HABERLER>GÜNCEL
2 Aralık 2012 Pazar - 09:22

Bornova ve Bayraklı ‘özelleştirmesi’ yargıya gidiyor

Özelleştirme İdaresi’nin mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğü ve Hazineye ait Bornova ve Bayraklı’daki alanlar için aldığı plan değişikliği kararı için resmen itiraz yapıldı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, itirazın ret edilmesi halinde yargıya gidecek.

Bornova ve Bayraklı ‘özelleştirmesi’ yargıya gidiyor

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Özelleştirme İdaresi Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun Bornova ve Bayraklı’da yaptığı kamu arazilerindeki plan değişikliği kararları yargıya taşınıyor. Mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğü adına kayıtlı toplam 44 bin 542 metrekarelik alandan oluşan Bayraklı İlçesi, Mansuroğlu Mahallesi’ndeki araziler ile ile mülkiyeti Maliye Hazinesi ve Karayolları adına kayıtlı Bornova Kazımdirik Mahallesi parsellere yönelik yapılan plan değişikliği kararına Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi resmen itiraz etti. Kamu arazilerine bölgesel iş merkezleri fonksiyonu getirerek bölgenin rantını arttıran kararın önümüzdeki günlerde mahkemeye taşınacağı da ifade edildi.
 
Oda, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı ile onaylanan imar planı değişikliklerinin onay süreci planların kademeli birlikteliğine uygun olmadığını ifade etti. Yapılan başvuruda, “Planlama esasları ve imar mevzuatına göre, her plan türünde alt ölçekli planlamaya veri teşkil edecek kararlar oluşturulur. Ayrıca, planların hazırlanması sürecinde planlama alanının özelliği yanında, plan türüne göre de veriler elde edilir. Her plan türünün kendine ait planlama sürecinde analiz, araştırma ve sentez aşamalarında toplanan veriler o plan türünün planlama kararlarını belirler. Dava konusu imar planı değişikliklerinin aynı anda ve aynı planlama sürecinde onaylanması, plan kademelenmesi ilkesini ve kuralını hiçe sayan bir uygulamadır” denildi.
 
KAMU YARARI YOK
Dava konusu plan değişikliklerinin parsel bazında hazırlanarak onaylanmasının İmar Kanunu’na aykırı olduğunu ifade eden oda, başvuruda, “Söz konusu parseller, Bornova İlçesi, mevcut 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarında Resmi Tesis Alanı kullanımında kalmakta olup çevresinde ise Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı ve Küçük Sanayi kullanımları yer almaktadır. Plan değişikliği ile önerilen yeni kullanım biçimine yürürlükteki planın hangi hesaplama ile ihtiyaç duyduğu ve bu ihtiyacın dava konusu parsellerde karşılanması gerekliliğine ilişkin herhangi bilimsel bir gerekçe veya açıklama plan açıklama raporunda yer almamaktadır. Ayrıca, plan değişikliği alanın çevresi ile ilişkisi, işlevi, yapı yoğunluğu, kent bütününe etkisi, yerleşmenin gelişme potansiyeli, sektörel hedefleri ve alt yapıların dağılımı gibi etkenler göz önüne alınmaksızın gerçekleştirilmiştir. Bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanağı bulunmayan dava konusu plan değişikliği ile kamusal alan kullanımı metropoliten aktivite merkezine dönüştürülerek özel mülkiyete konu edilerek planlamanın sağlamakla yükümlü olduğu kişi ile kamu yararı arasındaki dengeleri, kamu yararı aleyhine değiştirmektedir.Resmi Tesis Alanı’nda kalan parseller kamusal alan kullanımından çıkarılarak kamu zarara uğratılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
 
YOĞUNLUK ARTIYOR
Oda yaptığı itirazında plan değişikliğinin bölgedeki yoğunluğu arttırıcı nitelikte olduğunu, ulaşım bağlantıları ile alt ve üst yapı açısından ciddi sorunlar yaratacağına vurgu yaptı. Başvuruda, “Plan değişikliği sınırları içinde imar adası içinde yapılacak özel otopark dışında genel otopark alanı ayrılmadığı görülmektedir.Plan değişikliği ile önerilen “Metropolitan Aktivite Merkezi” kullanım kararı içeriği gereği kullanıcı yoğunluğu, ulaşım ve otopark talebini artırıcı nitelikte olduğundan bu yoğunluk gerek altyapı gerekse üst yapı açısından ciddi sıkıntılar doğuracaktır. Söz konusu plan değişikliğinin ulaşım bağlantılarına dikkate almaması ve çevre bağlantıları göz ardı etmiş olması planın bütünlüğünü bozucu nitelikte olduğundan planlama esasları ve şehircilik ilkeleri ile uyarlılık göstermemektedir. Plan değişikliği, getirdiği fonksiyonlar, arazi kullanım kararları itibarıyla, söz konusu bölgede yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırmakta, emsal teşkil edici ve plan bütünlüğünü bozucu bir nitelik taşımaktadır. Emsal teşkil etmesi yönünden çevresindeki parsellerinde benzer plan değişiklikleri önermesi planın donatı dengesi, hesapları ve planın bütünselliği, mevcut yoğun yerleşim dokusu göz önüne alınmadan, sadece parsel bazında gerçekleştirilen düzenlemelerle, planlarla birlikte kurulmuş olan düzenlemelerin tamamen bozulmasına neden olunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 3 Aralık 2012 Pazartesi 10:56

Madem o arazilere ihtiyacı yok karayollarının, devretsin belediyeye. Yeşili ve ağacı bol olan bir bölge spor tesisleri ve park alanı olarak kullanılabilir.

Yorumu oyla      12      5  
özkanlar 3 Aralık 2012 Pazartesi 00:03

bornovanın en önemli yeşil alanlarından biri olan bu arazinin kesinlikle özelleştirilip bir iş adamına verilmesine karşıyız. haa belediye alır kent ormanı veya yeşil alan yaparsa ne ala

Yorumu oyla      13      5  
private35 2 Aralık 2012 Pazar 09:32

bornova da gerçekten çok değerli bir alan.Satmak dışında değer üretme üzerine kurulu bir sistem yok ne yazık. Yapılacak olanı tahmin etmekte güç değil bir iş adam alır AVM yapılır.Limana AVM yapmak isteyen zihniyet bornavaya mı yapmayacak.tüketim toplumuyuz ya...

Yorumu oyla      17      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de korkunç ölüm: Ecel lamba sökerken yakaladı!
İzmir’de işyerine ait spot lambayı sökmeye çalışan Makine Mühendisi Cemal ...
Kemeraltı karıştı: 2 yaralı/10 gözaltı!
İzmir’in tarihi çarşısında görevini yapmak isteyen zabıta ekipleri ile ...
İzmir Balbay için imzaladı
1367 gündür tutuklu olan CHP İzmir Milletvekili, gazeteci yazar Mustafa ...
 
Bisiklet sevdalılarından metro eylemi
İzmir'de ''bisiklet sevdalıları'', hafif raylı sistem ve metroda bisikletli ...
En çok ceza kesen polise ödül!
İstanbul trafiğinde en çok ceza kesen polislere ödül verilecek. Trafik ...
Uçakta yumruk yumruğa 'açık telefon' kavgası
Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Ankara seferini yapan yolcu uçağında, bir ...
 
Elektrik çarptı: Merdiven otomatına 99 bin lira fatura!
İzmir’deki Alican Restoran’ın sahibi Abdullah Ertemçöz- Oya Ertemçöz çiftinin ...
Yeni kararname: KCK ve Balyoz savcısına terfi
HSYK kararnamesiyle TİB Başkanı Fethi Şimşek, Ankara Bölge Mahkemesi Başsavcısı ...
Atatürk'ün sofra takımıyla ilk yemek…
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün depolarda yaptığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva