HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mayıs 2016 Cuma - 23:36

Büyükşehir Meclisi’nde 5 saatlik ESHOT-İZSU maratonu!

ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüklerinin hesap cetvelleri ve İZSU’ya ait faaliyet raporunun oylandığı mecliste Başkan Kocaoğlu ve muhalefet arasında yer yer tartışmalar yaşandı.

Büyükşehir Meclisi’nde 5 saatlik ESHOT-İZSU maratonu!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı son meclis oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

ESHOT ve İZSU’ya ait faaliyet raporları ve bütçe rakamlarının görüşüldüğü oturumda gergin anlar yaşandı.

CHP’li Meclis Üyesi Yusuf Kenan Çakar’ın bütçe ve yatırımlar konusunda Başkan Kocaoğlu hakkında olumlu eleştiri getirmesi üzerine AK Parti sıralarından tepkiler yükseldi.

Meclis oturumunda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlar ESHOT Genel Müdürlüğü ile İZSU Genel Müdürlüğü’ne ait kesin hesap cetvelleri görüşüldü.

CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait bütçelerin başarı ile gerçekleştiğine ve yatırımların geçtiğimiz yıl da artarak devam ettiğine dikkat çekti. Yücel ayrıca, Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i daha yaşanabilir bir kent yapmak adına kurum bütçesinin yüzde 40’ının yatırımlara ayrıldığını belirtti. CHP’li Yücel son olarak, dürüst, şeffaf ve başarılı bütçe anlayışının Avrupa’nın önde gelen kredi finans kurumlarından gelen son “AAA” notu ile taçlandırıldığını da söyledi.

ZAMLARI VE İPTAL EDİLEN İHALELERİ ELEŞTİRDİ
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise Büyükşehir Belediyesi’ni otobüs ihalesi ve ulaşım zammı üzerinden eleştirdi. AK Partili Doğan, “Maalesef 2015 yılı faaliyetleri geçmiş dönemlerin de gerisinde kalmış. Bu nedenle hayır diyoruz” dedi.

MOODY’S TARTIŞMASI
Belediyenin icraatlarını eleştiren AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz ise, “İzmir’in bütçesi madem çok sağlam, size İzmir’in icraatlarını sorduğumuzda neden iki gözüm iki çeşme ağlıyorsunuz? Paranız pulunuz var da, cimri gibi hiçbir işe el atmıyorsunuz? Bu binada neden yıllardır deprem güçlendirmesi yapılmıyor? Neden yeni belediye binası yapmıyorsunuz? Paraları ne yapıyorsunuz? İzmir sizden hizmet bekliyor. Moodys’in size ‘AAA’ vermesinin İzmirli’ye bir faydası yok. Sadece ve sadece süsleme ve ürün tanıtımından ibaret” dedi.

CHP’Lİ ÇAKAR’IN SÖZLERİNE AK PARTİ’DEN TEPKİ
Geçtiğimiz aylarda AK Parti’den CHP’ye transfer olan Meclis Üyesi Yusuf Kenan Çakar ise, bütçe konusunda yaptığı değerlendirmede, “Belediyelerin bütçelerinde yüzde 35 yatırıma ayrılıyorsa bu bütçeler başarılıdır. Son iki yılda bu rakam yüzde 50’lere çıkmış durumda... Bu durumdan İzmirliler adına mutluyum. Türkiye standartları açısından oldukça iyi bir bütçe... Uzun zamandır İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlu mu borçsuz mu diye tartışmalar yapılıyor. 2005 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 1,8 katrilyondu. Üzerinden 12 sene geçmiş olmasına rağmen bu rakamın 1 milyar sınırında tutulmuş olmasının büyüyen İzmir kentinde hiçbir şey olmadığını görüyoruz. Bir yandan övgü sayılabilir ama bir yandan da yeni yatırımlar için neden daha fazla borçlanmıyorsunuz diyebiliriz. Yıllık gelir bütçesinin yüzde 5’ine bile karşılık gelmiyor. Bu borçları alıp da işçi maaşı mı ödemişiz? Yoksa önemsiz işlere mi harcanmış? Yoksa bu para İzmirlilerin hayatını kolaylaştırmak adına doğrudan bir yatırım için mi kullanılmış? Alınan borçlar cari harcamalar için değil, kendi borcunu çıkartacak raylı sistem ve diğer ulaşım yatırımları için kullanılmış. Keşke daha fazla borçlansaydık. İzmir’in kredi notu ve bütçesi bunun daha fazlasına izin veriyor. İzmir’in projelerinin vaktinde bitmediğiyle ilgili çok fazla eleştiri var. Geçmişte metronun geciktiğiyle ilgili benim de eleştirilerim oldu. Ancak o günkü şartlarda İzmir’deki bu projenin karşılaştırabileceği başka bir yatırım yoktu. Onun için biz sürekli eleştiriler yapmıştık. Buna karşılık kıyaslanabileceği bir yatırım var mı? 1674 metrelik Konak Tüneli, 2011 yılında başladı ve 2015 yılında bitti ve 3 yıl 8 ay sürdü. Ray sistemi ve istasyonları bir kenara bırakın, sadece tünel uzunluğu açısından bile metronun matematik açıdan 11 yılda bitmesi gerekirdi. Sabuncubeli Tüneli’nin ne zaman biteceği bile belli değil. Torbalı-Bayındır-Kiraz yolu 2016 sonunda bitecekti. Bunların bir an önce bitmesini temenni ediyorum. Elimizi vicdanımıza koyarak eleştirilerimizi elimizi vicdanımıza koyarak yapalım. Tüm bunlar 2011’den önce yapılan işler. Halen eski konuları döndürüp döndürüp gündeme getirmek nasıl bir siyaset anlayışıdır? Kamu ihale kanunu değişmediği müddetçe bunları tüm kurumlar yaşayacaktır. Bugünkü kamu ihale yasası ile ihaleyi yapmak, kamulaştırmayı yapmak mümkün değilken, yatırım beklemek uzun süreçleri alır. Ancak hızlı giden yatırımlar da var. Ben bir İzmirli olarak İstanbul’a giderken kısalmış yolu kullanacağım diye 200 lira otoyol geçiş parası ödemek zorunda kalmamalıyım. Yatırım böyle olmamalı” diye konuştu.



Çakar’ın sözleri AK Parti sıralarından tepki görürken, meclisteki iki grup arasında yer yer sözlü tartışmalar yaşandığı gözlendi.

KOCAOĞLU’NDAN SALVO!
Eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İyi niyetle, namusumuzla, inançla çalışmaya gayret ediyoruz. Başımıza bir kentkart sıkıntısı geldi. Kağıt bilet uygulamasına başladık. O süreçte ESHOT’un zararı hesaplandı. Ve buna yol açan iki kuruma dava açıldı ve süreç devam ediyor. 2005 yılında sahte bilet operasyonu vardı ve sahtecilikle suç örgütleri finanse ediliyordu. Bunu öğrendikten sonra radikal bir kararla bileti kaldırdık. Elektrikli otobüs için üçüncü ihaleye çıktık. Hepimiz biliyoruz ki, bizim ihale mevzuatımızda kamu çok büyük zarara uğruyor. Yap-işlet-devret ile ihaleye verilen işler tıkır tıkır yürüyor. Hep beraber bütün devlet kurumları problem yaşıyoruz. Neden yap işlet devret modelinde problem yaşanmıyor? Moodys kredi notuna gelecek olursak… Yok efendim para veriyorsunuz yüksek kredi notu alıyorsunuz... Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi para vermeden mi yaptırıyor? Biz para veriyoruz da bizim notumuz ondan mı yüksek çıkıyor? Bunlar komik şeyler. Bununla iftihar etmeniz gerekir. Kredi körfez temizliğinde, katı atık tesisi projesinde kullanılacak. En geç bu yılsonunda Narlıdere Metrosu için ihale çıkacağız, onda kredi kullanılacak. 2017 başında Buca Metrosu’na başlayacağız. Onda kredi kullanılacak. Biz yatırımlarımızı yapacak kredi ve finansa sahibiz. Kredi notumuz 17 basamak birden arttı. Bununla hepimizin gurur duyması gerekir” şeklinde konuştu.

AK PARTİ’DEN İZSU’NUN RAPORUNA VETO
Yaklaşık 4 saat süren toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporu da meclis onayına sunuldu.

Kurumun 2015 yılına ait faaliyet raporu AK Parti grubunun ret oylarına karşın CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi.

Rapora dair eleştirilerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Doğan geride kalan hafta Bornova ve Bayraklı’da yaşanan su kesintisi dile getirdi ve İZSU’nun başarısız yönetildiğini söyledi. Doğan, İZSU’nun planlanan baraj projelerini de uzun süredir hayata geçiremediğini belirterek, “Bizim sizlere önerimiz, gelin bu işi de ESHOT'a devredin. Eminiz ki, ESHOT Genel Müdürlüğü olsaydı, şimdiye kadar 9 kez ihaleye çıkmıştı” dedi. Doğan dış ilçelere yapılacağı açıklanan arıtma tesislerinin ne zaman hayata geçeceğini de sordu. AK Parti Grup Başkanvekili İZSU’ya Meles Deresi’ndeki koku nedeniyle eleştirilerde bulundu.

KOCAOĞLU’NDAN KÖKOĞUZ’A: İZMİRLİ BUNA GÜLÜYOR
Toplantıda ayrıca ilk kez bugün görücüye çıkan ve kentteki meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerine açılan Kültürpark Yenileme Projesiyle ilgili bir sunum da gerçekleştirildi.

Muhalefet adına temennilerini ileten ve Kültürpark’a “modern bir hapishane” benzetmesinde bulunan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz, fuar alanı çevresindeki duvarların yıkılması önerisinde bulundu.

Gaziemir’deki inşa edilen Fuar İzmir’in toplam 11 yılda bitirildiğini söyleyen Kökoğuz’un sözleri salonda gerilimi yükseltirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan “Bu siyaset değil, İzmirli buna gülüyor. Ne sana faydası var, ne AKP’ye faydası var, ne de İzmirliye bir faydası var… Fuar İzmir’i 2,5 senede bitirdik. Proje aşamasının, kamulaştırmanın ne kadar sürdüğünü, ne problemler yaşadığımızı bilmiyor musunuz? Bunu söyleyince prim mi aldınız?” şeklinde yanıt geldi.

 
Büyükşehir Belediyesi önünde para yağmuru!
 
Tarihi zafer: Fenerbahçe finalde!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Mayıs 2016 Cuma 23:04

Bu kadar boş muhalefet yapan görmedim. Yetenek olmayınca zor. AKP grubu projeleri soruyor da kendi projeleri ne oldu hiç bahseden yok. Bayraklı Şehir Hastanesi 30 ayda bitecekti, 4 yılda bitecek; Çandarlı Limanı ne oldu? Proje 2011' de başladı ama henüz yapılan bir iş yok ; otogar metrosu öyle bekliyor , hızlı tren kaplumbağa hızında geliyor , sabuncubeli tuneli 8 yılda bitecek, Karabağlar kentsel dönüşüm 4 yıldır bekliyor ...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu gönlündeki ‘başbakanı’ açıkladı!
Büyükşehir Belediye Başkanı, AK Parti’deki olağanüstü kongre öncesi ‘Binali ...
Kınık maden şehitlerini andı
Soma faciasında 51 şehit veren Kınık ilçesinde yiten canlar anıldı.
Eroğlu Büyükşehir’e müjdeyle geldi: Çöpte ÇED krizine son!
Başkan Kocaoğlu’nu ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel ...
 
‘Yeni Kültürpark’ görücüye çıktı: Neler yapılacak?
Büyükşehir Belediyesi hazırlanan projeyi tanıtırken, kentin kanaat önderlerinden ...
Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde yeniden Batur dönemi
Kıyı Ege Belediyeler Birliği (KEBB) ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül ...
İzmir’deki bilişim hukuku zirvesinde ilk gün raporu
Sanal dünyanın hukukla ilişkilendirildiği 4. Uluslararası Bilişim Hukuku ...
 
Büyükşehir’den o bölge için kritik yıkım kararı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bakanlar Kurulu tarafından riskli yapı ilan ...
İzmir’de ‘Çukurca’ yası: Etkinlikler iptal
Çukurca'da yaşanan çatışmada 8 askerin şehit olması sonrası İzmir'de konser ...
Buca'da modaya engel yok: PABUC şöleni!
Buca Belediyesi Engelliler Haftası dolayısıyla Buca Tekstil Pazarı'nda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva