HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Aralık 2018 Salı - 08:53

Büyükşehir kestane üreticisine derman oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes havzasının önemli gelir kaynaklarından biri olan kestane ağaçlarında görülen "kanser" hastalığına karşı üreticinin en büyük destekçisi oldu. Hastalıkla mücadele için eğitimler veren ve ücretsiz malzeme dağıtımı yapan Belediye, sadece bu yıl içinde 357 bin kestane ağacında budama ve koruma desteği sağladı.

Büyükşehir kestane üreticisine derman oldu

Tarıma ve üreticiye verdiği destekleri çeşitlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kestane ağaçlarındaki bulaşıcılığı nedeniyle giderek önemli bir tehdit haline gelen "dal kanseri"ne karşı mücadelesini de  yoğunlaştırdı. Kestane üretiminde önemli bir payı olan Küçük Menderes Havzası'nda üreticilere önce hastalıkla doğru mücadele teknikleri ve korunma yöntemlerini anlatan Büyükşehir Belediyesi uzmanları, daha sonra da bu mücadele için ihtiyaç duyulan malzemeleri dağıttı.

Bu faaliyetini daha önce Ödemiş'in 13 köyünde gerçekleştiren Büyükşehir, şimdi de Kiraz'ın 19 köyünde, üreticinin hastalıkla mücadelede ihtiyaç duyduğu ekipman ve sarf malzemelerinin dağıtımını yaptı. Kestane üreticileriyle gerçekleştirilen buluşmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan da katıldı.

DESTEK ÖDEMİŞ'TEN BAŞLADI
Geçtiğimiz Nisan ayında  Ödemiş'in Bayırlı, Birgi, Bozdağ, Gölcük, Ovacık, Cevizalan, Hacıhasan, Kemer, Kutlubeyler, Tekke, Üçkonak, Yılanlı ve Kiraz'ın Dokuzlar köylerini kapsayan 13 yerleşim yerindeki 655 üreticiye önce eğitim veren  İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha sonra da motorlu testere, ilaçlama makinesi, sırt motorlu keski, uzatmalı makas, nacak / balta, kabuk temizleyici tahra, saplı testere, uzatmalı merdiven, paraşüt tipi bel destekli emniyet halatı, halat, üstten saplı motorlu testere, dezenfeksiyon için klor, budama ve yaradan temizlenmiş yüzeylerin korunması için göztaşı ve ardıç katranı dağıttı.

357 BİN KESTANE AĞACI KURTULACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi son olarak, bulaşıcılığı yüksek olan hastalıkla havza bazlı toplu mücadelede ihtiyaç duyulan malzemeleri, Kiraz’ın 19 köyündeki 149 bin 450 kestane ağacı için 866 üreticiye dağıttı. Önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalarla, Küçük Menderes Havzası’nda toplam 2 bin 409 üreticiye ait 356 bin 991 kestane ağacında budama ve koruma desteği sağlanmış olacak.

HASLATIK VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
Bir tür mantarın neden olduğu "kestane kanseri" başta meyve verimi olmak üzere kestane ağacından elde edilen diğer ürünlerde de eksilişler oluşturuyor. Bir orman ağacı olarak da ormanın ekolojik dengesi üzerinde önemli bir paya sahip olan kestane ağacının azalmasının bu dengenin bozulmasına yol açabileceği gibi, Türkiye kestane popülasyonundaki genetik çeşitliliğin de kaybına neden olabileceği dile getiriliyor.

Ülkemizde 90'lı yıllarda görülmeye başlayan hastalık, özellikle son 10 yıldır İzmir ve çevresinde de etkili oluyor.

 
Flaş! 2019 yılı asgari ücreti belli oldu!
 
Kemeraltı Çarşısı’nda yılbaşı alışverişi başladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ne denir 26 Aralık 2018 Çarşamba 01:05

Karaburunda nergizler hastalanır, koş Aziz başkan! Kozak yaylasında fıstık çamları hastalanır, koş Aziz Başkan! Zeytinler hastalanır, koş Aziz Başkan! Şimdi de kestaneler. Biz bu filmi hep görüyoruz, fena da alıştık, yeni başkan da imdada yetişir mi, onu bilemiyoruz!

Yorumu oyla      10      5  
Metin Eriş 25 Aralık 2018 Salı 15:10

Memleketde bir Orman Bakanlığı vardı.Şimdiki ucube sitemde ne oldu bilmiyoruz.Görevi ülkeyi betonlaştırma ve kelleştirmeden ibaret Çevre Bakanlığına mı bağlandı? Neyse muhterem ve muhteşem orman teşkilatımız nerede ve ne yapıyor? Çam ağaçları "çam kesesi" illetinden yangından beter zarar gördü. Yüzbinlerce hurma palmiyesi(Feniks) ağacı ithal ağaçları denetimsiz getirenlerin ülkeye taşıdığı böceğin kurbanı oldu. Karadenizde ulu ladinler hasta , Akdenizde ulu sedirler mermer ocağı saldırısına kurban. Vee kestanane ağaçları kansere yenik .Kim mücadele ediyor Büyükşehir Belediyemiz. Herkesin vatanseverliğinin kanıtı ağacı ve ormanı sevme,koruma hassasiyeti ile ölçülür. Bunu Orman Teşkilatı da , Beştepe Külliyesi de bilsin.İnşallah.Amin.

Yorumu oyla      15      5  
çözüm 25 Aralık 2018 Salı 09:09

Yapılanın reklam değil çözüm için yapıldığı konuyla ilgili eğitim verilmesinden anlaşılıyor. Malzeme ya da malzeme parası verip işten sıyrılmak varken köylüyü eğitmek sorunu kökünden çözmenin tek yolu! Şimdi köylünün gözünden ve gönlünden bu başkanı silebilir misiniz? Tüketici olarak nohuttan, mercimekten sonra kesteneyi de ithal yememek için bu çalışmalar aslında bana da çok yarıyor, tabii yandaşlık gözümü ve vicdanımı kör etmediyse!

Yorumu oyla      26      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça’da erken yeni yıl sevinci
Foça’da yaşayan engelli vatandaşlar, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile ...
Büyükşehir müjdeledi: İzmir'e yeni vapur hattı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karantina'ya vapur seferlerine 26 Aralık ...
İbrahim Özmen için Karabağlar Belediyesi’nde tören düzenlendi
Karabağlar Belediyesi’nde 2009-2014 yılları arasında meclis üyeliği görevi ...
 
İzmir'deki dev proje için kritik toplantı: Neler konuşuldu?
EBSO tarafından projelendirilen Geri Kazanım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ...
Mardinlilerden Başkan Pekdaş’a destek
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Ege Mardinliler Derneği (Ege Mar-Der) ...
Gaziemir’de duygusal anma
Balkanlar’da yaşamını yitirmiş ve asimilasyona uğramış Türkler, Gaziemir ...
 
Buca’da toplumsal cinsiyet eşitliği masaya yatırıldı
Sosyal belediyecilik alanında yürüttüğü çalışmalarla kentteki yaşam kalitesini ...
İZSU'dan Menemen'e hayat hattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, aşırı yağışlarda sıkıntı ...
İzmir'in o ilçesinde su kesintisi
İZSU Genel Müdürlüğü, Karabağlar Yeşilyurt Pompa İstasyonu’nda eskiyen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva