HABERLER>POLİTİKA
1 Mart 2016 Salı - 08:51

Baykal’dan yine çarpıcı mesajlar: Yeni bir…

CHP Antalya Milletvekili Baykal, gündemde bomba etkisi yaratan Kılıçdaroğlu ve Suriye mesajlarının ardından yine önemli açıklamalarda bulundu. Baykal, “Ben yeni bir yönetim gerektiğine inanıyorum, herkes de inanıyor. Bu yeni yönetim birisine karşı bir yönetim değildir” dedi.

Baykal’dan yine çarpıcı mesajlar: Yeni bir…

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Habertürk TV'de katıldığı yayında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Baykal Suriye'deki gelişmeler hakkında "Suriye ile 900 kilometre sınırımız var ve çok geçişken bir sınır. Suriye, siyasi kimliği ortadan kalkınca ordaki manzara iç savaşa dönüştü. İç savaş bir süre sonra mezhep savaşına dönüştü. Maalesef Türkiye'de hükümet müthiş bir özgüvenle, hızla sorunun çözüleceğini düşündü. Bizim için hayat-memat meselesine dönüştürüldü. Türkiye'den giden bazı gençler Esad'ın yanında bazıları Türkmen cephesinde bazıları da DAEŞ tarafında. Olay Türkiye'nin üzerine doğru geliyor. Bu olaylar devam ederse gelmeye de devam edecek. Bir yandan da bazı gruplar etnik temizlik yapıyor. Türkmenlere karşı Rus bombardımanı ile temizlik yapılıyor. Arap nüfusa karşı da etnik temizlik yapılıyor. Bunlar başarılı olursa Türkiye kuşatma altına alınmış olacak. Türkiye Azez koridorundan gelecek mülteciler için savunma hakkını kullanıyor" ifadelerini kullandı.

CHP'DEKİ BAYKAL TEPKİSİ
Parti içindeki eleştirilere de değinen Baykal "Ciddi olun. Türkiye'yi konuşuyoruz. 2 hafta önceki konuşmam farklı değerlendirilerek birilerine destek olduğum söylendi. Açıklamalarıma herkes şaşırdı. Ben Türkiye'nin çıkarlarını düşündüm" dedi. "2 gün önce de Genel Başkan Kılıçdaroğlu benimle aynı şeyleri söyledi" dedi.

"HALEP BİR SÜNNİ KENTİDİR" SÖZÜNE AÇIKLAMA
Elbette kentin inancı, mezhebi olmaz. Bahsettiğiniz kent Halep. Birinci Dünya savaşı sonunda 402 yıl sonra Osmanlı'dan koparıldı. İnsanların inançlarını, mezheplerini ele alan değerlendirmeler yapmak çok yakışıksızdır ama öyle bir dünya haline geldik ki bu kaçınılmaz hale geldi. Orada maalesef bir mezhep savaşı var. Kusura bakmayın Halep sunni kenti.

"MEZHEPÇİ BAKIŞ" ELEŞTİRİLERİ
Programı izleyen izlemeyen herkes yorum yapıyor. Bütün hayatım boyunca ülkemi tehditlerden korumaya çalıştım. Türkiye'de mezhep çatışmalarının tomurcuklarını 1975 yılında gördüm. Daha düşünün Kahramanmaraş yaşanmamış, Çorum yaşanmamış, Sivas yaşanmamış. Bunları kamuoyunun önüne getiren isim bendim. Türkiye bir yere gidiyor. Halkı uyarmam gerekiyor. Bir daha bunlar olmasın diye uğraşıyoruz. Tarihimizde mezhep çatışmaları var, yok diyemeyiz.

DAVUTOĞLU VE KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARINA CEVAP
Sayın Kılıçdaroğlu'nun yorumuna alınganlık göstermedim. Oradaki yorum bana söylenmiş değildir. Kimse bana Türkiye'nin yararına değil de Suriye yararına konuştuğumu söyleyemez. Bana kimsenin Türkiye'nin yararını öğretmeye de hakkı yok. Benim söylediklerimden hemen sonra Kılıçdaroğlu'da aynı şeyleri söyledi. Bunlar yanlış şeyler. Öyle laf yetiştirme tartışmalarıyla olmaz. Benim devlet adamı sözüme belki alınarak, ne demiştim ben "Devlet adamı ülkesinin yararını parti üstüne çıkaran adamdır" demiştim. Hala aynı düşüncedeyim. Bu sözleri üstüme alınmıyorum. Hamasetle dış politika yönetilmez.

"AK PARTİ'YE GEÇECEK" İDDİALARI
"Elbette Ak Parti Türkiye'nin bir siyasi partisidir. Kötü bir şey söylemek istemem ama benim siyasi çizgim bellidir. 1992 yılında kapatılan CHP'nin 2. kurucu başkanı olma onuruna eriştim. Böyle bir ortama çekilmiş olmaktan üzüntü duyuyorum."

TERÖR OLAYLARI
"Türkiye'de olağanüstü dramlar var. İnsanlar sokağa çıkamıyor, göç ediyor. Buraya nasıl geldik buna bakmak lazım. "Anaların gözyaşı dinecek" dendi, açılım politikası yürüttük. Açılım politikasının derdi terör kullanan kesimi ikna etmekti, Vatandaşı mutlu etmek değil. Bu politikanın terörü meşrulaştırmak olacağını, bölgede vahim sonuçlar doğuracağını elimden geldiğince anlattım. PKK süreci kendi adına kullandı. Şimdi gecikmiş bir tepki veriyoruz. Bu yanlış bir politikaydı. 2 noktanın altını çizmek istiyorum. Şiddet ve zor yöntemi kullananlara halk destek vermedi. Onları harekete geçiremediler. Oradaki terör patlamasının en büyük kaybedeni bölgedekiler oldu. Bir diğer nokta ise ortaya çıkan şiddetle bu politikanın devam etmeyeceğidir. Bölgedeki insanları PKK ile Ak Parti arasına çıkarmanın kimsenin hakkı yok. Şiddete yaslanmayan bir siyasi hareketi Güneydoğu'da biran önca harekete geçirmek gerekir."

YENİ ANAYASA TARTIŞMASI
Anayasa'nın dokunulmamış 60-70 maddesi kalmıştır. Şimdi bu konuyu sürekli gündemde tutanlarıın bir amacı var 'Başkanlık Sistemi'ni geçirmektir. Olayın motıoru budur. CHP o masaya hiç oturmamalıydı, kalkması gayet doğal. Bu bir oyun çünkü. Sen Başkanlık istiyorsun ama birileri de istemiyor bu belli. Buna alet olmak istemiyorlar. Şamil Tayyar doğru söyledi. Artık Başkanlık meselesinden vazgeçmek gerekiyor.

REFERANDUM OLUR MU?
Millet 550 milletvekili seçmiş. Biz Plebisiter değil Parlamenter demokrasiyiz. Seçim millete danışma yeridir. Referandum üzerinden Meclis'e baskı yapılmaya çalışılıyor.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA CEVAP
Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine "keşke benimle konuşsaydı" sözlerine de cevap verdi. CHP hakkında yazdığı değerlendirmeyi canlı yayında okudu, "İkili görüşmelerimizde geçen konuların gereği yapılmadı" dedi.

Baykal "Sayın Kılıçdaroğlu'ndan kendimle ilgili hiçbir talebim olmamıştır. Partide bir yönetim sorunu olduğu çok açıktır ve içeride bu konuşuluyor. CHP'nin aklı başında pek çok insanı kendi arasında konuşuyor. Bana bazı partililerimiz tarafından 'Onursal Başkanlık' teklifi yapıldı. O arkadaşlara cevabım 'bu konudaki takdir Genel Başkanın takdiridir' dedim ve böyle bir teklifi ben yapmadım. CHP'den Genel Başkan olmak istemiyor. Kalan ömrümü CHP'li olmaya başararak ölmeye istiyorum. Atatürk CHP'li olarak ölmedi, İsmet İnönü CHP'li olarak ölmedi, Bülent Ecevit CHP'li olarak ölmedi. Ben basit bir üye olarak ölmeyi istiyorum. Ancak ben CHP'nin ikinci kurucu Başkanıyım."

PARTİDEN İHRAÇ EDİLECEK Mİ?
Yüzbinlerce CHP'li ismin altında benim imzam var. Kader bu. Siyaset yaparken bunları düşünerek hareket etmem. Bu benim sorunum değil partinin sorunudur. Partideki böyle bir olay sağlık işareti midir bilemem. CHP'nin bu hale gelmesinden herkesin ibret alması gerektiği kanaatindeyim.

Baykal, Türkiye'nin bulunduğu ortamda gerçek CHP'ye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "CHP'nin iyi yönetilmesini istiyorum. CHP'nin Türkiye'de mümkün olan en yüksek oyu almasını, onun ötesinde etkili olmasını istiyorum. Ciddiye alınmasını, yönlendirici olmasını, ağırlığı olmasını istiyorum. Türkiye'nin CHP'nin ağırlığına, düşüncelerine, yol göstericiliğine çok ciddi ihtiyacı olduğundan hiç kuşku duymuyorum. 2019'a kadar zamanımız var, bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bir başkalaşma, yabancılaşma duygusunun giderek yaygınlaşmakta olduğunu üzüntüyle görüyorum. Bu, halledilmesi gereken bir konu… Bunu düşünen yüz binlerce insan olduğunu biliyorum ama bunu söyleme görevinin bana düştüğünü fark ettim. Bunu birisinin söylemesi lazım, söyleyecek insan benim. Ben bunu söylemezsem vazifemi yapmış olmam."

"YENİ BAŞLANGICA İHTİYAÇ VAR"
"Kılıçdaroğlu'nun partinin başından ayrılması gerektiğini mi söylüyorsunuz?" sorusuna, Baykal şu karşılığı verdi: "Sayın Kılıçdaroğlu'nun anlayışının CHP'de ciddi yönetim değişikliğine yönelik olduğunu biliyorum. Bunu kimse inkar etmiyor. Ben, artık oyalanmayalım, zamanı harcamayalım, zaman çok kıymetlidir, bir an önce yapalım, bir an önce yeni bir yönetim şekillensin, derlensin, toparlansın, yeterince zamanı olsun ve Türkiye'yi seçime götürsün istiyorum. Ben yeni bir yönetim gerektiğine inanıyorum, herkes de inanıyor. Bu yeni yönetim birisine karşı bir yönetim değildir. Sayın Kılıçdaroğlu, 6 yıl bu partide çok önemli bir görev yerine getirmiştir, bir kriz döneminde partiyi derleyip, toparlamıştır. Ben de dışarıdan elimden geldiğince iyi niyetli, yapıcı katkı anlayışı içerisinde davrandım ve bir deneme yaptık.

'Bazı ilkelerimizi göz ardı edersek daha iyi mi olur? Biraz oraya, buraya açılırsak daha mı iyi olur?', bütün bunlar denendi. Bunlarla bir şey olmadığı görüldü. Bizim artık CHP'yi sürekli yenilenen bir parti olarak, başkalaşan değil, kökünü koruyan bir parti haline dönüştürme görevimiz var. Bunun için bir yeni başlangıca ihtiyaç olduğu kanısındayım. Bunu 'Ben hayata geçireceğim' demiyorum. Partinin dinamiklerinin, reflekslerinin, kadrolarının içinden yenilenmenin olmaması mümkün değildir."

Baykal, yeni başlangıçta Kılıçdaroğlu'nun da yer alması gerektiğini ifade etti.

 
TIR'ın çarptığı kamyonetteki öğretmen öldü
 
CHP İzmir EYT’yi ağırladı: Mücadelemiz roman olur!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
baytak 1 Mart 2016 Salı 10:25

Türkiye'yi 14 yıldır kim yönetiyor? Neden cumhurbaşkanı, başbakana tek söz etmiyorsunuz? Neden Kılıçdaroğlu’nu suçluyorsunuz?

Yorumu oyla      11      5  
Hür düşünce 1 Mart 2016 Salı 09:30

Sayın Baykal'ın eski yıllarda gösterdiği performans çok zayıftır- Dolayısıyla sözde öğretmenliğini bırakıp Antalya'ya gitsin ve hatıralarını yazsın- Şu an muhalefetin öz eleştiri yapma zamanı hiç değildir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tuğrul Türkeş'ten 'bebek' açıklaması!
Bir bakanın yabancı uyruklu bir kadınla beraberliğinden bir çocuk sahibi ...
Binali Yıldırım'dan yeni trafik sigortası sinyali
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Meclis'teki konuşmasında tepkilere neden ...
AK Parti İzmir'de o isim disipline sevk edildi
AK Parti Çiğli İlçe Yöneticisi Ahmet Tok, il yönetimi tarafından kesin ...
 
Çiğli krizinde komisyon tarafları dinledi
CHP Çiğli’deki meclis üyelerinin disipline sevki talebi için olayların ...
Selahattin Demirtaş’tan ‘Sur’ açıklaması
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını isteyen ...
Kurtulmuş: Beştepe ile görüş ayrılığı yok
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ...
 
CHP’li Vekilden Erdoğan hakkında suç duyurusu
CHP'li Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, AYM kararı ile ilgili ...
MHP'de operasyon sürüyor: 3 ilde daha...
MHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada Nevşehir, Sivas ve Trabzon il ...
Erdoğan'dan Suriye'de ateşkes açıklaması!
Fildişi Sahili'nde ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva