HABERLER>GÜNCEL
17 Aralık 2015 Perşembe - 10:34

Bir insanlık dersi: Çeşme İmece İnisiyatifi

İzmir’in Çeşme İlçesi, başta Suriye olmak üzere ülkelerindeki iç karışıklardan yeni bir yaşam özlemiyle kaçan sığınmacıların Avrupa'ya rotasındaki son istasyonlardan biri haline geldi. Her gün yüzlerce sığınmacının akın edip adeta kamp haline getirdiği Pırlanta Koyu'ndaki dram, üniversite öğrencilerini harekete geçirdi. Çeşme İmece İnisiyatifi'ni kuran öğrenciler, sığınmacıların kumanyadan, bebek bezlerine, mamadan sağlık kontrollerine kadar hemen tüm ihtiyaçlarına yetişmek için çalışmaya başladı.

Bir insanlık dersi: Çeşme İmece İnisiyatifi

Son yıllarda özellikle Suriye'deki iç karışıklıklardan dolayı, çok sayıda kişi, ülkelerini terk edip Türkiye'ye geçti. Sığınmacıların en büyük istekleri, Avrupa ülkelerine geçip yeni bir yaşam kurmak oldu. Sığınmacılar Ege Denizi'ndeki yakın Yunan adalarına gidebilmek için kaçak geçişlere başladı. Çeşme Çiftlikköy bölgesi, Pırlanta Koyu, son zamanlarda en ilgi gören sahil durumuna geldi. Yunanistan'ın Sakız Adası'na çok yakın olan bu bölgeden yaz ayları boyunca sığınmacılar ve mülteciler kaçak geçiş yaptı.
 
ÖĞRENCİLER DUYARSIZ KALAMADI
Havanın soğumasıyla, sığınmacılar için zorlu bir dönem başladı. Pırlanta Koyu'nda, terk edilmiş tatil köyündeki artık harabe haline gelmiş evlere sığınan sığınmacılar, içeriye soğuk hava girmemesi için, açık olan pencere ve kapıları, naylon ya da bezlerle kapattı. Bu evlerde birkaç gün kalıp havanın güzel, rüzgarsız zamanı kollayıp Sakız Adası'na geçmeye çalışan sığınmacıları zor günlerinde üniversite öğrencileri yalnız bırakmadı. Büyük bölümü Çeşme'de üniversite eğitimi alan öğrenciler, yaklaşık 1 ay önce Çeşme İmece İnisiyatifi'ni kurdu. İlk başlarda kendi evlerinden ve çevrelerinden topladıkları yiyecekleri, giyim malzemelerini sığınmacılara ulaştıran öğrenciler, daha sonra sosyal medya üzerinden de yardım toplamaya başladı. Çeşme Kaymakamlığından gerekli izinleri alan, polis ve jandarma ile de işbirliği yapan öğrenciler, broşür bastırıp ilçe halkından da yardım istedi.
 
Öğrencilerin aralarında başladıkları inisiyatif, kısa sürede büyüdü. Her gün yüzlerce sığınmacıya yemek ve giyecek dağıtan bir harekete dönüştü. Toplanıp bir depoda tasnifi yapılan malzeme ve yiyecekler, günün belli saatinde kamyonetle Pırlanta Koyu'na götürülüp burada ihtiyacı olanlara dağıtılmaya başlandı. Yardımların dağıtımı sırasında sıraya girip ihtiyaçlarını alan sığınmacıların zaman zaman tartıştıkları gözlendi. İhtiyaç duydukları malzemeleri alanlar sevindi. En çok sevinci çocuklar yaşadı. Zor koşullarda yaşam mücadelesi veren mülteciler arasında, hamile kadınların da yer aldığı ortaya çıktı. Afganistanlı Zehra Rahime de, 5 aylık hamile olmasına rağmen Almanya'ya gitmek için, eşini İstanbul'da bırakıp, kızları 12 yaşındaki Nahdise Rahime ve 5 yaşındaki Nadiye Rahime'yle, yola çıktığını söyledi. 20 yaşındaki Muhammet Resuli de, İran üzerinden Türkiye'ye girdiğini, havanın üç gündür kendilerine izin vermediğini, uygun olan ilk zamanda Yunan adasına geçmeyi planladığını anlattı.
 
İMECE İNİSİYATİFİ ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Çeşme'de turizm rehberliği eğitimi alan, inisiyatif üyelerinden Mecit Vergül, sığınmacı ve mültecilere her gün 400 sandviç, bebek maması, süt, bebek bezi, kadın pedi dağıttıklarını söyledi. Zaman zaman doktorların da kendilerine eşlik edip sağlık taraması yaptığını söyleyen Vergül, şöyle dedi: "Biz bir öğrenci oluşumuyuz, İmece inisiyatifi Çeşme olarak yardımları kabul ediyoruz, depoda topluyor, tasnifini yapıyoruz. Bu bölge, mülteciler için bir durak durumunda, kamp değil. Yaşam yeri değil. Her gün geliyoruz. Hava güzel olduğu zaman bir gün önce gördüklerimizi bulamıyoruz. Anlıyoruz ki, karşıya geçmişler. Farklı insanlar görüyoruz. Eğer bekleyip karşıya geçerlerse sorun yok. Ama iki, üç gün kaldıkları zaman suya bile ihtiyaçları oluyor. Burada 35 kuruşluk gofret için, koca koca insanların çocukları ezdiğini gördük. Bunlar bizleri çok etkiliyor."
 
İnisiyatif üyelerinden Şafak Altun da, "Biz sadece gönüllülerden oluşan, içerisinde emekli öğretmenlein de olduğu ama büyük çoğunluğu üniversite öğrencisi olan bir grubuz. Bölgemize gelen mültecilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kumanya getiriyoruz. Çiftlikköy, Sakız Adası'na yakın olduğu için istasyon olarak görülüyor. Bir ay önce çalışmalara başladık. O zamanlar herkes duymadığı için 3-4 günde bir geliyorduk. Duyarlı kişiler çoğaldığı için artık hemen her gün geliyoruz" diye konuştu. (dha)

 
Saygılı’dan 2.manifesto: Delege özgür, seçim çarşaf olsun!
 
Gerçek gıdanın peşinde…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki ilçeye iki generalli 10 bin askerli operasyon!
Terör örgütü PKK’ya karşı başta Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçeleri olmak ...
Ankara'da efsane yol kavgasının Türk sürücüsü konuştu
Geçen yıl Ankara’da yaşanan bir trafik kavgası, bugün sosyal medyanın ...
Kırşehir Valisi ve Emniyeti'ne iki ayrı soruşturma!
Kırşehir'de Kürt yurttaşlara ve HDP'lilerin işyerlerinin yakılmasına ilişkin ...
 
Flaş! Genelkurmay'dan Başika açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı, IŞİD'in Başika'daki askeri birliğe yönelik saldırısıyla ...
Savcılık: Ahmet Hakan'a saldırı planlı bir olay
Gazeteci Ahmet Hakan'ın evinin önünde saldırıya uğramasına ilişkin savcılık ...
İzmir'de yılbaşı öncesi 'ölüm içkisi' operasyonu
İzmir'in Konak İlçesi'nde yaklaşık 25 gün önce depo olarak kiralanan işyerine ...
 
Şehit kızı babasına montuyla veda etti
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde, zırhlı araca düzenlenen bombalı saldırıda ...
Flaş! 10 bin askerle operasyon: Tanklar ilçe merkezinde
Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 10 bin asker ve polisin katıldığı ...
Ağrı Dağı'nda dev PKK sığınağı
Ağrı Dağı’nda, PKK’lı teröristlerin kış mevsimi boyunca kullanmak üzere ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva