HABERLER>POLİTİKA
28 Mayıs 2016 Cumartesi - 13:58

CHP’de ‘Yerel Yönetimlerin 1 numarası’ndan Yıldırım’a salvo!

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, Seferihisar’da konuştuğu panelde Başbakan Yıldırım’ı hedef aldı. Torun, “İzmir’i çok seviyordu da İzmir’e ne yaptı? ‘İzmirli başbakan, hemşerimiz’ diyorlar. Nereden hemşeriniz oluyor? Düne kadar Erzincanlı’ydı” dedi.

CHP’de ‘Yerel Yönetimlerin 1 numarası’ndan Yıldırım’a salvo!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Seferihisar Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen ‘Demokrasi ve Yerel Yönetimler’ adlı panelin konuğu oldu.

Seferihisar Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleşen panele Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.



AMACIMIZ DEMOKRASİYİ EGEMEN KILMAKTIR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun parti olarak amaçlarının demokrasiyi ülkede egemen kılmak olduğunu söyledi.

Ülkede demokrasiyi içselleştirme sorunu olduğunun altını çizen Torun, “Demokrasiyi içselleştiremezsen, koruyamazsın. Demokrasinin temeli muhtarlık ise diğer bir temeli yerel yönetimlerdir.  Kentleşme süreçlerinde sorunlarımız var. Batıda her kentin mutlaka büyük bir meydanı vardır. Bizde meydan olgusu gelişmemiştir. Bu olgunun gelişmemesi bir yerde demokrasinin gelişmemesinden dolayıdır. Çünkü o meydanlarda sorunların çözüme kavuştuğu bir durum ve bilinç vardır. Meydan kültürünün oluşmaması demokrasimizi istediğimiz ölçüye getirmemiştir. Padişahlığın getirdiği algı insanların bir araya gelmesini hep yasaklamış, engellemiş. Sonuçta insanlarda bir araya gelip bir arada yaşama olgusu gelişmemiş. Bunların uzantıları plansız kentleşme olarak ve varoş olarak ortaya çıkmıştır. Herkes kendi kültürünü taşımış hemşericilik bilinciyle gettolar oluşturmuş. İnsanların sorunlarını konuşamadığı için merkezi otoritenin yaptıklarıyla kalmış. Yaratılan baskı rantı ortaya çıkarmış, belli kitlelerin menfaati doğrultusunda hareket edilmiştir. Bugün de bu böyledir” dedi.

İKTİDARA VE CUMHURBAŞKANINA YEREL YÖNETİMLER ELEŞTİRİSİ
Yerel yönetimlerin gücünün her alanda merkezi otoriteye devredildiğini ifade eden Torun, iktidara ve cumhurbaşkanına sert sözlerle yüklendi. Torun, “Bugün yerel yönetimlerde her alanda vesayet vardır. Bir belediye başkanı, meclis üyesi seçiyorsunuz, ‘yerel ölçekte bana hizmet ver’ diyorsunuz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘ben senin üstündeyim resen plan yapıyorum’ diyor. Nerede demokrasi? Nerede halkın iradesi? Bunun kabul edilmesi mümkün değil.  Maalesef AKP hükümeti döneminde yerel yönetimlerin iradesi elinden alınmıştır. Cumhurbaşkanı yerel yönetimden gelen biri olmasına rağmen onun döneminde yerel yönetim demokrasiden uzaklaşmış merkezi otoriteye, tek adam yönetimine teslim olmuştur. Cumhurbaşkanı aynı zamanda başbakan, belediye başkanı ve müdür olmuştur. Ben yaparım algısıyla devam ediliyor. İlçe belediyelerimiz inanılmaz bir yetki karmaşası ve bütçe sıkıntısı çekmektedir.  Demokrasinin en çok temsil edilmesi gereken yer belediyeler olması gerekirken tam tersi bir durum ortaya çıkarılmıştır. Bunun zararını hep beraber göreceğiz. Yaptıkları her şey göstermeliktir. Her şey ‘mış’ gibi yapılmaya devam ediliyor” diye konuştu.

HİÇBİR DÖNEMDE BU KADAR AYRIŞTIRILMADIK
Uzun yıllar belediye başkanlığı yaptığını vurgulayan Torun, yerel yönetimlerde iktidar olan ve olmayan ayrımı yapıldığını belirtti. Torun, “Güvenlik, sağlık belli bir ölçüye göre yerel yönetimlerin sorunudur. Çünkü halk seçtiği insandan hesap sormak istiyor. Maalesef bunu ülkemizde gerçekleştiremedik. Yerel yönetimlere daha fazla yetki, sorumluluk verilmesi gerekirken daha fazla merkeze toplandı ve merkezi otorite güçlendi. Belediyelerimiz iktidar olan ve olmayan olarak da ciddi bir ayrıma tutuldu. 23 yıl yerel yöneticilik yaptım. AKP döneminde olduğu kadar hiçbir dönemde ayrıştırılmadık. Benden olanlar ve olmayanlar diye bir ayrım var. Demokrasi bunun neresinde? Demokrasinin eksikliğini tamamlayacağız diye geldiler ama baskıcı, korkutucu bir tavırla kuvvetler ayrılığını bertaraf ederek bugünkü yapıyı oluşturdular. Şimdi de ‘başkan olmak istiyorum’ diyor. Artık halk iradesi, demokrasi, hukuk bir kişinin elinde. Tüm kazanımlarımızı kaybettirmeye çalışıyor. Buna asla izin vermeyeceğiz. Kanımızın son damlasına kadar engellemek için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM’A BOMBARDIMAN
Torun ayrıca Başbakan Binali Yıldırım hakkında çok sert eleştirilerde bulundu. Torun, “‘İzmirli başbakan, hemşerimiz’ diyorlar. Nereden hemşeriniz oluyor? Düne kadar Erzincanlı’ydı. 2011’de 35 proje söylemişti. Bir ikisi hariç hangisini yaptı? İzmir’i çok seviyordu da İzmir’e ne yaptı? Ne yaptı da bundan sonra yapacak? 1414 projeden hangisine katkı koydu? Bir ÇED’in alınmasına bile katkıda bulunmadı. İzmir’i sevmek böyle bir şey mi? İzmir’i sevmek sözde değil özde olur. İzmirli başbakan olmayı hak etmiyor. Çünkü İzmir’e olan borcunu bakanken ödemedi başbakanken mi ödeyecek? O sahte davranışlarıyla bizi yönetmeye çalışıyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz. Çağdaş, uygar İzmir’imiz medeniyetin başkenti olarak devam edecek” diye konuştu.

SOYER’DEN KAPİTALİZM KALDIRILMALI VURGUSU
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasında kapitalizmin ortadan kaldırılması gerektiği vurgusunu yaptı. Soyer Bill Gates ve Ali Koç’tan örnekler vererek, “Başarılı iş adamlarının bizzat kendileri kapitalizmin ortadan kaldırılması gerektiğini söylüyor. Bill Gates kapitalizmin miadını doldurduğunu kendi sözleriyle ifade ederken, Ali Koç da eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerektiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

 
Erdoğan'dan ABD'ye 'YPG' çıkışı!
 
Gözde tatil beldesinde ‘koca’ dehşet!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan ABD'ye 'YPG' çıkışı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, bugün ...
İzmir’de Baykal’a özel karşılama: Havaalanında kimler vardı?
CHP Eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Baykal Kuşadası’nda bir ...
Flaş! Yıldırım'dan Kışanak’a çok sert sözler!
Cumhurbaşkanı Erdoğan aralarında eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yıldırım ...
 
CHP İzmir Gezi için durdu!
İl Örgütü Gezi Parkı Eylemleri’nin 3.yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı’nda ...
Kılıçdaroğlu’ndan Alman liderlere mektup!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya Federal Meclisi'nde yapılması ...
MHP’de Başkan Karataş’tan muhaliflere mesaj var!
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin rakip sayısı 5'e yükselirken, muhalifler ...
 
CHP İzmir Gezi’yi Nazım’la anacak!
CHP İzmir'de Gezi Parkı protestolarının 3'üncü, ünlü şair Nazım Hikmet'in ...
O slogan yargıya taşındı, CHP’li gençler sosyal medyada ayaklandı!
CHP Buca Gençlik Örgütü son grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nu dinlerken ...
Yargıtay MHP kararının gerekçesini açıkladı
Yargıtay’ın, MHP’yi Genel Kurul'a taşıyan yerel mahkeme kararının onamasına ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva