HABERLER>POLİTİKA
25 Mart 2024 Pazartesi - 21:33

CHP adayı Tugay rakibini hedef aldı: Seçim geldi, Dağ değişti!

Cumhur İttifakı Adayı Hamza Dağ'ın seçim çalışmalarını  değerlendirdiğinin Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Samimi bulmuyorum. Bugüne kadarki siyasi tavrı genel olarak  savunduğu değerler ve ondan sonra bakış açısı İzmir'deki yaşam tarzına bakış açısı da belli. Yani bu Hamza nasıl oldu da  aday olunca birdenbire bu değişimi gösterdi? Yani bu tabii ki belli ki seçimle ilgili bir şey. Ben bunun tabii böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum.  Lütfen herkes kendisi gibi olsun" dedi.

CHP adayı Tugay rakibini hedef aldı: Seçim geldi, Dağ değişti!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TV100'ün konuğu oldu. Sunucu Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtlayan Tugay, seçim süreci ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

PEK ÇOK ANLAMDA BAŞARILI BİR BELEDİYECİLİK HİZMETİ OLDU
İzmir'de kötü bir belediyeciliğin olduğunu düşünmediğini belirten Tugay, "İzmir'de 'kötü bir belediyecilik var' söylemine katılmıyorum.  İzmir'de tam tersine bence çok nitelikli bir belediyecilik hizmeti var. Bu son geçen yıllarda  temel belediyecilik hizmetleri açısından artan bazı şeyler oldu. Onların nedenleri tartışılabilir ama şunu hatırlamak lazım. Geçen beş yıl ben de Karşıyaka Belediye Başkanı'ydım ve bütün belediyelerin aslında pandemiden, depremden, ekonomik krizden vesaire etkilendiğini hepimiz gördük. Özellikle ekonomik krizi yabana atmamak lazım. Yani bir anda fiyatlar dörde, beşe, ona falan katlandı. Bütün maliyetler arttı. Buna karşılık belediyelerin gelirleri artmadı. Dolayısıyla biraz hazırlıksız yakalandı aslında toplum buna. O nedenle nasıl bütün diğer kurumlar devletin bizatihi kendisi aynı zamanda özel sektör kuruluşları etkilendiyse İzmir'de de belediyeler de etkilendi bundan. Ama fedakarca çalışılan bir dönem oldu. İzmir kendi ayakları üzerinde yani katma değeri yüksek bir üretimi olan bir kent. Genel olarak Türkiye'nin en üretken kentlerinden birisi. Geçenlerde  Ege İhracatçılar Birliği'ni ziyaret ettiğimizde bu konuşuldu. Türkiye'de ithalatının üç katı ihracat yapan bir şehir ve bölge İzmir ve yakın çevresi. Bunlar İzmir'in aslında çok üretken bir şehir olduğunu, çok başarılı bir şey olduğunu gösteriyor. Yani kendi bölgemizde, kendi şehrimizde üretimi kastediyoruz Aynı şekilde tarımda mesela... Bitkisel tarımı Türkiye'nin üçüncü, hayvansal ürünlerde de Türkiye'nin ikinci en fazla üretim yapan şehri İzmir. Bunun gibi pek çok sektörel değerleri var özellikleri var. Neticede kendisi güçlü olan Belediyesi de güçlü olan bir şehir İzmir. Kendi yatırımlarını kendisi yaptı. Bugüne kadar yapılan metroların raylı sistemlerinin hepsini kendisi yaptı. İzmir'de hükümetin bir metre bile bir yatırımı yok. Metro yatırımı yok örneğin. Onun dışında alması gereken hakkını alamadı İzmir. Ama buna rağmen  İzmir'de  pek çok anlamda  başarılı bir belediyecilik hizmeti oldu" dedi.

EN TEMEL SORUN PLANLAMA
İzmir'in en temel sorununun ne olduğunun sorulmasına yanıt veren Tugay, "İzmir'in, diğer bütün Türkiye'deki şehirlerde olduğu gibi bence en temel sorunu planlamayla ilgili bir sorun. Şehrin bütününe baktığınız zaman yaptığınız plan da öyle kararlar alacaksınız ki bundan on yıl, yirmi yıl, elli yıl sonra da yüz yıl hatta da o plan kararlarına uyarak şehrin gelişimini sağlayacaksınız. Burada konut alanı olarak seçtiğiniz bölgeler, yerleşim alanı olarak, tarım alanı olarak ayırdığınız bölgeler, doğal kaynakları korumak açısından hassas olan bölgeler, sanayi yatırımı için seçeceğiniz bölgeler. Ve tabii buralarda ne tür yatırımlar yapacağınız  sosyal ihtiyaçları karşılamak için kent içerisinde hangi bölgelere ayırdığınızı oralarda neler yapacağınızla ilgili planlamayı aslında gerçekten iyi şehircilik olacak yerleri  çok önceden planlamış olmanız lazım. Ama Türkiye'de şehir bölge planlamayla ilgili bir sorun olduğunu çok aşikar. Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri bu sorunun acısını ve sıkıntısını çektiğimizi herkesin bilmesi lazım. Şehir bölge planlaması yoktu bizde. Yani İzmir'de değil sadece, Türkiye'de yok.Buna benzer problemler nedeniyle İzmir  maalesef  planlama açısından eksikleri olan dolayısıyla bizim de en temel sorun olarak planlamayı gördüğümüz ve burada  ben bu bunun sözünü verdim ve gerçekten yapacağım bunu. Çünkü iyi bir şeyi bölge planlama ekibimiz de var bizim. İzmir Planlama Ajansı'nı  var ama çok geliştireceğiz.  katılımcı yöntemlerle çalışır hale getireceğiz. Ondan sonra da İzmir'in tamamını bütün kırsal bölgesiyle 4,5 milyonluk bir şehrimiz var. 3 milyon insan Körfez çevresinde metropol alanında yaşıyor. 1,5 milyon insan kırsal bölgelerde yaşıyor. Her birisi birbirinden değerli ve önemli.  Kent merkezindeki o sıkışık yaşam ve onun getirdiği bir sürü sorun var. Onları çözmemiz lazım" diye konuştu.

MUCİZEVİ ÇÖZÜM GİBİ GÖRÜLÜYOR
Battı çıktıların çözüm olamayacağını belirten Tugay, "Şehrin trafiğinin akışında yavaşladığı, tıkandığı yerlere müdahale etmeyi planlıyoruz. Işin özeti bu. Battı çıktı olayı böyle mucizevi çözüm gibi görünüyor ama şunu hatırlamak lazım; Mesela bir belediye başkanı adayımız geçenlerde gördüm Soğukkuyu'ya battı-çıktı geliyor falan diye bir şey yazmış Karşıyaka'da. Soğukkuyu'ya battı-çıktı yapamazsınız. Böyle bir şey yok. Ama bir baktı çıktı belediyeci modası oldu bu son yıllarda. Yani battı çıktı yapan çok büyük belediyecilik yapmış gibi algılanıyor. Battı çıktı yaptığınız yerlerin sağı solu ölüyor. Böyle bir problem var. Yani oralarda esnafsanız dükkanınız varsa onlar bir şeyin arkasında kalıyorsunuz. Onun ötesinde daha çağdaş çözümler var. Daha gerçekçi çözümler var. Niye mesela? Ulaşım planlamasının bilim insanları, hocaları zaten bunları biliyor, söylüyor. Nedir? Mesela akıllı trafik sistemi var. Sadece bunu yaptığımız zaman trafik yüzde 10 rahatlıyor dedik. Ama bazı insanlar algılayamıyor konuyu. Algılayamayınca bu sefer kendince küçümsemeye çalışanlar filan oluyor. Sensörlerle araç geçiş yoğunluğunu bütün kavşaklarda ölçebildiğini zaman arkasından sistemi öyle ayarlayabiliyorsunuz ki trafik ışıkların yanma süresini araç yoğunluğuna göre otomatik ayarlıyor" dedi.

KAYNAK YURT DIŞI FİNANSMAN
Projelerin finansmanının nereden bulunacağının da sorulmasına yanıt veren Tugay, "Finansman durumunu tabii tüm detaylarıyla bilmiyorum. Ama genel olarak belediyelerin tamamında yaşanan sıkıntılar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de var. Her yatırımda hükümet de bunu yapıyor. Ya yap işlet devretle yaptırıyor ya da dışarıdan kaynak alınıyor. Mesele şuan Buca metrosunu yaptığınız zaman Buca metrosu kendi işletmesiyle kendi geri ödemesini yapabiliyor. Yurt dışından finanse edildi aynı finansman modelini Karabağlar Gaziemir metrosu için de rahatlıkla kullanabiliriz. Yani raylı sistem ve metro yatırımları, karlı yatırımları bir anda çok sayıda yolcuyu taşıyabiliyorsunuz. Ve gideri sabit gideri çok yüksek değil.  Kredilendirme kuruluşlarının yüksek puan verdiği bir kurumdur Büyükşehir Belediyesi. Mali yapısının güçlü olduğuna inanıyorum. Son zamanlarda biraz borç yükü artmış olabilir ama bunun çevrilebileceğine inanıyorum. Bütün verilere sahip olmamamızın nedeni aynı zamanda şirketlerinin olması ve şirketleri üzerinden de giderlerinin belki borçluluğunun oluyor olması. Bunları ben açıkçası çok şu anda öğrenmeye çalışmadım. Ama genel olarak arkadaşlarımızın değerlendirmesi şu; İzmir Büyükşehir Belediyesi güçlü ve büyük bir kurum. Gelir kaynakları oldukça fazla. Yeni gelir kaynakları üretebiliriz. Giderlerinde bir bütçe disiplini sağlayabiliriz ve bu şekilde gelir gider dengesini sağlayarak kurumu çok iyi işler halde tutabiliriz" ifadelerini kullandı.
 

DAĞ SAMİMİ DEĞİL
Cumhur İttifakı Adayı Hamza Dağ'ın seçim çalışmalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulmasına yanıt veren Tugay, "Samimi bulmuyorum. Bugüne kadarki siyasi tavrı genel olarak  savunduğu değerler ve ondan sonra bakış açısı İzmir'deki yaşam tarzına bakış açısı da belli. Yani bu Hamza nasıl oldu da  aday olunca birdenbire bu değişimi gösterdi? Yani bu tabii ki belli ki seçimle ilgili bir şey. Ben bunun tabii böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum.  Lütfen herkes kendisi gibi olsun. Değişmesin yani. Dün neydiyse bugün de öyle olmaya devam etsin. Çünkü yarın da öyle olacak. İnandığı şekilde yaşamak  bunu inandığı şeyler için mücadele etmek doğrudur. Ama bunları İzmir'e ben hoş görüneyim diye olduğundan farklı şekle sokmak tabii ki etik değil. Tabii ki doğru değil. Böyle bir eleştiri yapmak benim görevim değil ama  İzmirlilerin bunun  doğal olarak farkında olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu şekilde insanların gözlerini hoş görünüp yarın öbür gün tekrar  bildiğimiz klasik AK Parti siyasetini sahada uygulayarak  bir sürü başka yerde yaptıkları gibi o yasaklamalar kendi istedikleri şekilde insanları yaşamaya zorlamalar  bir sürü noktada bir sürü baskı unsuru oluşturmalar filan... İzmir bunları kaldırmaz. Bu olacak iş değil. O yüzden bence bu bir bakış açısından vazgeçmeliler" dedi.

HİSSETTİRDİĞİ SORUMLULUK DUYGUSUYLA İLGİLENİYORUM
Anketlerde nasıl oranalr göründüğünün sorulmasına yanıt veren Tugay, "Fark iyi yönde artıyor. İyi bir sonuç bekliyoruz.  Ben  İzmir halkına gerçekten hayranım. Nezaketlerine, zarafetlerine, yaklaşımlarına yani çok açık bir şekilde desteklerini hissettiriyorlar. Mesela kırsal bölgede biz aslında biraz daha zayıftık. Ama orada da inanılmaz bir sevgi ve ilgi var. Ben şu anda oranlarla falan ilgilenmiyorum. Işin gerçeği bu. Ben bu sevgiyle ve bu saygıyla ilgileniyorum ve onun bana hissettirdiği sorumluluk duygusu  ilgileniyorum" ifadelerini kullandı.

CHP'LİNİN RAKİBİMİZE OY VERECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Parti içindeki küskünler ve kırgınların sorulması hakkında konuşan Tugay, "İyiye gidiyor. Sıfırlanır demiyorum ama çok azalır diyorum. Sembolik düzeylere iner diyorum. Bununla böyle olmasını diliyorum bir taraftan. Gerçekten yürekten diliyorum. Çünkü bize yakışan şey İzmir'e yakışan, İzmir'in Cumhuriyet Halk Partisi'ne Cumhuriyet  Halk Partisi seçmenine yakışan şey  Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı durumda  rakibimize karşı tarafa cesaret verecek bir sonuca hizmet etmemektir. Yani bir Cumhuriyet Halk Partisi seçmeninin gidip de rakibimize oy vereceğini düşünmüyorum. Karşı tarafa cesaret veren bir duruma dönüşüyor söylemler. Onu da bilmek lazım. Ben sadece şunu söyleyebilirim; Yani eleştirilerin hepsi başımın üstünde. Ama  ben kendimden eminim. Partimizden eminim.  bizim çok çalışmaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek İsterim. Bu şekilde  biz bu sorumluluğun gereğini yerine getireceğiz. Ben bundan önceki eksik olan, sıkıntılı olan her neyse hepsine müdahale edeceğimi, düzelteceğimi, lekesiz, tertemiz, çok güzel bir dönem yaşayacağımızı söyleyebilirim. Desteklerini talep ediyorum, İhtiyacımız var. İzmir'in  burada  daha önceden olduğu gibi o sosyal demokrat, demokrat, özgürlükçü, cumhuriyetçi, laik duruşunu bu seçimde de sandıklarda göstermesini benim değil, partimizin partimizin de değil, Türkiye'nin ihtiyacı var. Türkiye'de pek çok insan İzmir'e hep umutla bakar. İzmir var oldukça ve İzmir'in bu özgürlükçü, demokrat duruşu oldukça o laik duruşu oldukça Türkiye'de bir şeyler sağlam bir şekilde duruyor demektir. Bunu da kabul etmek lazım. Biz bunun ne anlama geldiğini biliyoruz" dedi.

 
Katliam gibi kaza: 17 kişi öldü!
 
Özel'den 'anket' açıklaması: Kafa kafayayız!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı 26 Mart 2024 Salı 21:34

Bu son çırpınışların Rakibini diline dolayıp durmuşsun sen ne yapacan ondan bahset

Yorumu oyla      0      0  
mehmet 26 Mart 2024 Salı 10:12

SAYIN DAĞ GENÇ VE AKILLI SİYASET MEKTEBİNDE DERSİNE İYİ ÇALIŞMIŞ KENDİSİNİ YETİŞTİRMİŞ NEREDE NE YAPILACAĞINI NE KONUŞULACAĞINI ÇOK İYİ BİLİYOR SAYGILAR SEVGİLER

Yorumu oyla      1      0  
Zeynur 26 Mart 2024 Salı 09:18

Keşke sende değişseydin!! Yönetici becerikliliğinle değil de sadece taraf olduğun için aday gösterilmek seni hiç mi rahatsız etmiyor? Büyükşehirde kibir ego Karşıyaka'da ki gibi karşılıksız bırakılmaz

Yorumu oyla      2      0  
ayrancılar ilçe izmir 26 Mart 2024 Salı 08:18

hamza dağ proje konuşalım projeleri yarıştıralım diyor bu chp dalaşa girmek istiyor

Yorumu oyla      6      0  
Cumhuriyetli 26 Mart 2024 Salı 06:11

KArşıyaka Cumhuriyet mahallesinde sandığa öyle bir basacağımki şakkkk sesi kulağında çınlayacak.

Yorumu oyla      7      0  
26 Mart 2024 Salı 00:20

Yürü be cemile kim tutar seni!!!!!!!

Yorumu oyla      12      1  
cacıkolmaz 25 Mart 2024 Pazartesi 23:06

cemo işçiler beyaz saray önünde eylem yaptı sen kimsin

Yorumu oyla      13      1  
megaköy 25 Mart 2024 Pazartesi 23:03

köye çevirdiniz izmiri

Yorumu oyla      13      3  
megaköy 25 Mart 2024 Pazartesi 23:03

cemo kazanırsa izmiri köy hizmetlerine bağlayınnn

Yorumu oyla      14      3  
Kırsala ESHOT yok . Bu nedenle, Aktarma hakkı yok . 25 Mart 2024 Pazartesi 22:23

“. 3 milyon insan Körfez çevresinde metropol alanında yaşıyor . 1,5 milyon insan kırsal bölgelerde yaşıyor . Herbirisi birbirinden değerli ve önemli .” Evet evet . Bu nedenle kırsal ilçelerdeki otobüslerde ; Merkez ilçelerdeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda uygulanan 120 dakika ücretli aktarma hakkı YOK . “ Herbirisi birbirinden değerli ve önemli “ Seçim zamanında herkesin oyu değerli . Seçim bittiğinde ! “ Kırsalda oturan vatandaşlarla şehir merkezinde oturan vatandaşlar arasında kira , harcama gibi farklılıklar var. Biz bunu adil bir şekilde uyguladığımızı düşünüyoruz .” Yani kırsala aktarma hakkı yok . Hani her birimiz birbirinizden değerli miyiz ? Yoooo

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'den 'ateşkes' kararı yorumu!
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan ...
CHP'li Bakan 'evi yakın' dedi, ekledi: Özel'in İzmir'e sık gelmesi şanstır!
CHP Lideri Özel'in yakın zamanda İzmir'e gerçekleştirdiği sık saha çalışmalarını ...
Akşener: Seçim boyunca emeklileri konuştum
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Bu seçim boyunca emeklileri konuştum ...
 
CHP adayı Kınay: 5 yılda Türkiye Karabağlar’ı konuşacak
Cumhuriyet Halk Partisi Karabağlar Belediye Başkan Adayı Helil Kınay, ...
Başkan Saygılı'dan CHP Lideri Özel'e tepki: Cumhur'un belediyelerini karalamaktan öteye gidemiyor!
CHP Lideri Özgür Özel'in İzmir'de Cumhur İttifakı'nın belediye başkanlarını ...
Muhalefete 'DEM' eleştirisi: 3-5 belediye için...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokat'ta vatandaşlara seslendi. Konuşmasında, ...
 
Selçuk adayı Bakıcı'dan rakiplerine: İkisi arasında fark yok!
Selçuk’taki İstasyon Meydanı’nda düzenlediği seçim mitinginde, tekrar ...
'Para sayma' görüntülerinde yeni gelişme!
CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ...
'Emeklinin yalana, sahte vaade karnı tok'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Emeklinin yalana, sahte vaade karnı tok. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva