HABERLER>GÜNCEL
30 Aralık 2016 Cuma - 18:53

Çeşme'deki gemi kazası için hukuki girişim başlatıldı

İzmir'in Çeşme İlçesinde 'Lady Tuna' adlı geminin karaya oturması ve kıyılarda yakıt kirliliğine yol açması nedeniyle zararlara yönelik dava açmak için ilk hukuki girişim gerçekleşti.

Çeşme deki gemi kazası için hukuki girişim başlatıldı

İzmir'de çevreci açıklamaları ve ailesinin arazisine 39 katlı gökdelen yapımını engellemesiyle tanınan işadamı Mehmet Refik Soyer evinin bulunduğu kıyıların kirlenmesi üzerine kusurlar ve sorumlular, ekonomik ve doğada meydana gelebilecek zararların tespiti için Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.

Çeşme'de Panama bandıralı 'Lady Tuna' adlı gemi, 18 Aralık Pazar günü Çeşme açıklarında Pırasa Adası yakınında karaya oturdu. Gemiden sızan 50 ton yakıt, çevre kirliliğine neden oldu. Çeşme'nin beyaz kumları masmavi deniziyle ünlü plajları, sızan yakıtın kıyıya ulaşmasıyla siyaha boyandı. İçler acısı hal alan plajlarda temizlik çalışması sürüyor. Çeşme kıyılarında ciddi oranda kirliliğe neden olan gemiyle ilgili soruşturma açıldığı, soruşturma bitinceye kadar karaya oturduğu yerden kurtarılan geminin hareket etmesine izin verilmeyeceği bildirildi. Türkiye'nin tatil cenneti Çeşme sahillerinde kirliliğe yol açan, doğaya ve canlılara zarar vermesi olasılığı bulunan kirlilikle ilgili ilk çevreci girişim gerçekleşti.

Kirlenen Çeşme sahillerinde evi olan İzmir kamuoyunun Soyer Sanat Fabrikası'nin kurucusu ve ailesine ait araziye 38 katlı gökdelen yapımını engelleyen işadamı olarak tanıdığı Mehmet Refik Soyer, Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Lady Tuna'nın karaya oturması ve yarattığı kirlilik sonucu ortaya çıkan ekonomik ve doğaya verilen zararların delil tespiti hükümlerine göre tespitini istedi. Soyer'in avukatlığını ise Türkiye ve İzmir'in özellikle doğa ve çevreyle ilgili pek çok konusunda yaptıkları açıklama ve açtıkları davalarla bilinen avukatlar Senih Özay, Fatih Ülkü ve Osman Betay Özay üstlendi. Yamanlar'a Çöp Entegre Tesisi yapımını durduran davayı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Artvin, Kastamonu, Sinop ve Giresun'da 15 ayının avlanması için açılan ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali davası gibi pek çok davayı açan avukatlar bu kez de Çeşme sahillerinin kirleten olayla ilgili harekete geçti.

ÜLKÜ: BU DAVA BAŞLANGIÇ

Mahkemeye verilen tespit isteminde Soyer'in evinin de bulunduğu dünyaca ünlü Ilıca Sahili'nin kazadan ağır ve doğrudan zarar gördüğü belirtildi. Konunun yerel bir ilgiden fazla olarak, ulusal ve uluslararası çevresel duyarlılıkla ilgilenilmesi gereken bir konu olduğu belirtilen dilekçede gemi kazası nedeniyle zarar gören bölgede, mahkemece bir ya da üç kişiden oluşan ve üniversiteden tercih edilmesi beklenen bilirkişi heyetinin tespit etmesi gereken konular yer aldı. Soyer ve çevreci avukatlar zarar verenin kimlik ve adresinin tespiti, geminin karaya oturmasında şirket, kaptan, deniz, rüzgar, devlet, iş sahibi, acente, kamu kurumları arasında ortaklaşa/müterafik kusuru ortaya çıkarmaya dönük tespitler yapılmasını, olayda alınmış alınmamış tedbirlerin irdelenmesini, sigorta belgelerinin kapsamının ortaya çıkarılmak üzere tespitini talep etti.

Mahkeme'den 50 ton yakının temizlenmesi olgusunun, ne kadar sürede, ne kadar maliyetle, ne kadar giderilebileceğinin, temizlikte sarf edilen insan emeğin, deniz taşıtlarında meydana gelen kirlenmenin, yaz sezonu boyunca meydana gelecek turizm zararının, denizde, yöre kıyılarında deniz bitkileri ve canlıları başta olmak üzere tüm canlı yaşamlarında meydana gelecek olası zararların, balıkçılık sektörüne verilen ve deniz dokusundaki kalıcı zararların, tespitini de isteyen Soyer ve çevreci avukatlar kirliliğin yöredeki yatırımlara etkisi, işletmelerin uğrayacağı zararlar, yöredeki taşınmazlarda değer kaybı başta olmak üzere meydana gelecek tüm zararların tespitini talep etti.

Avukat Fatih Ülkü, tespit talebinin bir çevre davasının başlangıcı olduğunu söyledi. Ülkü, tespitten sonra sorumlular hakkında suç duyurusu, tazminat davası açılacağını ayrıca Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulu'nun olayı araştırması için de başvuru yapacaklarını söyledi. (DHA)

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan İbadi'yle görüştü
 
Gazeteci Ahmet Şık tutuklandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 30 Aralık 2016 Cuma 20:47

ibretlik bir maddi ceza verilmeli.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan İbadi'yle görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin telefonda ...
20 ilde 94 derneğin faaliyeti durduruldu
İçişleri Bakanlığı, OHAL kapsamında 20 ilde 94 derneğin faaliyetlerinin durdurulduğunu duyurdu.
İzmirli liselilerden Halep’e yardım eli
Bornova Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Halep’te ...
 
Bakan Elvan'dan sel raporu: 3 kişi kayboldu
Kalkınma Bakanı Elvan, Mersin'deki selle ilgili, "Maalesef 2 can kaybı ...
'138 sokak' davası: Buca’nın eski başkanı hakim karşısına çıktı
Buca’da belediye başkanlığı yaptığı dönemde 138 sokaktaki düzenlemesiyle ...
İzmir’de yılbaşı gecesi fetih kutlaması çağrısı!
Anadolu Gençlik Derneği İzmir Şube Başkanı Fatih Yılmaz, "Yılbaşı kutlamaları ...
 
'Çipli kimlik' dönemi 2 Ocak'ta başlıyor
Çipli kimlik kartlarına başvurular, 2 Ocak 2017'den itibaren tüm illerde alınmaya başlanacak.
İzmir'de zihinsel engelli çobanın öldürülmesine 2 tutuklama
İzmir'in Bergama İlçesi'nde dövülerek ağır yaralanan, kaldırıldığı hastanede ...
İzmir’de ortaya çıktı: FETÖ’nün camilere ait iş yerlerine ele geçirme planı!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün, İzmir'de bir cami derneğine ait 99 iş yerinin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva