HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Mart 2015 Pazartesi - 11:31

Başkan Uyar İstanbul'da kadın başkanlara seslendi

“Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi” Avcılar Belediyesi’nin önderliğinde ve ev sahipliğinde gerçekleşti. İtalya,Yunanistan, Filistin, Kosava ve Hindistan gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 10'u aşkın ülkenin kadın belediye başkanları cinsiyet eşitsizliği ve kadının toplumdaki yerini tartıştılar.

Başkan Uyar İstanbul da kadın başkanlara seslendi

İZMİR - Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın konuşmacı olarak davet edildiği İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi’nde gerçekleşen zirveye  Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Ingibjorg Solrun Gisladottir, Avrupa Sosyalist Parti Kadın Başkanı Zita Gurmai, Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan da katıldı.
 
Zirvede;  "Şehirde Kadınlar Var", "Şehirleri Yeniden Şekillendirmek", “ Kadın Aracılığıyla Toplumu Yeniden Şekillendirmek” ve “Barış ve Kadın” konulu oturumlar yapıldı.
 
“KADINLARIN ROLÜNÜ DİKKATE ALMADAN HAZIRLANAN KALKINMA PROGRAMLARININ BAŞARISIZ OLDUĞUNU GÖRMEKTEYİZ”
Zirvenin İkinci oturumunda Avrupa Sosyalist Parti Kadın Başkanı Zita Gurmai başkanlığında “Şehirleri Yeniden Şekillendirmek-Kadının Eli”  konusunda son konuşmacı olarak yer alan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “ Ayakları yere basan, temelden gerçekleşen kalıcı değişimlerin önemli olduğunu biliyoruz. Bu düşünce, yerel yönetimleri daha önemli kılıyor. Yerelden sağlanan kalkınma tepeye ulaşarak bütüncül bir yükselme ile kendini gerçekleştirecektir. Ancak kalkınma sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel eşitsizliklerin giderildiği toplumsal bir değişim sürecidir. Kalkınma üzerine yapılan tartışmalar, kadın ve erkek üzerinde farklı etkilerin olduğunu ortaya koymaktadır. Kadınların topluma sağladığı katkı oranı her zaman yüksek olmuştur. Kadınların rolünü dikkate almadan hazırlanan kalkınma programlarının başarısız olduğunu görmekteyiz. Bu önemli durum, hem kent hem de kırsal için geçerlidir” ifadelerinde bulundu.



“KADINLARA KARŞI CİDDİ SORUMLULUKLAR TAŞIMAKTAYIM”
İnsanlara en yakın yönetim katmanı olan yerel yönetimler eşitsizliklere karşı mücadelede en uygun noktayı temsil etmektedir diyerek sözlerine devam eden Urla’nın başarılı ilk kadın Belediye Başkanı Uyar, “Ben de bir kadın dayanışmasının ürünüyüm. Seçim öncesinde içinde yer aldığım kadın oluşumları, sivil toplum kuruluşu üyesi kadınlar, kadın seçmenler ve partili kadınların desteği, var olduğum noktaya ciddi şekilde katkı sağlamıştır. Bu yüzden kadınlara karşı ciddi sorumluluklar taşımaktayım” dedi.

“KADIN DOSTU KENTLER ÜYESİ OLAN İZMİR’İN İLÇESİ OLARAK; EKONOMİK, SOSYAL VE SİYASİ HAKLARDAN HERKESİN EŞİT FAYDALANMASINA YÖNELİK PROJELER YAPIYORUZ”
Zihniyet değişikliği ve farkındalık yaratma maksadı ile yerel kamu politikalarının cinsiyet eşitsizliğine duyarlı hale getirilmesine, karar alma ve uygulama mekanizmalarında bulunanların duyarlılığının arttırılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını dile getirten Uyar; “Kadın Dostu Kentler üyesi olan İzmir’in ilçesi olarak; ekonomik, sosyal ve siyasi haklardan herkesin eşit faydalanmasına yönelik projeler yapıyoruz. Bu çalışmalarımızdan en önemlisi, ev eksenli çalışan kadının fazla olduğu ilçemizde üretici kadın kooperatifi kurmak oldu. Kurduğumuz kooperatif sayesinde Urlalı kadınlar artık hem para kazanıyor, hem de sosyal hayata adapte oluyorlar. Urlalı üretici kadınlar, 3 yıl önce Urla Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile kurduğumuz üretici kadın pazarımızın yanı sıra, artık kooperatif sayesinde daha örgütlü ve daha güçlü bir şekilde yeni bir ivme kaydediyorlar”
Uyar, Mor Ekonomi kapsamında, ekonominin itici gücünü kadına yatıracak çalışmalar yapmak üzere Urla Belediyesi’nde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünü kurduklarını ve Kadın Danışma ve Dayanışma Birimi’nde her türlü şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmış kadına hukuksal, psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmetlerini ücretsiz olarak verdiklerini söyledi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddeti önleyici farkındalık ve eğitim çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Başkan, güvenlik tehdidi yaşayan kadınları sığınma evlerine yerleştirilmesini sağladıklarını belirtti.



“BİR KENTİN KADIN ELİ DEĞİNCE DAHA YAŞANABİLİR OLACAĞININ FARKINDAYIZ”
Uyar; “Kadın kadının dostu, kadın, kadının kız kardeşidir. Kadın, kadını daha iyi anlayandır. Çektiği çileyi, sahip olduğu gururu, insan haklarından erkekler ile eşit derecede yararlanmak için sarf ettiği çabayı daha iyi bilen, daha iyi hissedendir. Birbirimize destek olarak daha iyiye ulaşacağımıza inanıyorum. Yerel yönetimlerin kadın bakış açısına ihtiyacı olduğunu,” diyerek sözlerine son verdi.
 
20 DİLDE MÜZİK ZİYAFETİ
Zirvenin ardından konuk ülkelerin sanatçıları, kendi dillerinde müzik ziyafeti sundu. Yirmi dilde şarkıların seslendirildiği gecenin finali, Avcılar Belediyesi Konservatuvarı'nın "Binbir Çiçek Kadın Korosu"nun söylediği türküler ile yapıldı. Koroya, Türkiye'nin 81 ilinden gelen kadınlar da eşlik etti.

ZİRVEDEKİ İSİMLER
Kadın Belediye Başkanları Zirvesi’nde “Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi” Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Ingibjorg Solrun Gisladottir başta olmak üzere, Avrupa Komisyonu Yerel ve Bölgesel Otoriteler Kongre Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Pedosa Belediye Başkanı Barbara Toce, Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar Partisi PES Kadın Başkanı ZitaGurmai, Kosova Gjakova Belediye Başkanı Mimoza KusariLila, Hindistan’dan Genç Hitli Lider Ödülü sahibi, bütün dünyanın çok yakından bildiği bir isim Soda Belediye Başkanı ChhawiRajawat, Yunanistan Kavala Belediye Başkanı DimitraTsanaka, Fransa Strasbourg Belediye Başkan Yardımcısı NawelRafik Elmrini, Bulgaristan Dobrich Belediye Başkanı DetilinaNikolova, Makedonya Tetovo Belediye Başkanı Teuta Arifi, Filistin Bethlehem Belediye Başkanı Vera George Mousa Babıoun, Polonya Ochota, Varşova Belediye Başkanı Katarzyna Legiewicz, Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan, CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç, Mardin Büyükşehir Belediye EşbaşkanıFebruniye Akyol Aka, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve Amasya, Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol yer aldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu: Zabıtanın her zaman yanındayız
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Tüm-Bel-Sen 2 No’lu Şube ...
Personelinden Başkan Soyer’e 1.yıl sürprizi
30 Mart 2014 yerel seçimlerinin birinci yıldönümünde, Seferihisar Belediyesi ...
Çiğlili nerede Başkan Arslan orada
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çiğli’nin birçok noktasını tek tek ...
 
Alaçatı Ot Festivali’nin tadı damaklarda kaldı
Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Alaçatı Ot Festivali, sağanak ...
Başkan Arslan Çiğli halkıyla buluştu
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çiğli’nin birçok noktasını tek tek ...
Yenilenebilir enerji için İzmir'de büyük zirve
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de yer aldığı CİTYFIELD (Geleceğin Yinelenebilir ...
 
İzmir Endonezya'nın yakın takibinde!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Endonezya’nın Ankara ...
Karabağlarlı kadınlara enerji tasarrufu semineri
Karabağlarlı kadınlara enerjinin kullanımı ile ilgili “enerji tasarrufu” ...
Bornova'nın kadınlarının el emeği göz kamaştırdı
Bornova Belediyesi'nce düzenlenen el sanatı ve el becerisi kurslarında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva