HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Aralık 2018 Çarşamba - 09:58

Bornova tarihini yeniden keşfetti

Bornova Belediyesi, geçen 4.5 yıllık dönemde Bornova’nın tarihini gün yüzüne çıkararak ilçenin, hem Türkiye çapında hem de dünya çapında adını duyurdu. Batı edebiyatının çıkış noktası sayılan İlyada ve Odeysseia destanlarının derleyicisi Homeros’un yaşadığı Kayadibi bölgesini turizme kazandıran, İzmir’in tarihini 8 bin 500 yıl öncesine dayandıran Yeşilova Höyüğü kazılarını Ziyaretçi Merkezi ile daha görünür kılan Bornova Belediyesi, spordaki ilkleriyle de Bornova’yı tarih meraklılarına tanıtıyor.

Bornova tarihini yeniden keşfetti

Bornova Belediyesi, 2014-2019 stratejik planında Bornova’nın misyonlarının arasına kentin tarih ve turizm potansiyelinin geliştirilmesini de koydu. Bu alanda pek çok proje ve çalışmayı hayata geçiren Bornova Belediyesi, bir yandan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin sergilenmesi ve tanıtılması için Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ni etkin bir şekilde kullanırken, Homeros’un yaşadığına inanılan Kayadibi bölgesini turizme kazandırdı. İlyada ve Odesa eserleriyle batı edebiyatına kaynaklık eden Homeros adına şiir ve öykü yarışmaları da düzenleyen Bornova Belediyesi, günlük hayatta insanların karşısına her an çıkabilen tarihi olay ve yerlerin de yeniden keşfedilmesini sağladı.

Bornova Belediyesi, öncelikle Bornovalı ve İzmirlilerin yaşadıkları kentin tarihini öğrenmelerine aracılık etmek için kent turlarını başlattı. Her hafta yapılan kent turları kapsamında kent içindeki 30’dan fazla levanten köşkünü ve bu köşklerde 300 yıllık süreçte Bornova’nın gelişimini etkileyen tarihsel olaylar anlatıldı. Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü Kent Arşivi Müzesi, Ata Anı Evi, Bornova Anı Evi, Arkas Deniz Tarihi Merkezi, Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi ve Ege Üniversitesi Etnoğrafya Müzesi bu turlarda tanıtıldı. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde Bornova’nın ve İzmir’in tarihine ışık tutan eserleri görme şansına sahip olan vatandaşlar, Homeros’un İzmir topraklarındaki hikayesini dinleme fırsatı buluyor.

KURTULUŞ RUHU YAŞATILIYOR
Bornova Belediyesi, Kurtuluş Savaşı mücadelesini tarihi eserlerle Ata Anı Evi’nde sergilerken, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Bornova’da yapılan tarihi ziyaretler ve temaslar hakkındaki bilgileri gün yüzüne çıkarıp kurtuluştan sonraki ilk genelkurmay başkanlığı ve karargah binaları ve önemli kararların alındığı binalar kent turlarında İzmirlilere tanıttı.

Bunun yanında Bornova Belediyesi, İzmir’in Türkiye tarihinde önemli bir yen edinmesine neden olan ilk uygulamaları da tarih meraklılarına çeşitli etkinliklerle ve uygumalarla anlattı. Türkiye’de tenisin, golfün, atletizmin, bisiklet yarışmalarının ve futbolun ilk kez Bornova’da oynandığını ve bütün ülkeye Bornova’dan yayıldığını, graffiti çalışmaları ve duvar resimleriyle hem Bornovalılara hem de ilçeyi ziyaret edenlere anlatan Bornova Belediyesi, futbolun ilk oynandığı yere ‘Futbolcu Heykeli’ dikti. Uluslararası Suluboya Festivali’yle Bornova’nın tarihi güzelliklerini pek çok ülkeden yüzden fazla ressamın tuallerine yansıtmasını sağlayan Bornova Belediyesi, her yıl aynı tarihte tekrar etmesi planlanan Bornova Günleri’nin ilkini 16-17 Eylül’de düzenledi.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova ‘nın zengin tarihini ortaya çıkarıp insanlara anlatarak kentin turizm potansiyelini arttırdıklarını belirtti. Tarih alanında yaptıkları çalışmaların tüm Bornovalılara katkısının olacağına inandığını söyleyen Başkan Atila, “Bornova geçmişiyle ve günümüzdeki potansiyeliyle ülkemizin en önemli ilçelerinden biri konumunda. Bornovamızı her yönüyle daha da geliştirmek ve tarihsel altyapısını ortaya çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 
Balçova kimsesizlerin kimsesi oluyor
 
Kültür sanat kenti Selçuk’ta kurslar, etkinlikler devam ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova kimsesizlerin kimsesi oluyor
Balçova Belediyesi ekipleri ilçede kimsesi olmayan yaşlıların evlerine ...
Başkan Kocaoğlu'na büyük onur
Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmir Şubesi tarafından verilen "İnsanlar ...
İzmir çevreci ulaşımın 'okulu' oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu elektrikli otobüs filosu ve güneş ...
 
Karabağlar Belediyesi'nden dolandırıcılık uyarısı
Karabağlar Belediyesi telefon dolandırıcılarının belediyenin ve başkanın ...
Fair-play ruhu Bornova’dan Dünya’ya yayılıyor
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) Fair Play olgusunu yaygınlaştırılmak ...
Karşıyaka ve Gaziemir'in başkanlarından 'papağanlı' tepki!
Karşıyaka ve Gaziemir belediye başkanları papağana yaptığı işkence videosunu ...
 
Selçuk'ta Antik Kanal Projesi başlıyor
Tarih, Efes Antik Kanal Projesi ile yeniden canlanıyor. UNESCO Kenti Selçuk’un ...
Başkan Kocaoğlu’ndan o proje için çağrı: Herkes elini cebine atacak!
Tetusa A.Ş. tarafından Çeşme’de yapılacak kür merkezi için konuşan Büyükşehir ...
Konak'ta Eflatun Nuri’nin kazananları belli oldu
Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğinde ikincisi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva