HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Aralık 2018 Çarşamba - 08:40

İzmir çevreci ulaşımın 'okulu' oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu elektrikli otobüs filosu ve güneş enerjisi santrali, Türkiye'den ve dünyadan bir çok belediye için referans oluyor. 90 farklı ülkeden binlerce üyesi bulunan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği de (UITP) elektrikli otobüs konusundaki eğitim programını ESHOT Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde yaptı.

İzmir çevreci ulaşımın  okulu  oldu

Türkiye’nin ilk tam elektrikli otobüs filosunu kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, elektrikli otobüs ve güneş enerjisi santrali projeleri ile kazandığı deneyimi diğer şehirlerle paylaşarak bu alandaki öncülüğünü sürdürüyor.

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından organize edilen ve Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden de katılımcıların yer aldığı elektrikli otobüs eğitimi programı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşti. 20 adet elektrikli otobüs filosunun faaliyet gösterdiği İzmir'de kazanılan deneyimler, uluslararası eğitimcilerin de sunumları eşliğinde paylaşıldı. Bu eğitim ile katılımcılara, şehir içi ulaşım ağları için bir kent stratejisi, teknoloji seçimi ve pil seçimi ve otobüs alımları ile sistemin uygulanması ve işleyişine kadar elektriksel çözüm için kapsamlı bir genel bakış açısı sunuldu. İzmir’e eğitim için gelen katılımcılar ayrıca, UITP tarafından “Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü”ne de layık görülen elektrikli otobüs projesini ve bu projeyi destekleyen güneş enerji sistemini incelediler. Eğitim programının sonunda ESHOT'un genel müdür yardımcıları Kader Sertpoyraz, Turgay Akkaya ve Tufan Eker tarafından katılımcılara sertifika verildi.

ÖDÜLLÜ PROJE
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevreci ulaşım ve enerji projeleriyle, UITP tarafından verilen "Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü"nün yanı sıra, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 2018 yılı En İyi Uygulama Yarışması'nın "Sağlıklı Çevre" kategorisinde de birincilik ödülüne layık görüldü.

Geçen yıl Nisan ayında hizmete alınan 20 adet elektrikli otobüs bugüne dek toplam 5 milyon yolcu taşıdı. Bu sayede 784 bin litre dizel yakıt kullanımı engellendi, dizel araçlara göre kilometre başına yüzde 81 tasarruf sağlandı. Böylelikle 2 bin 103 ton CO² salınımı engellendi. Bu otobüslerin enerjisi için ESHOT atölyelerinin çatısında kurulan 10 bin m²'lik güneş enerjisi santrali ise bu alanda Türkiye’deki ilk proje oldu.

 
Yılmaz Vural'dan evine giren hırsıza çağrı!
 
Meclis'te 'şunlara bakın' tartışması!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan'a 19 Aralık 2018 Çarşamba 16:18

Başkan otobüslerin pil ve amortismanından ötürü halihazırda dizelden daha pahalıya çıktığını söylemişti. Sanırım üreticinin pilleri geliştirmesini bekleyecek yeni alımlar. Güneş enerjisi konusunda da üretimin sınır miktarı aşması nedeniyle enerji bakanlığı onayı gerekiyor, onu da bakanlık 3 yıla yakındır başkana randevu vermiyor. Bakan yakın zamana kadar damat hazretleri idi biliyorsunuz, hala randevu da yok izin de!

Yorumu oyla      11      6  
Hür Düşünce 19 Aralık 2018 Çarşamba 13:51

İzmir BŞBelediyesi böylece turistik gelir de kazandırmış ülkeye. Az- çok farketmez. Bir yerden başlamak gerek. Döviz sadece ihracat vs ile gelmez- Örneğin İngiltere dil eğitimi ile büyük döviz girdisi elde ediyor.Fen eğitimi herşeyin başı. Yabancılara 'Para nasıl verimli kullanılır' ve '3 A notu nasıl alınır' eğitimini de versinler.Katılan çok olur. Oteller İzmir'de yabancılarla dolar.

Yorumu oyla      13      5  
Gürkan 19 Aralık 2018 Çarşamba 12:31

Belediye bu araçlardan memnun kalmış mı ? 250 adet alınacağı söyleniyordu. Proje iptal mi oldu yoksa ileride alım düşünülüyor mu ? Araçlar verimli ise pahalı da olsa yeni otobüs alınacak olursa elektrikli otobüs alınmalıdır. Ayrıca durak üstlerine de güneş panelleri konulacaktı. O proje ne oldu ?

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar Belediyesi'nden dolandırıcılık uyarısı
Karabağlar Belediyesi telefon dolandırıcılarının belediyenin ve başkanın ...
Fair-play ruhu Bornova’dan Dünya’ya yayılıyor
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) Fair Play olgusunu yaygınlaştırılmak ...
Karşıyaka ve Gaziemir'in başkanlarından 'papağanlı' tepki!
Karşıyaka ve Gaziemir belediye başkanları papağana yaptığı işkence videosunu ...
 
Selçuk'ta Antik Kanal Projesi başlıyor
Tarih, Efes Antik Kanal Projesi ile yeniden canlanıyor. UNESCO Kenti Selçuk’un ...
Başkan Kocaoğlu’ndan o proje için çağrı: Herkes elini cebine atacak!
Tetusa A.Ş. tarafından Çeşme’de yapılacak kür merkezi için konuşan Büyükşehir ...
Konak'ta Eflatun Nuri’nin kazananları belli oldu
Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğinde ikincisi ...
 
Karşıyaka umut oldu: 81 il, 50 bin çocuk!
Karşıyaka Belediyesi tarafından başlatılan Bir Çocuk Bin Gülüş Projesi, ...
Bornova Belediyesi’nden muhtarlara tam destek
Bornova Belediyesi, vatandaşa verilen hizmet kalitesini arttırmak ve daha ...
Bucalı kadınlara ‘güvenli annelik’ eğitimi
İlçede yaşayan kadınlara sosyal, psikolojik ve hukuki açıdan destek olmak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva