HABERLER>EKONOMİ
6 Mart 2018 Salı - 08:48

Buğdayda ürküten tablo... Servet yok oluyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar her yıl ülke genelinde kaybettiğimiz buğday kaybının 11 milyonluk nüfusu olan Yunanistan’a yetecek oranda olduğunu belirterek acil çözüm bulunması gerektiği kaydetti.

Buğdayda ürküten tablo... Servet yok oluyor!

EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz yıllarda Türkiye tahıl, Konya ve Güneydoğu illeri ise buğday ambarı olarak bilinirken yaklaşık son 3 yıldan beri her yıl ortalama 4 milyon ton buğday ithal ediyor. Kendine ürettiği buğdayın yetersiz kalmasının başlıca nedenleri kaybolan tarım arazileri ve tarım politikaları gibi nedenler gösterilse de en çarpıcı açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan geldi.

Bayraktar açıklamasında Türkiye her yıl ürettiği buğdayın 10 milyonluk nüfusa yetecek oranda olduğunu belirtirken Dolar bazında ise söz konusu kaybın 450 milyon doları aştığını ifade etti. Her yıl 11 milyonluk Yunanistan gibi bir ülkeye yetecek oranda buğdayı üretimde kaybettiğimize dikkat çekti.

DOLAR BAZINDA DEĞERİ 450 MİLYON DOLARI AŞIYOR
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar üretilen buğdayda koca bir servet kaybettiğimizi belirterek “Ürettiğimiz 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar lirasını üretimde ve kullanımda kaybediyoruz. Bu ürünün değeri üretici fiyatlarıyla 1,4 milyar liraya yaklaşıyor. Dolar bazında değeri 450 milyon doları aşıyor. Ülkemiz bu kadar zengin değil. Ürün kayıplarını ne yapıp edip, en az seviyeye indirmemiz gerekiyor” dedi.

“TOPLAMDA 8.3 ORANINDA BİR KAYBIMIZ VAR”
Genel Başkan Bayraktar geçmiş yılın verilerine göre yaptığı açıklamasında “Türkiye, 2016 yılında 3 milyon 620 bin ton makarnalık, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik buğday üretti. Yapılan hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde, yüzde 2,8’i kullanımda kaybediliyor, toplamda 8.3 oranında bir kaybımız var. Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir”  ifadelerini kullandı.

Bayraktar, zararlılar, ayarsız-eski biçerdöverler ve tekniğine uygun olmayan hasat nedeniyle buğdayda dane kaybının, gelişmiş ülkelerdeki dane kaybından hayli fazla olduğunu vurgularken, dane kaybının yüzde 2’yi geçmemesi gerektiğin hatırlatarak “Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Nüfusu 17 milyonluk Hollanda, 11 milyonluk Yunanistan, bu kadar buğday üretmiyor” şeklinde ifade etti.

“OPERATÖR BELGELİ  SÜRÜCÜLERE HASAT YAPTIRILMALIDIR”
TZOB Genel başkanı Bayraktar önlem olarak alınması gereken tedbirleri ise şöyle konuştu:
“Ekimden hasada kadar tedbirler almamız şarttır. Arazilerimizde tohum ekim aşamasında arazi iyi tesviye edilmeli ve hasat sırasında meydana gelen tane ve sap kayıpları ile tane hasarlarını en aza indirilmelidir. Biçerdöverlerin ayar ve bakımları çok iyi yapılmalı ve hasat olgunluğuna gelmemiş ürünler kesinlikle hasat edilmemelidir. Hasat zamanında yapılmalı, geç hasadın da tane kaybına neden olacağı unutulmamalıdır. Operatör belgeleri olan sürücülere hasat yaptırılmalıdır.  Arazinin yapısı ve durumu dikkate alınarak tekniğine uygun bir şekilde biçerdöverler ayarlanmalıdır. Ayrıca, biçerdöverin özelliğine, arazinin yapısına, ürünün cinsine göre biçerdöver ilerleme hızı belirlenmelidir.”

 
İzmir'de FETÖ operasyonu: 1 tutuklama
 
Ege sularında aralıksız operasyon!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Boşverin 6 Mart 2018 Salı 14:32

Nedir o öyle tarım ve hayvancılık ne banel şey.İnsan o işle uğraşırsa üstü başı pis kokar.Yazık değil mi benim vatandaşıma.Döviz ağacından döviz toplar dünya üretsin biz satın alırız. İthalatçıda vatandaşımız onlar aç mı kalsın? Dünyada sanayi ve teknoloji lideri ülkelerin hiç biri tarımı bırakmamıştır. Bize tohum satıyorlar sadece 1 kez ekiyorsunuz, aynı ülkeden ilacı da almak zorundasınız ve genetiği oynanmış tohumu bize satıyorlar.Dünya karınca gibi çalışıyor biz 24 saat ağustos böceği gibi konuşuyoruz.Yazıktır bu ülkeye yazıktır bu insanlara.

Yorumu oyla      10      5  
Işık Dikicigil 6 Mart 2018 Salı 11:43

ÖZEL BİR ÇABA GÖSTERSEN ANCAK BU KADAR YOK EDEBİLİRSİN TÜRK TARIMINI.TÜRKİYE DE TARIM VE HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR. TAMAMEN DIŞA BAĞIMLI SÖMÜRGE OLACAĞIZ.

Yorumu oyla      10      5  
misyon 6 Mart 2018 Salı 11:01

Odalar olarak çalışmıyorsunuz, çiftçileri örgütlemiyorsunuz, çözümün çiftçinin örgütlenmesinden geçtiğini biliyor ama örgütlemekten korkuyorsunuz! Örgütsüz olduğunuz için de tarım ürünleri ihraç ederken ithal eder duruma getirecek politikalara karşı çıkacak gücünüz yok! Yerli tohumlar yokedilirken, tarım arazisinden söz etmek, yüzbinlerce pancar üreticisi açlığa itilirken meydanı boş bırakmak.. Konuşmayın bari de adamdan saysınlar!

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Piyasada neden bu kadar çok 'sahte para' var?
Mehmet KARABEL yazdı... Piyasada neden bu kadar çok 'sahte para' var?
Araç sahiplerine bu kez iyi haber!
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) tarafından yapılan açıklamaya ...
Emekliler nefesini tuttu... 2 bin lira heyecanı!
2 bin 62 lira bayram ikramiyesi, bu ay KPDK’ya taşınacak. Memurlar ve ...
 
12 bitkiden çay yaptılar, 60 bin TL kazandılar
Manisa'daki Muradiye Orman Fidanlığı'nda, 12 tıbbi aromatik bitkiden üretilen ...
TUİK enflasyon rakamlarını açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ...
Taşeron sınavları başladı! Ne zaman açıklanacak?
Taşeron sınavları için yüz binlerce işçinin bekleyişi sona erdi. Yayımlanan ...
 
Şok gerçek ortaya çıktı: Bunu da yaptılar!
Risk değerlendirme kriterlerine dayalı denetim yapan SGK, devleti dolandıran ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Geçtiğimiz haftayı yükselişle tamamlayan dolar kuru yeni haftaya da 3.81 ...
Çalışanların yemek kartları...Yasak geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci yaptığı açıklamada: "Yüksek komisyon ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva