HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mayıs 2019 Pazar - 10:49

Bornova'da yerel tohumlar geleceğe taşındı

Bornova Belediyesi’nin ilkini 2012 yılında düzenlediği Tohum Takas Şenliği, yerel üreticileri bu yıl da Büyük Park’ta buluşturdu. Tohum takasından atölye çalışmalarına, söyleşiden konsere dopdolu geçen Şenlik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Eşi Neptün Soyer, CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un katımıyla gerçekleşti.

Bornova da yerel tohumlar geleceğe taşındı

Bornova Belediyesi’nin geleneksel Tohum Takas Şenliği, yerel üreticiyi Büyük Park’ta buluşturdu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen üretici kooperatifleri, vakıflar, dernekler, belediyeler ve tohum merkezleri katılımıyla gerçekleşen Şenlikte, yerel ve eski tohumlar yeni nesillere aktarıldı. Kurulan elliye aşkın stantta hem tohum takası yapıldı, hem de kendi bahçelerinde organik üretim yapmak isteyen vatandaşlara tohum dağıtıldı. Ziyaretçiler, doğal ve el yapımı ürünlerin yer aldığı tezgahlardan bol bol alışveriş etti.  Şenlik kapsamında Tohum Topu, Evde Doğal Sabun Yapımı, Solucan Gübresi Üretim ve Ev Yapımı Tarım İlaçları atölyeleri gerçekleştirildi.  Selda Kesgi de verdiği konser ile etkinliğe ayrı bir renk kattı.

Yoğun ilgiyle gerçekleşti
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ile Eşi Ufuk İduğ’un ev sahipliğinde gerçekleşen Şenliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Eşi Neptün Soyer, Bornova Belediye Başkanı olduğu dönemde 2012 yılında Tohum Takas Şenliği’ni ilk kez gerçekleştiren CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Eşi Rana Sındır, İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, CHP Bornova İlçe Başkanı Asım Güven ve Ziraat Odası Bornova Şube Başkanı Cengiz Derici de katıldı. Katılımcılar hep birlikte günün anısına çınar ağacı dikti.

Tohum Takas Şenliği kapsamında Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Yerel Tohum, Doğal Tarım” başlıklı bir de söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşi öncesi konuşan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır,

“Tohumun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama onu nasıl teslim ettiğimizi unutuyoruz. Yıllardır süregelen yanlış politikalarla herşeyimizi kaybettik. Şimdi elimizdeki bir avuç tohuma sahip çıkmaya çalıyoruz. Bu anlamda böylesi etkinlikler çok önemli. Katkı koyan, katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Tarımda kendine yeten bir ülkeydik
Türk tarımının içerisinde bulunduğu durumun çok acı olduğunu söyleyen

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Kendi tohumlarımızı ancak takas yoluyla paylaşabiliyoruz. Bir ülke için bundan ayıp daha ne olabilir ki? Türkiye gayri milli olmayan politikalar nedeniyle bu noktaya gelmiştir. Milli olmayan politikalarla tarımda kendine yeten bir ülke olmaktan çıktık. ‘Üretme tüket, üretme dışarıdan satın al’ anlayışına teslim olduk. O nedenle Bornova Belediyesi’nin yaptığı bu gibi çalışmalar çok önemli” dedi.

Değerlerimize sahip çıkalım
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ise bu şenliği başlatan Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür ederek şöyle konuştu; “Toprak, tohum ve insane, çok güzel bir üçlüdür. Yaşam döngüsüdür. O yüzden yerel tohumlarımıza sahip çıkmalıyız. Şenlikten de öte bu geleneği yaşatmalıyız. Bir tarım ülkesiyken samanı ithal eden, tohumu İsrail’nden alan bir ülke haline geldik. Şunu herkes bilmelidir ki; kendi öz varlıklarını koruyan bir ülke olmalıyız. Biz çocukken Yerli Malı Haftası’nı kutlardık. Belki herşeyin yerli olması mümkün değil ama bu değerleri hep birlikte mutlaka korumalıyız”

Konuşmaların ardından geçilen söyleşide Börtü Böcek kitabının yazarı Ziraat Yük. Mühendisi Füsun Tezcan Tarımsal Zehirlerin Zararları ve Ev Yapamı İlaçları, Üzüm-Sen Genel Başkanı Ziraat Mühendisi Adnan Çobanoğlu Üretici Gözüyle Yerel Tohumları anlattı. Prof. Dr. Tayfun Özkaya Yerel Tohumun Önemi başlıklı konuşmasında tohum ve ilaçta tekelleşme sorununa dikkat çekti. Özkaya, “Aynı firma hem tohum, hem tarım ilacı hem de kanser ilacı üretiyor. Bu pazarı kaybetmek istemedikleri için yerel tohum ve fidanları yok etmek istiyorlar” dedi.

 
Göz-Göz’den Başkan Arda’ya tam destek
 
Polisler kaza yaptı: 2 ölü 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göz-Göz’den Başkan Arda’ya tam destek
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’yı ziyaret eden Göztepe Spor Kulübü’nün ...
Başkan Soyer'den macera çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Atatürk Mahallesi’nde ...
Başkan Engin: 5 yılda yüzde yüz büyüyeceğiz
Hafta sonu mesaisini Narlıdere esnafıyla birlikte geçiren Narlıdere Belediye ...
 
Başkan Çalkaya en yaşlı annelere gitti
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Anneler Günü’nde ilçedeki en yaşlı ...
Başkan Soyer'den duygu dolu Anneler Günü mesajı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Anneler Günü nedeniyle duygu dolu mesaj paylaştı. 
Organik tarımın öncüsü 10. Ekoloji İzmir Fuarı
Dünyadaki organik pazarına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapmaya ...
 
Alman turizmcilerinden Çeşme’ye çıkarma
Almanya’nın en büyük 3. Tur Operatörü Grubu olan FTI’ ın DMC (Destination ...
Karaburun Belediyesi'nde toplu sözleşme sevinci
Karaburun Belediyesi'nde 26 çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme imzalandı.
'Altın Kızlar'dan Başkan Akın’a 2. Lig sözü
Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, 2. Lig yolunda son viraja giren ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva