HABERLER>POLİTİKA
6 Kasım 2017 Pazartesi - 11:33

CHP İzmir’in iki başkanı adaylığını açıkladı: Gözler muhalefet ve diğer ilçelerde…

Konak İlçe Başkanı Başak ile Buca İlçe Başkanı Kaya’nın ‘devam’ kararlarını peş peşe açıklaması gözleri örgütlerinde oluşabilecek muhalefet ve metropolde görevde olan diğer ilçe başkanlarının göstereceği reflekse çevirdi.

CHP İzmir’in iki başkanı adaylığını açıkladı: Gözler muhalefet ve diğer ilçelerde…

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) olağan kurultay süreci tüm hızıyla devam ederken Buca ve Konak’ın mevcut başkanları ‘devam’ kararlarını resmi olarak açıkladı.

Aynı gün peş peşe gelen adaylık açıklamalarıyla Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ve Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya adeta gövde gösterisi yaparken gözler hem ilçelerde oluşabilecek muhalif kanatlara hem de diğer mevkidaşlara çevrildi.

Kurultay sürecinin ilk ayağı olan mahalle delege seçimlerinin geride kalmasıyla Kasım ayında başlayacak ilçe kongreleri için kentte hareketlilik başladı.

Metropolde yer alan ve görevde bulunan ilçe başkanlarından bazıları süreçte ‘devam’ ya da ‘tamam’ noktasında aldıkları kararları açıkça ifade etmişti. Bazı başkanların da yakın çevrelerine bazı açıklamalarda bulunduğu ve bu gelişmelerin de kulislerde konuşulduğu öğrenildi.

BUCA VE KONAK’TA GÖZLER MUHALEFETTE…
Öncelikle adaylıklarını güçlü bir şekilde ilan eden Konak ve Buca ilçe başkanlarının karşısında oluşabilecek muhalefetin etkisinin yansımaları merak ediliyor.

Konak
Konak’ta uzun yıllardır gerçekleşen örgüt seçimlerinde bu dönemki kadar eğilimin net görüldüğü bir süreç yaşanmadı. Partide Başkan Başak’ı şimdiden ‘seçilmiş’ olarak gören azımsanmayacak bir kitle olduğu öne sürülüyor. Başak’ın ilçe binasında yaptığı açıklamada Milletvekili Tuncay Özkan, kendisinden sonra göreve gelecek isim olarak işaret ettiği Konak Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu ve ipi göğüslediği geçmiş iki ilçe kongresinde rakibi olan Murat Erginci’nin yanında yer alması önemli bir detay olarak öne çıktı. Mahalle delege seçimlerinin de hemen hemen her yerde tek listeli gerçekleşmesi Başak’ın elini güçlü tutuyor. Fakat buna rağmen partinin sembol ismi Alaattin Yüksel’le karşılıklı beyaz bayrak sallanmış olsa da, Milletvekili Murat Bakan, PM eski Üyesi Hüseyin Saygılı, YDK Üyesi Şehrazat Mercan, milletvekili adayı Muhsin Kurt gibi önemli isimler ve kamuoyunda ‘Yalı Grubu’ olarak bilinen partililerin önemli bir denge unsuru oluşturabileceği ifade edildi. Tüm bunlara rağmen Başak’ın karşısına çıkarılabilecek muhalefetin ‘cılız’ olarak nitelendirildiği belirtildi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile özellikle ikinci döneminde daha bir uyum içinde çalışan Başak’ın kongrede ipi göğüslemesine kesin gözüyle bakılıyor.

Buca
Buca’nın genç İlçe Başkanı Çağdaş Kaya ise adeta mini bir miting havasında adaylığını ilan etti. Kaya’nın adaylık açıklamasına bazı mahallelerde karşı karşıya geldiği delegelerin de katılması dikkat çekti. Belediyeyle örgütün sorunsuz bir şekilde çalıştığı ilçeler arasında yer alan Buca’da seçilen delegelerin Kaya’ya ‘devam’ yönünde destek vermesi mevcut yönetimin elini güçlendiriyor. Diğer yandan metropolün en hareketli ilçelerinden olan Buca’da muhalefetin aday olarak Belediye Meclis Üyesi Serkan Kalmaz’da uzlaştığı ifade ediliyor. İlçe kongresi için tek uzlaşı adayı şimdilik uzak bir seçenek olarak görünüyor. Fakat 3 ya da 4 aday çıkma ihtimalinin de düşük olduğu ifade edildi. 2 adaylı geçmesi beklenen Buca kongresinde son güne kadar dengelerin değişebileceği ve tarafların sürekli hesap içinde olacağı ön görülüyor.

‘TAMAM’ DİYENLER…

Gaziemir
Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin göreve devam etmeyeceğini en kararlı ve en erken açıklayan başkanlardan… Başkan Tekin’in aklından ilerleyen süreç için belediye başkanlığı ya da milletvekilliği adaylığı geçtiği biliniyor. Tekin’in direkt olarak bu yönde bir açıklaması bulunmuyor. Fakat Tekin’in ilerleyen süreçte göstermesi beklenen refleks parti kulislerinde dillendiriliyor. Geçmiş dönemde ‘aday olmayacağım’ diyen ve kararının değiştirerek aday olan Tekin’in bu kez aynı gelişmeyi tekrarlamayacağı öne sürüldü.

Balçova
Görevine devam etmeyeceğini kesin bir şekilde açıklayan isimler arasında yer alan kentteki 4 kadın başkandan biri olan Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz’ın ikna edilip edilemeyeceği merak konusu oldu. Eryılmaz’ın yakın çevresine, “Son dönemlerde girmediğim seçim kalmadı. Ama yine de adayım ya da değilim demek istemiyorum. Büyüklerimizle, örgütümüzle oturup konuşacağım. Eğer şartlar aynı kalırsa ilçe kongresinde aday olmayı düşünmüyorum” dediği aktarıldı. Fakat bu açıklamanın ardından mahalle delege seçimleri geride kaldı ve ilçe kongrelerine iyice yaklaşıldı. Eryılmaz’ın görevi bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Eryılmaz’ın kendisine sorulması halinde bir kadın partiliyi başkanlık için işaret edebileceği öne sürüldü. Ayrıca Balçova siyasetinin önemli isimlerinden olan Murat Cihan, Mehmet Yıldız, Yücel Damar, Remziye Yüksel, Şeref Sürücü, Onur Başar Uçkan’ın da kongre sürecinde göstereceği refleks merak ediliyor. Öte yandan Balçovalı PM Üyesi ve eski Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun kongre sürecinde aktif çalışma yapması bekleniyor. Moroğlu’nun ilçedeki süreci aynı zamanda il başkanlığı süreciyle birlikte yürütebileceği ifade ediliyor. Balçova’da mahalle delege seçimleri sürecinde oluşan fair-play havasının bozulmaması bekleniyor. İlçede tek aday üzerinde uzlaşının sürpriz olmayacağı belirtildi. Bir kısım partilinin kadın aday için çalışmalar yürüttüğü ifade edildi.

Bornova
Bornova’da önceki il kongresinde Alaattin Yüksel’e rakip olan ve seçimi kaybeden İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’ın ise aday olmaması ön görülüyor. Başkan Kavalar’ın il kongresini de düşünmediği belirtiliyor. Kavalar’ın aklında milletvekilliği ya da belediye başkanlığı olduğu ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Seçimlerde adaylık düşünenler örgüt seçimlerine katılmasın’ talimatı gereği şu an beklemede kalacağı öne sürüldü. İlçe kongresinde en az 2 adayın beklendiği Bornova’da Kudret Yiğit ve Bornova Belediyesi Meclis eski Üyesi Adnan Hocaoğlu’nun isimleri adaylık için geçiyor.

‘DEVAM’ DEMESİ BEKLENENLER…

Karşıyaka
Partinin kentte ‘kalesi’ konumunda olan Karşıyaka’da hareketli bir mahalle delege seçimi süreci yaşandı. Kimi yerde muhalifler başarılı oldu kimi mahallelerde ise mevcut yönetim destekli listeler ipi göğüsledi. İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın ismi geçmiş dönemde il başkan adaylığı için çok geçmişti. Gelinen süreçte Yıldırım’ın ilçe başkanlığına devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kasım ayında start alacak ilçe kongreleri hesaba katıldığında Yıldırım’ın ilerleyen günlerde adaylığını ilan etmesi bekleniyor.

Çiğli
Çiğli’de Belediye Başkanı Hasan Arslan’la beraber hareket eden İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu adaylığını geçmiş süreçte açıklamıştı. Mahalle delege seçimleri başlamadan önce ilçede ilk topa giren ve ‘Bir tane oyum var o da ilçe başkanımıza’ diyen Belediye Başkanı Arslan’ın Başkan Mertoğlu’na açık desteği görülüyor. Fakat ilçede muhalif kanat mahalle delege seçimlerini açık ara önde tamamladı. Çiğli’de oluşan tabloda mevcut kadro ve belediye destekli yapının çıkaracağı adaydan çok muhalefetin kimi göstereceği daha bir önem kazandı. İl Yöneticisi Utku Gümrükçü’nün muhalif kanadın adayı olması bekleniyor. Fakat Gümrükçü’nün aklında il başkanlığı düşüncesi de var. İlerleyen süreçte Mertoğlu’nun adaylığını ilan etmesi ve muhalefetin de bir isim üzerinde karar kılması bekleniyor.

Narlıdere
Referandumda ‘hayır’ oylarının rekor kırdığı Narlıdere’de İlçe Başkanı Şahin Fırat’ın devam kararı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Belediye Başkanı Abdül Batur ile uyumlu olan İlçe Başkanı Fırat’ın eli ilçesinde güçlü… Diğer yandan İl Başkan Yardımcısı ve ilçenin önemli siyasetçisi olan Ednan Arslan’ın da Fırat’ı işaret edeceği öğrenildi.

Karabağlar
İzmir’de dengelerin alt üst olduğu ilçelerden biri de Karabağlar… Mevcut İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız’ın devam etmesi bekleniyor. Fakat karşısında oluşan muhalefetin de elinin güçlü olduğu belirtiliyor. Muhalefetin son gelişme olarak kadın aday formülü üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. Sema Çuhadaroğlu’nun ilçe kongresinde aday olmasının sürpriz karşılanmayacağı ifade edildi. Belediye ile uyumlu hareket eden İlçe Başkanı Yıldız’ın adaylığını ilerleyen günlerde açıklaması bekleniyor.

Bayraklı
Belediye ve örgütün beraber hareket ettiği ilçelerin başında Bayraklı geliyor. Mahalle delege seçimleri sürecinde İlçe Başkanı Cemalettin Alper’in kendi mahallesi olan Onur’da seçim kaybetmesi çok ses getirmişti. Daha sonra seçim iptal edildi ve mahallede yeniden sandık kuruldu. İlk seçimi kazanan muhalefet bu kez tepki gösterdi ve mahalledeki seçime katılmadı. İlçenin genelinde de muhalefet mevcut yapı ve belediye desteğine oldukça tepkili. Örgüte Başkan Alper’in elinin güçlü olduğu ve Belediye Başkanı Hasan Karabağ tarafından var olan desteğin ilerleyen süreçte de devam edeceği görüşü hakim. Alper’in adaylığını açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor.

 
Buca’da Cumhuriyet coşkusu bitmiyor
 
Gaziemir'in Avrupa fatihleri!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alper öztürk 7 Kasım 2017 Salı 10:37

Bence Genç bir aday Olsun Çevre poyansiyeli yüksek birisini biliyorum Uğur Başak aday olsun

Yorumu oyla      11      5  
Partili 6 Kasım 2017 Pazartesi 14:08

Balçova da Belediye başkanı ne derse o olur

Yorumu oyla      11      5  
Oktay 6 Kasım 2017 Pazartesi 12:46

Tabi delegeleti sessiz sedasız seçin sonra büyük bir gürültüyle ben yenidrn adayım deyin birgün bu bina üstünüze yıkılacak.. İzmirli herzaman iyi ve güzele layıktır. Doğruluktan şaşanların peşinden gidenlere koyun diyoruz fakat izmir hslkı olarak bu yapı izmirde 11 ilçeyi kaybettirdi izmirde bu yapı silinmez ise biz bilirizcilerle emin olun birsonraki seçimde menemen bergama bayraklı karabağlar ilçeleri de gidecek

Yorumu oyla      11      7  
Başkan 6 Kasım 2017 Pazartesi 12:25

Mendereste Ahmet Palanın yanındayız.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yıldırım ABD'ye gidiyor
Başbakan Yıldırım, 7-10 Kasım'da ABD'ye bir ziyaret gerçekleştirecek, ...
HDP İzmir 2'nci olağan kongresini yaptı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, 2'nci olağan kongresini ...
İzmir'de Ecevit anmasında CHP'li Belediyelere sitem!
İzmir'de, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatının 11. yılı nedeniyle ...
 
CHP İzmir’de ilk adaylar metropolden: İki ilçenin mevcut başkanları ‘devam’ dedi!
Mahalle delege seçimlerinin sona ermesinin ardından gerçekleşecek ilçe ...
CHP Konak’ta Başak yeniden aday: 'Vallahi de billahi de...'
Konak’ta 2 dönemdir başkan seçilen Başak 3’üncü dönem için kolları sıvadı. ...
CHP’liler Narlıdere’de İnönü için buluştu
İzmir’de eski Başbakan ve eski Genel Başkan Erdal İnönü’nün 10’uncu ölüm ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir'e geliyor! Programında ne var?
Su sıkıntısı çeken özellikle yaz aylarında uzun süreli kesintinin yaşandığı ...
İyi Partili Ulupınar’dan İzmirlilere ilk uyarı: Başkan olarak…
İzmir İl Başkanı Ulupınar partisinde teşkilatlanma süreci devam ederken ...
'Dört yıl içinde terörü bitireceğim'
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Katı Atık Düzenli Depolama Bertaraf Tesisi'nde ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva