HABERLER>POLİTİKA
25 Kasım 2019 Pazartesi - 14:46

CHP İzmir'den kadına şiddete tiyatrolu tepki!

CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, son yıllarda artış gösteren kadına şiddet olaylarına dikkat çekerek, kadın haklarının uygulanması için mücadelelerin devam edeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından Narlıdere Belediye Tiyatrosu oyuncuları tarafından, kadına şiddet konulu bir oyun sergilendi.

CHP İzmir den kadına şiddete tiyatrolu tepki!

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir’de açıklamanın adresi ise CHP İzmir İl Başkanlığı oldu. Tüm kadınlar adına açıklamayı, CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı okudu.

“Şiddete karşı susmayacağız”
25 Kasım’ın, 59 yıl önce Dominik Cumhuriyetinde diktatörlüğe karşı özgürlük ve hak mücadelesi veren Mirabel kız kardeşlerin, yönetimin askerleri tarafından tecavüz edilip, katledilmelerin ardından 1981’de toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında kabul edildiğini söyleyen CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, “Geçen 25 Kasım’dan bu yana, bu topraklarda kadına yönelik şiddet yine artarak devam etti. Kadınlar, her gün şiddete, tacize ya da tecavüze uğradı. 2019’un ilk on ayında 383 kadın öldürüldü. Bunlar sadece medyaya yansıyanlar… Cinayetler kadınların en yakınları tarafından işlendi. Bazıları uzaklaştırma kararlarına rağmen öldürdü. Yani Devlet kadını korumadı. İşte bu yüzden kadın cinayetleri politiktir. Biliyoruz ki; onlar ‘Eşit değilsiniz’ dedikçe kız kardeşlerimiz öldürülüyor. Onlar ‘Eşit değilsiniz’ dedikçe kazanımlarımız elimizden alınmaya çalışılıyor. Onlar ‘Eşit değilsiniz’ dedikçe emeğimiz yağmalanıyor. Bunlar yetmezmiş gibi, önümüzdeki günlerde yasalaşması konuşulan yargı paketine göre, nafaka hakkımız kısıtlanmak isteniyor. Amaç; kadının erkeğe bağımlı yaşaması, şiddetin her türlüsüne ses çıkaramaz hale gelmesi. Biz eşitiz, varız! Uğradığımız şiddete karşı susmayacağız. Bir kişi daha eksilmemek için mücadele edeceğiz ve kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.” Geleceğimize ve hayatımıza sahip çıkmak için bir araya geldiğimiz ve şiddetsiz bir memleket hayal ettiğimiz bu günde biz daha çok bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Mirabel kardeşlerden günümüze şiddete, tacize ve tecavüze uğrayan, kahkahası yasaklanan, emeği değersizleştirilen kısacası şiddetin her türlüsüne maruz kalan kadınlar için mücadele ediyoruz ve edeceğiz” dedi.

“Yaşamak istiyoruz”
Balcı, kadına yönelik şiddetin son bulması için isteklerini şöyle sıraladı: “6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi’nin tam olarak uygulanmasını, iyi hal indirimlerine son verilmesini, sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, ücretsiz danışmanlık, psikolojik ve tıbbi destek ile yasal yardımın yapılmasını, kadın istihdamını artırmak için güvenceli istihdam olanakları yaratılmasını, kadınların işe alım ve yükselmelerinde cinsiyetçi politikalardan vazgeçilmesini, kadın – erkek arasında yaşanan ücret eşitsizliğinin giderilmesini, medyanın, kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Kısacası biz yaşamak istiyoruz.”

Mücadele devam edecek
‘Kadınlar dün haklarını almak için nasıl meydanları boş bırakmadılarsa bugün de meydanlarda olacak’ diyen Balcı, “Kadınlar için yaşamsal olan 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamamak için her yolu deneyenler karşılarında dayanışmamızın gücünü bulacak. Biliyoruz yolumuz uzun. Ama inanıyoruz ki mücadeleyi büyüttükçe yarınlarımız daha özgür olacak. Ve bugün 2019’un Türkiye’sinde bütün değerleri ile yağmalanmış bu memlekette, intihar haberlerinin, krizin, savaşın, hayatlarımızı ve haklarımızı hedef alan yasa tasarılarının ve artarak devam eden kadın ölümlerinin ortasında, 25 Kasım’ı Emine Bulut’un son sözleriyle anıyoruz: “Ölmek istemiyorum.” Gücümüzü Bolivya’dan, Şili’den, Beyrut’tan ve Türkiye’nin 81 ilinden alarak haykırıyoruz! Biz kadınlar, içine tıkmaya çalıştığınız kalıplara sığmayacağız. Yaşamımıza ve haklarımıza sahip çıkacağız. Bize biçtiğiniz roller için değil, hak ettiğimiz yaşam için var olmaya devam edeceğiz. Şiddete karşı kararlı duruşumuz, yetecek bu şiddet kültürünü değiştirmeye, yok etmeye” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Narlıdere Belediye Tiyatrosu oyuncuları tarafından, kadına şiddet konulu bir oyun sergilendi.

 
'Erken seçim ve ittifak gündemimiz yok'
 
AK Parti İzmir'in kadınlarından şiddete tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Erken seçim ve ittifak gündemimiz yok'
İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, erken seçim ve ittifakın gündemlerinde yer almadığını söyledi.
Erdoğan'ın İzmir ziyaretinde gülümseten diyalog
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü İzmir'de AK Parti İl Başkanlığı ...
Kılıçlar çekildi: 'İddianı kanıtlamazsan namertsin!'
CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, dün Yalova’daki ...
 
İnce’ye ilk tepki İzmir'den: Bu ego nedir?
Milletvekili Bayır, Muharrem İnce’nin genel merkezi hedef alan açıklamaları ...
Muharrem İnce'den CHP yönetimine bir çağrı daha!
'Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü' iddiasını yalanlayan ve ...
CHP’li Kılıç: Aile Psikolojik Danışmanlıkları kurulsun
Son dönemde giderek artan aile içi şiddet, toplumsal çöküntü ve intihar ...
 
CHP İzmir'den 24 Kasım için özel kutlama
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı 24 Kasım Öğretmenler Günü ...
CHP'li Polat: Milli Eğitim, İzmir'de sınıfta kaldı!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in ilk ve ortaokullarının ...
Nuray KAYA yazdı... 25 Kasım'ın hikayesi
Nuray KAYA yazdı... 25 Kasım'ın hikayesi
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva