HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Temmuz 2014 Pazartesi - 20:23

Büyükşehir’de gergin meclis: Başkan yeni sistemi savundu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ulaşımda yeni sisteme yapılan eleştirileri yanıtladı. Kocaoğlu, yeni sistemin oturduğunu ve başarılı olduğunu ifade etti. Kocaoğlu, “Ak’a ‘kara’ demekle ak ‘kara’ olmuyor. Çamur at izi kalsın mantığı doğru mantık değildir. Güneş balçıkla sıvanmaz” dedi. AK Parti yeni sistemi ‘kördüğüm’ olarak nitelendirdi. Toplantıda ayrıca önergeler bölümünde AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında sert tartışma yaşandı.

Büyükşehir’de gergin meclis: Başkan yeni sistemi savundu

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı olağan birinci meclis toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yönettiği toplantı oldukça gergin başladı.

Meclis toplantısının hemen başında Başkan Kocaoğlu, Karabağlar’da yol düzenlemesi, türbe restorasyonu ve ulaşım sorunları nedeniyle AK Parti’nin verdiği önergelere tepki gösterdi.



AK Parti meclis üyelerinin imzasını taşıyan önergelerin mantıklı olmadığını ifade eden Kocaoğlu, “Önergeleri başkanlığa verin. Meclisi meşgul etmenin anlamı yoktur” dedi. Kocaoğlu, türbe restorasyonu ile ilgili de, “Herkesi insafa davet ediyorum. Emir Sultan Türbesi’ne sahip çıkarak vakıflardan protokolle restorasyon yapan belediyeye, burada oturan arkadaşlar önce teşekkür etsin. Proje içinde kabirlerin düzenlenmesi yoktu. Biz onun projesini yaptık. Koruma kurulundan izin çıktı. Aslına uygun olarak yapılacak. Bunu ne amaçla soruyorsunuz bilmiyorum. Onu oraya ver, bunu buraya sat. Ne diyorsunuz? Biz bunu yapmakla kabahat mi işledik? Önce yazdığınız yazıyı okuyun. Yaptığınız işe bakın. Biz restore ettiğimiz yeri çalıştırmaktan aciz miyiz? Bu mantıkla kent yönetilemez. Halk seçeceğini seçmiştir. Kararını vermiştir. Bundan sonra el birliği ile kente hizmet etmek istiyoruz. Bunu yapacağız” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu konuşmasında ayrıca ESHOT’un taşıma işlemi yaptığını okullara ya da işyerlerine servis hizmeti götürmediğini söyledi.



YASAYI BANA ANLATMA
Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan AK Partili Hakkı Durmaz, “Niye böyle tepki verdiğinizi anlamadım” dedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Anlarsın” cevabını verdi. Durmaz, “Önergelerle ilgili yasa, divan başkanına ya da belediye başkanının takdirine bırakmıyor” diye konuştu. Kocaoğlu bu kez, “Toplantıyı ne ben ne de Sırrı Aydoğan idare ediyor Bilal Doğan idare ediyor” ifadelerini kullandı.

Durmaz yasa maddesini okumaya devam ederken Kocaoğlu bu kez, “Yasayı okumayın. Siz idare etmeyi bize mi anlatacaksınız. Ben meclisi germiyorum” dedi. Durmaz konuşmasını tekrar sürdürdü ve “Yasa her şeyi anlatıyor. Biz üç tane önergede sorunları gündeme getiriyoruz. Siz ‘önerge değil’ diyorsunuz. Bunlar önerge değilse o zaman siz bize şablonu verin ve size göre yapalım. Bunlar belediyemizi ilgilendirmeyen işler değilse konuşun” diye konuştu. Kocaoğlu, önergeleri oyladı ve oy çokluğu ile ret edildi, maddeler gündeme alınmadı.



ATIKLARI GÖSTERDİ
Toplantıda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Arif Kuran, Menemen Türkeli’de Büyükşehir Belediyesi’ne ait 100 dönüm araziye bin kamyon tehlikeli malzeme döküldüğünü söyledi. Kuran, “Kaymakamlığa şikayet geldiğinde belediyeye yazı yazılmış. Menemen Belediyesi, atıkları kimin döktüğü sorusuna ‘tehlikeli değildir, kaldırılma işlemi yapılacaktır’ yazısı vermiş. Bu atıklar tehlikeli atıktır. Havzada içme suyu ve tarımsal amaçlı sular vardır. Bu atıklar sizin bilginiz dahilinde midir?” diye konuştu. Kuran, yanında getirdiği atıkları gösterdi.
Kocaoğlu bunun üzerine, “Mülkiyeti bize ait olabilir ama benim bilgim yok. Atıkları bize ver. Bilmediğim bir şeyi konuşamam. Konuyu anladık. Biz notumuzu aldık. Yarın meseleye baktıracağım. Bu atıkların nerede işi var bakacağız. Senden bilgi alıyorum. Konuyu öğrenip size döneceğim” dedi.

EL KOL HAREKETİ YAPMA!
Mecliste söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ali Kökoğuz, Kocaoğlu’nun tavrına tepki gösterdi. Kocaoğlu’nun meclisi gerdiğini söyleyen Kökoğuz, “Bize ‘insafsız’ dediniz. Birçok konuyu söylediniz. Yorum getiremezsiniz. Bize ‘el insaf’ diyemezsiniz. Önergeleri okutmakla görevlisiniz. Gerisine karışamazsınız. Yaptığınız konuşma kayıtlarda var. Kabul etmiyoruz” diye konuştu.



Bunun üzerine CHP sıralarında oturan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ayağa kalkarak Kökoğuz’a “El kol hareketi yapma” diye bağırdı. Bunun üzerine Kökoğuz, “Sana mı soracağım? Otur yerine! Burayı Balçova Belediyesi mi zannettin. Önce söz al ve konuş” dedi. Bir anda ortam gerilince diğer meclis üyeleri araya girdi.

AK Parti Meclis Üyesi Azad Fazla, toplantıda söz alarak Kocaoğlu’nun tavrını eleştirdi. Fazla, konuşma yaparken CHP grubunda kendisine seslenen Serpil Ertuğ’a da, “Senin gibilerine çok iyi cevap veririm. Meclislerin adabı vardır. Benim muhatabım siz değilsiniz. Başkan’dır” dedi.  Toplantı salonunda yine gergin hava esti. CHP’li meclis üyeleri Fazla’ya “Nasıl konuşuyorsun” diyerek tepki gösterdi.



KÖR DÜĞÜM OLDU
Meclis toplantısında, ESHOT yetkilileri tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 29 Haziran’dan itibaren uygulamaya başladığı yeni ulaşım planının sunumu yapıldı. Sunumun ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Yeni ulaşım planı 10 gün geçmesine rağmen kör düğüm olmuştur. Uygulama sisteme girerken kimseye sorulmadı. Plan hazırlanırken engellilerin, hamilelerin, çocukların düşünülmediği açıktır. Engelliler bu ulaşım sistemi ile sıkıntıya düşmüşlerdir. Bu çilenin bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. 30 yıllık sistem değiştirilirken bilgilendirme yapılmadı. Bu belediyecilik sistemi ile sorunların çözüleceğini düşünmüyoruz. 90 dakika uygulaması da yeterli gelmeyecektir. Bu işin çaresi metro hatlarını bitirmektir” dedi.

ULAŞIMDA ZARAR EDİYORUZ
Toplantıda, belediyenin 192 milyon kredi alması kararı gündeme geldi. AK Parti grubu kredinin çekilmesinin gerekçesini sordu. Bunun üzerine Kocaoğlu, ulaşımda belediyenin zarar ettiğini ifade etti.  Kocaoğlu, “Bir kişinin maliyeti 1.70 kuruş. Biz ise 2 liraya adam taşıyoruz. Bedavaları da düştüğünüzde her biniş başına bizim 70 kuruş zararımız var. Ankara ile zararda başa baş gidiyoruz. Sonuçta kredinin alınması lazım” diye konuştu.

KİM NE HARCADIYSA BELGESİNİ KOYSUN!
Doğan’ın konuşmasının ardından konuşan Kocaoğlu, “Aktarmalı sistem dünyanın her yerinde var. Raylı sisteme hemşerilerimizi alıştırmak için yaptığımız 90 dakikada tek bilet uygulaması yürüyor. İstanbul’da nüfus 14 milyon, Ankara’da 5 milyon nüfus var. Orada kaç kilometre metro var? Biz sistemi duyurduğumuzda sadece siz ve bazıları karşı çıktı. Sizin sistemi karalama kampanyanıza İzmirli hemşerilerimiz itibar etmedi. Bana göre sistem çok iyi olmuştur ve oturmuştur. Okullar açıldığı zaman da hazırız. Raylı sistem çalışmaları sürüyor. Torbalı ve Üçkuyular’da da işimiz bitmiştir. Torbalı’daki üst geçitler her ne kadar ucube olsa da belediye yapmıştır. Büyükşehir İZBAN’an 700 milyon TL harcamıştır. TCDD de harcadığı paranın belgesini koyar. Bende harcadığım paranın belgesi var. Siz de o zaman belgeler üzerinden çıkar nutuk atarsınız” diye konuştu.

KİMİN TUZLA’YA GİTTİĞİNİ İYİ BİLİYORUM
Deniz ulaşımındaki eleştirileri de yanıtlayan Kocaoğlu, vapurların alımı konusunda yapılan ihalelerde engellendiklerini söyledi. Kocaoğlu, “Kimin Tuzla’da denizcilere ne konuştuğunu, kimin konuştuğunu kelimesi kelimesine biliyorum. Bir vatandaş çıktı ‘şu firma ile anlaştı’ dedi. Sonra Türk firması aldı ihaleyi, iki tane vapur vızır vızır çalışıyor. Allah korusun, kaza vermeden sistem yürüyor. Proje Büyükşehir Belediyesi’nin projesidir. Herkes tarafından, denizci milletler vapurları izliyor ve test ediyor. Türk denizciliği bu vapurlar sayesinde çıtayı yükseltti.  Ak’a ‘kara’ demekle ak ‘kara’ olmuyor. Çamur at izi kalsın mantığı doğru mantık değildir. Güneş balçıkla sıvanmaz. Şimdi ’90 dakika yetmez 120 dakika olsun’ dersiniz. MHP’nin yetkilileri çıksa neyse İstanbul’da AK Parti var. Oralarda aktarma var mı? Bunları çalışacaksın da geleceksin. Diyeceksin ki ‘başkan İstanbul 120, Ankara 150 dakika yapıyor, sen 90 yapıyorsun. Bu da yanlış’ diyeceksin. O zaman başımızın üstünde yeri var” dedi.

VAPUR NEREDEYSE BATIYORDU!
Meclis toplantısında ayrıca, Ramazan Bayramı’nda ulaşımın yüzde 50 indirimli olması kararı alındı. AK Parti grubu sistemin tamamen ücretsiz olmasını istedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Biz ücretsiz olduğunda sıkıntı yaşanıyor. Bir kere yani son ücretsiz yaptığımız dönemde vapur neredeyse batıyordu. Vatandaş kontrolsüz biniyor. Bakanlar Kurulu zaten tamamen ücretsiz yapmıyor. İstanbul ve Ankara da ücretsiz değil indirimli karar alıyor” diye konuştu.



AKILLANMIYORUZ
Kocaoğlu, meclis toplantısında şehir merkezlerinde gündeme gelen AVM’lerin kazanılmış hak olduğunu söyledi. AK Parti Meclis Üyesi Bülent Tezcan’ın, “Turizmi canlandırmalıyız. Şehir Merkezlerinde AVM’lere izin vermeyelim” sözlerine yanıt veren Kocaoğlu, “Ne yazık ki akıllanmıyoruz. İnciraltı’na sağlık merkezi yapalım dedik ama tam kalbinde 300 dönüm AVM yeri ayrıldı. Bu durum ‘sağlık olmaz’ demektir. Bölgenin kalbine AVM yaparsanız İnciraltı’nı unutursunuz. İnciraltı’nın planlanmasını ilk kez gündeme ben getirdim. Planlamadan kasıt Ahmet’in, Mehmet’in arazisine plan yapmak değildir. Kür merkezi, AVM, sağlık merkezi, konut kimin arazisinde yapılacak. Uygulamada çeşitli sıkıntılar var. Sizlerden destek istiyoruz. Şu anda bizim yeni kent merkezinde bizim otellerimiz yapılıyor. Başka çaremiz yok. Sen İstinye Park’ın kazandığı hakka karışamıyorsun. Ben, İstinye Park’ı, Agora’yı planlasam o kadar hakkı vermem. Yoğunluğu kim vermiş, nasıl vermiş araştırınca görürsünüz. Çıkıp ‘bir kat fazla olsun, onun çocuğu var, biraz daha olsun’ derseniz kent dönüşümü de yapmayalım. Biz kentin dönüşmesi, planlama için çalışıyor, parayı şakır şakır harcıyoruz. AKP milletvekillerinin yapması gereken hükümetten İzmir’in destek alması için çalışmaktır. Ankara ve İstanbul’un aldığı yardımlardan İzmir yeterince faydalanamamaktadır. Belediyenin gücü ile ancak bu kadar oluyor. Ben, görevim olmayan işlere para harcıyorum. Agora’nın, Tiyatro’nun, müze alanının kamulaştırması Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevidir. Biz bilime rehber alarak, Ahmet’e, Mehmet’e göre değil. Birlikte yapalım hepimizin olsun. İktidar partisinin meclis üyeleri olarak Allah rızası için kente yatırım gelmesi, hükümet olanaklarından yararlanmamı için çalışın. Bunu yapın. Hep birlikte çalışalım. Bütün mesele budur. Polemik konusu olsun diye söylemiyorum. Biz hepimiz faniyiz. Onun için ne kadar kente katkı koyarsak iyidir” ifadelerini kullandı.

AĞZINIZDAN BAL DAMLIYOR
Kocaoğlu’nun sözlerinin ardından konuşan AK Partili Ali Kökoğuz, “Biz buraya ayda bir ya da iki kez geliyoruz. Bize yaptıklarınızı anlatın. Projelerinizi söyleyin. Kentsel dönüşüm, faaliyetleri göremiyoruz. Ağzınızdan bal damlıyor. Aynı fikirdeyiz. Bize bilgi verin ki size katkı koyalım” dedi.

BİRLİKTE GİDELİM’ TEKLİFİ
Toplantıda, söz alan AK Parti Meclis Üyesi Özen Kızılırmak Başkan Kocaoğlu’na otobüse birlikte binme teklifi getirdi. Kendisine ulaşım ile ilgili tepkilerin geldiğini anlatan Kızılırmak, “Sayın başkan ikimiz de Bornovalıyız. Yarın Bornova’da buluşalım. İkimiz de Çiğli’ye gidelim. Neler oluyor bakalım” dedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Ben kendim giderim” cevabını verdi.

ÖZEL İDARE MALLARI ‘BELEDİYE HİZMET ALANI’
Toplantıda, Büyükşehir Belediye Meclisi tartışmalı özel idare mallarının planlarını da değiştirdi. Sümerbank Arazisi, Balçova Termal Tesisleri, İl Özel İdaresi Hizmet Binası gibi yerlerin satışını engellemek için karşı atağa geçen Büyükşehir birçok yeri ‘belediye hizmet alanı’ ilan etti. Karar komisyonlarda da mecliste de AK Parti’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabil edildi.



ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ RAHAT EDECEK
Öte yandan toplantıda, İzmir’deki kamu ve vakıf üniversitelerinin kayıt dönemlerinde, İzmir dışından gelen, kentteki kamu ve vakıf üniversitelerini kazanan gençlerin; yabancı oldukları kente ilişkin endişelerini azaltmak, onlara sahip çıkmak, kendilerini üniversitelerin kayıt noktalarına ulaştırmak, kayıt dönemi süresince barınmaya yönelik sıkıntıları olan genç ve yakınlarına kısa süreli barınma olanakları sağlamak ve danışmanlık yapmak amacıyla ‘İzmir Gençlere Kucak Açıyor Projesi” kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı, Türk Eğitim Vakfı ve ilçesinde kamu üniversitesi bulunan Bornova, Buca, Çiğli, Balçova, Urla Belediyeleri arasında imzalanmak üzere hazırlanan Ortak Hizmet Protokolü’nün kabulü ile imzalanabilmesi için Başkan Kocaoğlu’na yetki verildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Şen 5 Ağustos 2014 Salı 10:35

Ulaşım devrimimi? Aziz Kocaoğlunu Egekent semtinden Bornova Evka3'e gitmeyi teklif ediyorum. Kaç tane araç değişiyor ve kaç saatte gidiliyor görelim bakalım. 18km'yi 1 saat 45 dakikada aldı ey beceriksiz Büyükşehir. İstifa et Aziz Kocaoğlu !!!

Yorumu oyla      11      5  
15 Temmuz 2014 Salı 12:12

Ulaşım berbat aktarma merkezi Üçyol resmen kör düğüm trafik felç böyle saçmalık görmedim narlıdereden üçyola bi gelin ordan bucaya bi gidin eski sisteme geri dönülsün

Yorumu oyla      17      6  
BUCALI 15 Temmuz 2014 Salı 10:42

İnsanlar mağdur bu uygulamayı savunan var ise aktarma merkezleri ve konak buca otobüs duraklarına akşam üstü 17 30 da denetime buyrun gelin!

Yorumu oyla      18      7  
Deniz 15 Temmuz 2014 Salı 09:21

İnciraltı'lıların vebalini öteki tarafta kaldıramayacaksınız, bu kadar mağduriyetin hakkını Allah adama sorar... Hem İnciraltı'na hem İzmir'e yazık ediliyor.

Yorumu oyla      18      8  
talat 15 Temmuz 2014 Salı 08:04

sayın akp li üyeler ankara ya bir gidin sadece isteyin.... istanbula yaptıgınız yatırım %1 kadarını izmir eyapın isteyin bu BİZE YETER.... İZMİR HALKI....

Yorumu oyla      16      9  
leman 15 Temmuz 2014 Salı 08:02

başkan çok konuda haklı birlik olunup izmir e hizmet edilmeli....a k p li chp li mhp li bdp li

Yorumu oyla      14      9  
Yorum 15 Temmuz 2014 Salı 06:40

Duraklardaki insanların yüzündeki bıkkınlık herşeyi yöneticilere özetliyor ama gözler görebiliyorsa

Yorumu oyla      21      6  
ksklı 15 Temmuz 2014 Salı 01:12

ulaşım gerçekten berbat.aktarmalarda dakikalarca otobüs bekliyoruz. aktarma merkezlereri uygun değil..Bucadan-şirinyerden gürçeşmeye gitmek için önce şirinyer izbandaki aktarmaya git ordan gürçeşme yönünegiden otobüse.yaşlı insanlar nerde inip bineceklerini bilemediklerinden zorlanıyolar

Yorumu oyla      21      6  
Necmi 14 Temmuz 2014 Pazartesi 22:09

Aziz başkan Kınık Kiraz gibi ilçelerde başarılı olabilir. Gerisi boşşşş

Yorumu oyla      19      6  
Leyla bulut 14 Temmuz 2014 Pazartesi 21:12

İzmirin her sorununu cozdunuz..inciraltinami engel oluyorsunuz? Oradan araba ile gecerken icim sizliyor walla

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı’da miniklere Hacivat-Karagözlü Ramazan eğlencesi
Torbalı Belediyesi Ramazan Ayı etkinlikleri kapsamındaki çocuk oyunlarının ...
Örnek kampanya: Torbalı'nın parası Torbalı'da kalsın
Bayram öncesi alış veriş için vatandaşın ilçe dışına çıkmasını engellemek ...
Selçuk’ta Ramazan bir başka güzel
Köyden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarını da kapsayan ramazan etkinlikleri ...
 
Muhtarlardan Pekdaş’a teşekkür ziyareti
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı makamında ziyaret eden Türkiye Muhtarlar ...
Dünyaca ünlü aikido hocası Buca’da
Buca Belediyesi dünya çapında tanınan aikido hocalarından Gaku Homma’yı ...
Selvitopu: Karabağlar'ı birlikte güzelleştireceğiz
Karabağlar'ı Sevenler ve Güzelleştirme Derneği yeni yönetimi, Karabağlar ...
 
Büyükşehir’den gürültü operasyonu: Buca'da ceza yağmuru
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin birçok yerinde canlı müzik yayını ...
Büyükşehir’de kritik ihale süreci başladı: İZSU’da rahat nefes!
Taşeron firmaların da dahil olduğu ihale süreci İZSU’daki hizmet alım ...
Bornova’nın bürokratları hafta sonu ders çalıştı: Plan mesaisi
Bornova Belediyesi, hafta sonunda stratejik plan mesaisi yaptı. Ege Üniversitesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva