HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mart 2015 Salı - 20:01

Bornova Meclisi'nde cemevi tartışması

Bornova Meclisi'nde önceki dönemde hukuk komisyonuna iletilen cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasına ilişkin karar mecliste okununca AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, “Bunun siyasi bir hal aldığını söylemekte beis görmüyorum. Biz hukuki yetkimiz olmayan, TBMM’nin kendi yetkisinde olan bir kararı almakla ne yapmaya çalışıyoruz?” diye konuştu.

Bornova Meclisi nde cemevi tartışması

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ - Bornova Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısı Başkan Olgun Atilla idaresinde gerçekleşti.
 
CHP Genel Merkezi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) çıkan karar sonrasında belediye meclislerinde tartışmalara neden olan cemevlerinin ibadethane sayılması konusu, geçtiğimiz meclis oturumlarında hukuk komisyonuna iletilmişti. Sonrasında komisyondan gelen raporun okunması AK Parti ve CHP’yi bir kez daha karşı karşıya getirdi.
 
Raporunun okunmasının ardından ilk olarak söze başlayan CHP Grup Başkanvekili Ulaş Polat, konunun sosyal boyutuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Polat, “Olayların sosyal boyutuna baktığımızda Alevilere bin yapılmış saygısızlıktır. Bin yıldan beri ve Cumhuriyet tarihinde gelen baskıya karşı yasal güvenceye alınamamıştır” dedi.


 
‘HUKUKÇULAR İPTEN ADAM ALIR’ DERLERDİ…
Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan ise kararın siyasi olduğunu söylerken komisyon raporuna grup olarak ret oyu vereceklerini belirtti. Taştan, “‘Hukukçular için ipten adam alırlar’ derlerdi. Komisyon raporunu okudum. Hukuki savunma nasıl yapılır bunu da görmüş oldum son derece zorlama, yasal dayanağı olmayan bir konudan bahsediyoruz. Oradan, buradan bir şeyler alıp harmanlayıp geçmişiz. Sayın grup sözcüsünün sosyal boyutta söylediği her şeyin altına AK Parti olarak imza atıyoruz. Hatta bu konuda nasıl farkındalık yaratılacaksa o konuda destek olmak istiyoruz. Gerekirse bunu manifestoya dönüştürmek şeklinde yapalım dedik. Ancak anlıyoruz ki genel merkezlerden tüm ilçelere genelgeler yollanmış. Tüm Türkiye’de bu start verilmiş. Bunun siyasi bir hal aldığını söylemekte beis görmüyorum. Biz hukuki yetkimiz olmayan TBMM’nin kendi yetkisinde olan bir kararı almakla ne yapmaya çalışıyoruz? Topluma fayda mı getiriyoruz yoksa bir takım konuları gündeme getirerek bir çıkış mı yapıyoruz.  Eğer bu konuda samimiysek hakkımız olmayan bir kararı almayalım seminer ve sempozyumlar düzenleyip birlikte çalışalım ama hukuksuz bir şekilde değil. Bu şekilde Alevi toplumuna da zarar veririz. AK Parti olarak bu haliyle bunu onaylamıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Taştan’a cevap veren Polat, ipten adam alma konusuna katılmadığını ifade etti. Polat, “Bizim dayanağımız, ‘Usulüne Göre Yürürlüğe Konmuş Uluslararası anlaşmalar kanun hükmündedir maddesidir’. Biz bir kanundan dayanağımızı alıyoruz. Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinde de ‘herkes din ve vicdan özgürlüğüne sahiptir’ diyor. Yani inanç sahibi karar verir, kamuya açık ya da kapalı alanda ayin yapabilir. Sempozyum ve seminer düşüncesi de uzun süreler denendi. Alevi toplumu bunlara kanmaz” dedi.
 
CHP’Lİ ARKADAŞLARDAN SÖZ İSTİYORUM
Taştan ise son olarak CHP Grubuna soru sorarak söz istedi. Taştan, “Buradan soruyorum; Arkadaşlarımız tüm yasalarda AİHM’ne mi dayanacak? Özgürlük alanında o kadar geniş haklar var ki? CHP’li arkadaşlardan bunun sözünü istiyorum.
 
Komisyon raporu AK Parti’nin ret oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in yeni çöp tesisi halkın kantarına çıkıyor!
Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar bölgesine yapılması planlanan ...
Gaziemir’deki türbe krizinde mutlu son: Kaymakamlıktan vize…
Gaziemir’de kaymakamlık ile belediye arasında krizi neden olan Seydibaba ...
Üstün zekalı gençler Selçuk'ta buluşacak
Selçuk Belediyesi, 30 ülkeden gelecek üstün zekalı gençleri ağırlayacak. ...
 
Çiğlili annelere hiperaktivite ve dikkat eksikliği semineri
Çiğli Belediyesi ve Çiğli Devlet Hastanesi iş birliğinde “dikkat eksikliği ...
İZSU’dan AK Parti’ye flaş ‘Kaynaklar’ cevabı
Buca Kaynaklar Mahallesi’nden geçen Tahtalı Çayı’na kanal sularının karıştığı ...
Bucalı kadınlardan ‘savunma kursu’na büyük ilgi
Buca Belediyesi’nin, kadınların artan şiddet olaylarına karşı kendilerini ...
 
Narlıdere’de vetoya inat Ali İsmail Korkmaz sokak!
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Kaymakamlığının bulunduğu ...
Konak’ta örnek proje: Kentte kadın var!
Belediye Meclisi 8 Mart Dünya Kadınlar gününü tüm aya yayacak bir projeye ...
Selçuk’taki Eski Yağ Fabrikası yanındaki yol genişliyor
Vatandaşların huzuru için her çalışmayı ele alan Selçuk Belediyesi, Zafer ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva