HABERLER>GÜNCEL
4 Aralık 2013 Çarşamba - 13:08

Bayraklı'dan yükselen engelsiz çığlık: Tek isteğimiz...

Bayraklı Engelli Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Vural Gürbulak, 37 bin engellinin yaşadığı Bayraklı’da yerel ve genel yönetimin kendilerini görmezden gelindiğini belirterek 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sonrası ‘Tek isteğimiz eğitim için yer’ dedi.

Bayraklı dan yükselen engelsiz çığlık: Tek isteğimiz...

Yusuf TOMRUK/EGEDESONSÖZ - Bayraklı’nın tek engelli derneği olan Bayraklı Engelli Eğitm, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bin 400 üyesiyle, Başkan Vural Gürbulak’a ait 24 metrekarelik ‘dükkan’dan bozma dernek binasında Bayraklı'daki 37 bin engelliyi yaşama kazandırma savaşı veriyor. ‘Biz Bayraklı’nın tek aktif derneğiyiz’ diyen Gürbulak “Bizim bin 400 üyemiz var. Büyük çoğunluğunu evlerinden tek tek ben çıkardım. Bizim hedefimiz gelecek nesil. Yani biz bu engelli dünyada yaşamaya alıştık. Hedefimiz yarının engelli adaylarının hayatını kolaylaştırmak” dedi.
 
ENGELLER HİÇ BİTMİYOR
Yaşadıkları Bayraklı’da da İzmir’in genelinde olduğu gibi büyük zorluk çektiklerini belirten Gürbulak “Bayraklı’da merkezi ve yerel yönetim engellileri adeta hiçe sayıyor. Yeni yapılan bina ve kaldırımlarda engelliler düşünülmüyor. Bir engellinin tapuda, belediyede, adliyede, postanede işi olamaz mı. Bugün şimdi İzmir Adliyesinde bir işiniz var diyelim. O bölgedeki kaldırımların hiç birinde engelli rampası yok. Adliyeye gidebilirseniz pozitif ayrımcılık uyguluyorlar, örneğin adli sicil kaydı belgesini neredeyse hemen veriyorlar. Ama bizim için bu işlem ölüm tehlikesi içinde bir bütün gün sürüyor. Yani İzmir’de de Bayraklı’da da engeller hiç bitmiyor” dedi.



TEK İSTEKLERİ EĞİTİM İÇİN YER
Dernek olarak engelli istihdamını kolaylaştıracak eğitimi hedeflediklerini belirten Gürbulak “Biz bin 400 engelli üyemize iş imkanı sağlamak için Halk Eğitim Merkezi’nden eğitim desteğini sağlamış durumdayız. Ancak eğitim verdirebileceğimiz bir merkezimiz yok. Derneğimizin merkezi 24 metrekare. Burada bir mesleki eğitim verdirme durumumuz yok. 2 yıl önce kurulduğumuzda Bayraklı Sevgi Yolu’ndaki dernek merkezimin kirasını ödeyemediğimiz için icralık olduk ve atıldık. Kirası sadece 550 liraydı. Kimseden yardım alamadığımız için şu an burada faaliyet göstermekteyiz. Bayraklı Belediyesi etkinliklerimiz için salon ve gezilerimiz için araç sağlıyor ve bir de umumi tuvaletin gelirlerini bize bağışladı ancak yeri merkezi değil ekonomik getirisi olmuyor. Biz Bayraklı'da tek isteğimiz engellilere meslek sahibi etmek için gerekli eğitimi verebileceğimiz bir yer” dedi.

ADRES DEĞİŞİNCE MAAŞIMIZ  KESİLİYOR
Devletin görünüşte engellileri koruyan pek çok yasa çıkartmış gibi gözüktüğünü belirten Gürbulak “Engelli maaşı alan bir arkadaşımız yaşadığı adresi değiştirdiğinde, maaş alana kadar uğraştığı bütün işleri yeniden yapmak zorunda kalıyor. 1 heyet raporu için bize 3 ay sonraya gün veriliyor. Diyelim ehliyet alacağız, yeni rapor, bakım parası için yeni rapor. Hepsi ayrı bir işkenceye dönüyor. Şöyle düşünün yüzde 40 engelli heyet raporuna sahip birisinin engel durumu nasıl değişebilir? Bize engel çıkarma konusunda ellerinden geleni yapıyorlar. Engelli maaşıyla geçinen bir arkadaşımız taşında ve  tam 6 ay sonra yeniden maaşını alabildi. Biz kendi imkanlarımızla ona yardım ettik. Yani en basitinden adres değişince maaşınız 6 ay kesiliyor” dedi.

ENGESİZMİR’E ELEŞTİRİ
Engelsizmir’e yönelik eleştirilerde de bulunan Gürbulak “Bu yapılan kongre şimdiye kadar ne yapmış. Kent merkezinde bir şeyler yapıyorlar ama engellilerin büyük çoğunluğu kenar mahallelerde yaşıyor. Şunu söylemek istiyorum başında herhangi bir engelli bulunmayan, dernek, kongre veya herhangi bir oluşum kesinlikle bizi anlayamaz. 10 tane tekerlekli sandalyeli engelli kardeşimizle bir yerlere gitmeye çalışalım. Otobüslere binmeye çalışalım bakalım neler oluyor. Özellikle düzenleme yaptıkları yerlerden başlayalım. Bakalım nelerle karşılaşacağız. Bu kongrenin henüz yaptığı hiçbir şey yok” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş gelişme: İki sınavlı sistem kalkıyor, yerine…
Üniversiteye girişte dershanelerin işlevini ortadan kaldırmayı amaçlayan ...
YÖK’ten ‘formasyon cezası’nda geri adım
Yükseköğretim Kurulu, formasyon eğitimine disiplin cezası almama şartı uygulamasında geri adım attı.
Kaset değil fotoğraf kavgası: Akdoğan Bugün’ü suçladı…
Başbakan Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Başbakan Erdoğan ...
 
İzmir’de facia! ‘Mandalina’ yolunda can pazarı: 2 ölü, 30 yaralı
Menderes ilçesinde tarım işçilerini taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu ...
Dikkat: İzmir’de kara kış kapıda!
Yurdu saran soğuk ve yağışlı hava İzmir’i de vuracak. Kentte sıcaklıklar 2 dereceye kadar düşecek.
Gülen’in 3 gün bekletilen konuşması: Geri adım…
Dershane tartışmalarının başladığı günden bu yana mesajlarıyla dikkat ...
 
İzmir’de 2 ayda 73 korsan operasyonu!
İzmir’de son 2 ay içinde korsan ve taklit ürünlere yönelik 73 operasyon ...
Taraf'ın MGK belgelerine Yeni Şafak'tan belgeli yanıt!
Taraf gazetesinin yayınladığı 25 Ağustos 2004 tarihli Milli Güvenlik Kurulu ...
Sarısülük davasında uyuyan hakim ve savcıya inceleme
Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarsülük'ün öldürülmesi ile ilgili ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva