HABERLER>POLİTİKA
18 Nisan 2017 Salı - 12:27

CHP İzmir’den rapor: Kaç sandığa itiraz edildi?

CHP İl Örgütü’nün referandum sonrası yaptığı değerlendirmede, kentte 200’e yakın sandığa itiraz edildiği öğrenildi. Başkan Güven ise, “İzmir’in tek bir oyunun bile hiçe sayılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP İzmir’den rapor: Kaç sandığa itiraz edildi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, referandum sonuçları ve kentte sandıklara yapılacak itirazlarla ilgili basın açıklaması yaptı. 

CHP İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci, Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Esin Doğan Metin ile avukat ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ulaş Polat’ın da katıldığı toplantıda seçim günü sandık başında yapıldığı iddia edilen hile görüntülerinden oluşan 3 dakikalık video gösterimi gerçekleşti.

YSK’NIN KARARI REFERANDUMA GÖLGE DÜŞÜRMÜŞTÜR
Konuşmasına, “İzmir’in oyuna sahip çıkmak adına bugün itirazlarımızı başlatıyoruz. İzmir’in tek bir oyunun bile hiçe sayılmasına asla izin vermeyeceğiz. İzmirlinin oylarına sonuna kadar sahip çıkacağız” diyerek başlayan Güven, “Türk demokrasi tarihine şimdiden şaibeli referandum oylaması olarak girmiş hukuka, hakkaniyete ve eşitliğe uymayan bir 16 Nisan akşamı geçirdik. Tüm Hayır kampanyası, OHAL’in uygulandığı bir dönemde yasaların, kuralların keyfiyete ve iktidara göre, ‘evet’e göre uyarlandığı şartlar altında yürütülmeye çalışıldı. Devletin tüm maddi ve kolluk gücü imkanlarının, ‘Hayır’ın karşısında cömertçe kullanıldığı referandum süresinin sonunda, 16 Nisan’da, bağımsız, tarafsız olması ve anayasaya uygun hareket etmesi gereken YSK’nın akıllara durgunluk veren yasaya aykırı kararlarıyla, halkın iradesinin sandığa tam olarak yansıması, usulsüzlüklerin önüne geçilmesi engellenmiştir.  YSK’nın tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de, ‘Mühürsüz Oy Pusulaları’nın geçerli sayılması kararı referanduma gölge düşürmüş eşit ve adil olmayan kampanya şartlarına rağmen İzmir ve Ege Bölgesi ‘Hayır’ oylarının lokomotifi olmuştur” dedi.

İZMİRLİLERİN OYLARINA SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ
Başkan Güven, “Zor şartlar altında ve fedakarca yürütülen bu çalışmaların sonunda, Şimdi bize düşen İzmir’in ve Türk halkının, devlet eliyle ve YSK’nın yasaya aykırı kararlarıyla engellenmek istenen iradesinin sandığa tam yansımasını sağlamaktır. İzmir’in oyuna sahip çıkmak adına, bugün çeşitli ilçelerimizdeki sandıklara itirazlarımızı başlatıyoruz. Referandum sonucu İzmir ‘de cumhuriyet ve demokrasi aşıklarının yüz akıdır. Bu sonuçlar bundan sonra verilecek mücadelemizde’ de en büyük gücümüz olacaktır. İzmir’e yakışan bu duruşu sergiledikleri için tüm İzmirlilere teşekkürlerimizi sunuyor, buradan bir kez daha ifade ediyorum ki; İzmir’in tek bir oyunun bile hiçe sayılmasına asla izin vermeyeceğiz. İzmir’in rejime, demokrasiye, meclise sahip çıktığı gibi, bizlerde İzmirlilerin oylarına sonuna kadar sahip çıkacağız” diye konuştu.

TÜM BU OLUMSUZ KOŞULLARA RAĞMEN BU ALDIĞIMIZ SONUÇ BAŞARIDIR
Güven, “İlk günden itibaren İzmir’de oy oranımızı yüzde 70 yapacağız dedik. Bu orana 1.2 oranla eksik kaldı. Son bir ay her gün iki tane bakan ve sık sık başbakan ağırladı. Son hafta başbakan İzmir’e taşındı. Devletin imkanlarıyla önemli çalışmalar yapıldı. Tüm bunlara rağmen bu oy alınmıştır. 68,8 gibi puan tutturabildik. Eşit adil bir propaganda süreci olsaydı bu sonuçlar çok daha farklı olabilirdi. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen bu aldığımız sonuç başarıdır. 30’da 30 kazandık. Zor ilçelerimiz vardı. Buralarda yoğun bir çalışma yaptık. Örgütümüz ve sivil toplum örgütleri büyük çaba sarf ettiler. İzmir’in aldığı sonuç bu koşullarda Evet kampanyası yürütenlerin iddiası neydi? Kaç alacaklarını söylüyorlar kaç aldılar? Biz kaç alacağız dedik, kaç aldık? Yüzde 1.2 yanılgı payımız var. Onların yanılgısı kaç? Bu oran kesinlikle CHP’nin değildir. Bu anayasaya karşı çıkan demokrasi güçlerinin aydın, Atatürkçü duyarlı herkesin toplamıdır bu oran” diye konuştu.

SÖYLENENLERE BAŞTA GENEL BAŞKANIMIZ VE HEPİMİZİ SUSTUK!
Güven sürece ilişkin konuşurken, “Referandum oylaması kararı çıktığı andan itibaren CHP örgütü asla ve asla hukuk dışı hiçbir tavır içine girmemiştir. Toplumsal çatışmaya müsaade etmemiştir. Sürekli hukuka bağlılığını söylemiştir. Asla ve asla gerilim politikalarına müsaade etmemiştir. Söylenenlere başta genel başkanımız ve hepimiz sustuk, cevap vermedik. Bu da ülkemiz olan bağlılığımız ve duyarlılığımızdır” dedi.

ZAFER KAZANAN AKP İZMİR DEĞİLDİR!
Güven ayrıca AK Parti İzmir İl Teşkilatı’nın kentteki 30 ilçede istediği sonucu alamamasına rağmen kutlama yapmasını değerlendirirken, “Zafer kazanan AKP İzmir İl Örgütü değildir. İzmir’de kazanan CHP İzmir İl Örgütü ve hayır kampanyasının görünmez kahramanlarıdır. Onları dikkate almak zorundayız. Bu işe gönül vermiş çok sayıda yurttaşımız kendi başına kampanya yürütmüştür. STK’lar çalışmıştır. Onları da taktirle anıyorum. O gönüllüler ordusuna teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

‘EVET’ PROPAGANDASI TEHDİTKAR BİR ÜSLUPLA YAPILMIŞTIR!
CHP İzmir İl Hukuk Komisyonu adına konuşan ve “Referandum eşit olmayan koşullarda yapılmıştır” diyen İl Başkan Yardımcısı Esin Doğan Metin ise, “İktidar referandum süresince devletin tüm imkanlarını seferber etmiş seksen milyonun ödediği vergiler hizmete dönüşmesi gerekirken iktidar tarafından evet propagandasının finansmanı olarak kullanılmıştır. Evet propagandası vatandaşı ikna ederek değil tehditkar bir üslupla yapılmıştır” dedi.

SIKINTILARI ANLATTI
Seçim günü yaşanan sıkıntıları anlatan Metin, “Bir kısım devlet görevlilerinin iktidar yanlısı tavırları İzmir de de oylama işlemine gölge düşürmüştür. AKP tarafından önerilen ve kura sonucu sandık kurulu başkanı olarak atanan bir kısım sandık kurulu başkanları 08.00’den itibaren partili müşahitlerimizi sandık çevresine almamışlar, oy kullanılan sınıflardan ve salonlardan zorla çıkartmışlardır. İzmir’in her ilçesinden bu konuda şikayetler tarafımıza ulaşmış olup avukat arkadaşlarımızın yaptığı müdahaleler ile bu sorun aşılmış ve müşahitlerimizin sandık çevresine girişi sağlanmıştır. Bu zorluk sayım ve döküm esnasında da kendisini göstermiş olup bir çok avukat arkadaşımızca sandık kurulu başkanlarına gerek genelge ve gerekse de yasa maddeleri tekrar tekrar hatırlatılarak, yapılan uygulamanın hukuk dışı olduğu ve seçim suçu oluşturduğu belirtilerek müşahitlerimiz sayım ve döküm işlemine dahil edilmiştir” diye konuştu.

KİMSE BU REFERANDUM MEŞRUDUR DİYEMEZ!
Metin ayrıca, “İzmir de yoğun bir şekilde bizleri baskılamaya çalışsalar da bizler gerek partili seçim kurulu üyelerimiz, müşahitlerimiz ve cesur, fedakar avukat ve hukukçularımız, aynı zamanda duyarlı İzmir halkının destekleri ile bu baskıyı kırdık.  Referandum oylaması OHAL sürecinde ve eşit olmayan koşullarda iktidarın baskısı altında ve sürecin kontrolü tek bir tarafa ait olarak adil olmayan koşullarda yapılmıştır. Kimse bu referandum meşrudur diyemez. Referandum sonuçları yapılan tüm müdahaleler kapsamında gayri meşrudur” açıklamasını yaptı.

YURT DIŞINI İPTAL EDİYORSUNUZ DA YURT İÇİNİ NİYE KABUL EDİYORSUNUZ?
İl Sekreteri Birgül Değirmenci de, “Hukuk devletinde hukuk kuralları uygulanır ama maalesef 16 Nisan’daki referandumda hukuk dışı uygulamalarla karşı karşıya bırakıldık. Toplumsal bir muhalefet örgütlenmeye başladı. Bir dilekçe dolaşıyor. Sandıklarda mühürsüz oy pusulası ve zarflarının sayılması noktasında halkın iradesi sakatlanmıştır. Biz mühürsüz zarfların evet veya hayır olmasına bakmıyoruz. Hukuk neyse uygulanmasını talep ediyoruz. Çifte standart uygulanmaktadır. Yurt dışı oylarına yapılan itirazda mühürsüz zarflara ilişkin iptal kararı söz konusudur. Yurt dışını iptal ediyorsunuz da yurt içini niye kabul ediyorsunuz? Bunu sormak gerekiyor” dedi.

2010’DAKİ YENİLENMEDEN ÖRNEK VERDİ
Değirmenci, “Bitlis’in Güroymak İlçesi’nde 2010 referandumunda bir mühürsüz zarf olunca referandum yenilendi. Yüzde 49 gibi vatandaşımızın iradesi yok sayılıyor. Biz mühürsüz olan oy pusulası ya da zarfların içinde ki oy evet de olabilir hayır da olabilir. Biz bunu kabul ediyoruz. Hukukun tecelli etmesini istiyoruz. Hazırlanan dilekçe YSK’ya gönderiliyor. İzmir’de itiraz edeceğimiz sandıkları belirledik. Bugün saat 15:00’e kadar yapılacak. Hangi sandıklara hangi gerekçeyle itiraz yaptığımız duyuracağız. Hukuk hiçbir siyasi partiye göre tecelli göstermez.  Şu ana kadar İzmir’de yapılan geçersiz oyların neden geçersiz olduğuna dair bize bilgilendirme yapılmadı. 200’e yakın tespit ettiğimiz sandık var. Dilekçelerimizi hazırladık. İlçeler itirazlarını yapacak gelen cevap doğrultusunda il seçim kurulunda görüşme yapacağız.  İzmir’de mühürsüz pusula ve zarf var. Onlar tutanak altına alındı. Genel merkezimizle paylaştık” ifadelerini kullandı.

 
Başbakan Yıldırım: Bayburt da kazandı Tunceli de!
 
Egeli Balıkçılar umduğunu bulamadı, dümeni o ülkeye kırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yıldırım: Bayburt da kazandı Tunceli de!
AK Parti grup toplantısında referandum sonuçlarını değerlendiren Başbakan ...
CHP'den referandumun iptali için başvuru
CHP, halk oylamasının iptali talebine ilişkin dilekçesini saat 14.30'da YSK'ya iletecek.
Bahçeli: Açık çağrımdır, YSK acilen...
MHP Lideri Bahçeli, 'Açık çağrımdır; Yüksek Seçim Kurulu (YSK) acilen ...
 
Flaş gelişme: CHP YSK Başkanı'na gidiyor
Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, partiye ulaşan ihlal iddialarıyla ilgili ...
Ve OHAL tezkeresi Meclis'e geldi
OHAL'in, 19 Nisan Çarşamba günü saat 01.00'den geçerli olmak üzere 3 ay ...
MHP'de ortaya çıkan görüş: Yeni parti kurarlarsa...
MHP Genel Merkezi’nde, “2019’u belirleyen kilit parti olacakları” görüşü ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan yeni anayasa çağrısı
Siyasi partilere "uzlaşı ile yeni anayasa" çağrısı yapan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ...
AK Parti'de ilk tespitler: MHP'den 3 puan...
Halk oylaması sonucuna ilişkin AK Parti’den gelen ilk değerlendirmelerde, ...
'OHAL, Meclis kararıyla 3 ay daha uzatılacak'
Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş açıklama yaptı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva