HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Nisan 2014 Pazar - 09:15

Büyükşehir'den her yıl 1500 ağaca bedel imza

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes’e yaklaşık 2 milyon liralık “Solar Çamur Kurutma Tesisi” kuruyor. İZSU, Ağustos ayında hizmete girecek bu tesisin benzerlerini Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen olmak üzere 9 bölgede daha kuracak. Solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

Büyükşehir den her yıl 1500 ağaca bedel imza

Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli çevre yatırımına daha “imza” attı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde kurulacak ilk  “Solar Çamur Kurutma Tesisi” için yüklenici firma ile İZSU Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı.  634 bin Euro’ya mal olacak tesis Ağustos ayında hizmete girecek. 1600 metrekarelik alanda yer alacak tesiste yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük bir tasarruf sağlanmış olacak.

http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s185793.jpg

Menderes’teki tesisin ardından Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen olmak üzere 9 arıtma tesisinde daha Solar Çamur Kurutma yapmayı planladıklarını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sistemin devreye girmesiyle, bu tesislerden Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne nakli yapılan yaklaşık 90 ton çamur yeni teknoloji ile kurutulmuş olacak. Böylece, bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlanmayı hedefliyoruz.  Ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak. Solar Kurutma Teknolojisi ile kurutulan çamur, analiz sonuçlarına göre tarımsal amaçlı ya da çimento sektörü gibi sektörlerde ek yakıt olarak da kullanılabilecek. 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir sınırlarına dahil olan Bergama, Çandarlı, Ödemiş ve Çeşme’de de bu tesisleri hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Her yıl 1500 ağaç
Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak.

 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan’dan Menderes çıkarması: Ayrımız gayrımız yok
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Küçük Menderes Havzası’nda ...
Kiraz’da üreticinin bayramı: Başkan’dan kalkınma güvencesi
Büyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’daki İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal ...
Ot Festivali Alaçatı'ya 5 milyon lira kazandırdı
Alaçatı Ot Festivali'yle nesiller arasında kültür aktarımı olduğunu ve ...
 
Menderes’te başkan el koydu, AVM gitti, yeşil alan geliyor!
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Özdere’de eski belediye hizmet ...
Pasaporttaki düzenleme krizinde söz savunmanın: Bu işi aldığıma…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kıyı Tasarım Projesi kapsamında Konak ...
Bayraklı’daki ‘denetim krizi’ Vali Toprak el koydu!
Bayraklı Belediyesi’nin 2013 yılı harcamalarının incelendiği denetim komisyonu ...
 
Başkan Atila: Kadınlarla yan yana yürüyeceğiz
Işıkkentli kadınlar, CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven ile ...
Uyar’ın ilk büyük zirvesi muhtarlarla
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, seçimin ardından muhtarlarla ilk kez ...
Başkan Arslan’dan esnaf turu
Çiğli esnafına hazine kredisi sağlayan Çiğli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva