HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Nisan 2020 Pazar - 12:08

Başkan Çalkaya: Devlet ana gibi olmalıdır!

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “Belediyeler için ‘ana’ devlet için ‘baba’ diye bir tanımlama var. Bana göre bu süreçte devlet ana gibi olmalıdır.  Titiz, evladını kucaklayan, güven veren, fedakarlık yapan bir yürek gibi” dedi.

Başkan Çalkaya: Devlet ana gibi olmalıdır!

EGEDESONSÖZ/Özel Haber- Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya koronavirüsle mücadele sürecinde belediyenin çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi.

Sürecin başından bu yana önlemleri alan ilk belediyeler arasında olduklarını ve vatandaşın sağlığı için her şeyi yaptıklarını söyleyen Çalkaya, “Herkesin bildiği ve toplumda genel kabul görmüş bir mantık var. Bu süreçte de yaşıyoruz. ‘devlet baba, belediye ana’ deniliyor. Bana göre devlet ana gibi olmalıdır. Ana gibi şefkatli, titiz, kucaklayan, fedakarlık yapan… Belediye başkanı olarak halk günleri yapıyorum. Öyle insanlar geliyor ki dinleyince bazen onlarla birlikte ağlıyorum.  Geçtiğimiz günlerde bir kadın geldi. Eşi engelliymiş ve bir çocuğu var. Zor şartlarda yaşadıklarını söyledi. Baktık, gerçekten de öyle. Ona uygun bir yerde gevrek tezgahı verdik. Tek başına mücadele etsin, kimseye muhtaç olmasın diye. Bir süre sonra çocuğunu alıp tekrar geldi. Evladına bot almış, kendi dişlerini yaptırmış. Bana da bir buket çiçek getirmiş.  O kadının ayakta kalma mücadelesi, başarısını, fedakarlığını gördüğünüzde tüm dertlerinizi unutuyorsunuz. Bu süreçte de devlet tüm yetkili kurumlarıyla birlikte vatandaşı için ana olmalıdır” dedi.

 SEMT EVLERİNDE TELEFON SUSMUYOR!
Başkan Çalkaya, belediyenin yıllardır en önemli taban örgütlenme sistemi olan semt evlerinin bu süreçte çok önemli bir misyon üstlendiğini söyledi. Çalkaya, “Vatandaşlarımızın mahallelerinde doğrudan ulaşacakları bir yapılanma var. Buraların ihtiyaçları belediyemiz tarafından karşılanıyor ama gönüllüler hizmet veriyor. Son günlerde telefonlarımız susmuyor. Çok yoğun talepler alıyoruz.  Balçova’da AVM’lerde ve iş merkezlerinde çalışan insanlarımız işsiz kaldı. Bunun yansımaları yeni ortaya çıktı. İnsanlar iş, yemek ve gıda kolisi talebinde bulunuyorlar. Kiralarının ödenmesini talep edenler bile var.  Biz, daha önce de uyguladığımız bir sistemi sürdürüyoruz. İhtiyaç sahibine sigara ve alkol alamayacağı bir hediye çeki veriyoruz. Bedeli 200 TL olan bu çek ile istediği yerden alışveriş yapabiliyor. Semt evlerinde çalışan personellerimiz arasında kronik rahatsızlıkları olanlar vardı. Ama izin almadan ‘bu süreçte çalışacağız’ diyenler oldu. Onlara ve belediye personellerimize teşekkür ediyorum” dedi.

PARTİLERDEN LİSTE İSTEDİM

Balçova’da yaşayan herkesi eşit mesafede olduklarını belirten Başkan Çalkaya ayrım gözetmeden, ötekileştirmeden hizmet ettiklerini söyledi. Çalkaya, “Salgın başladığında ilk önlemleri alan belediyeyiz. Milli Eğitim Bakanlığı okulları kapatmadan önce tüm okullara dezenfektan malzemesi gönderdik. Camilerde ibadet devam ederken temizlik ekiplerini oralarda çalıştırdık. Tüm ihtiyaçlarını giderdik. Kısıtlamalar gelince sosyal yardımlara ağırlık verdik. Balçova’da tüm siyasi partilerden liste istedim. Onlara, ‘bize isim bildirin, ulaşamadığımız olursa gözümüzden kaçmasın’ dedim. İYİ Parti bir isim listesi gönderdi. Hemen semt merkezlerine göndererek mahallelerinde isimleri bulmalarını istedim. Tarama yaptık gördük ki bir kişi bile fire vermemişiz. Zaten biz o listenin tamamındakilere yardım veriyormuşuz. Aynı şekilde Saadet Partisi de liste gönderdi. Oradan iki kişiyi bularak ekledik. Diğer partilere de söyledim. AKP’nin meclisteki temsilcisinden de istedim. Ama oradan bir liste gönderemediler. Gönderirlerse elbette o listeye de hemen bakacağız” diye konuştu.

FEDAKARLIK YAPMAK ZORUNDAYIZ

Başkan Çalkaya ilçede yaşayanların bu süreçte sosyal yaşamlarından fedakarlık yapmaları gerektiğini söylerken belediye ve kurumlara da yardımcı olmalarını istedi. Çalkaya, “Semt merkezlerimizde 10 binin üzerinde maske üretip dağıttık. Pazaryerlerimizi denetim altına aldık. Ateş ölçerlerle kontrol edip, tezgah aralarındaki mesafeleri ayarladık. Fırınları, manavları sürekli denetledik. Sokakları temizliyoruz ama evsel atıklar arttı. İzmir’in en yaşlı nüfusuna sahip ilçesiyiz. 80 bin nüfuslu ilçemizde 10 bine yakın 65 yaş üstü vatandaşımız var. Aşevimiz kimsesiz olan ve yatalak durumda insanlar için 5 çeşit yemek pişiriyor. Biz bunu haftalık kapasite artışına gittik. Sayı taleplerin ardından bin kişiye ulaştı. Menüde, çorbasından ana yemeğine, tatlısından meyvesine kadar her şey var. Bizim fedakarlık yapmamız gerekiyor. Bunu karşılıklı yapacağız. Kriz anlarını, sıkıntılı süreçleri atlatarak ilerleyeceğiz” dedi.

BALÇOVA TERMAL SAHRA HASTANESİ OLSUN

Başkan Çalkaya, ilçe sınırlarında bulunan Balçova Termal Tesisleri’nin valilik tarafından bu süreçte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çalkaya, “Orada bir yatak kapasitesi ve otel var. Kimse kullanmıyor. Valilik bünyesinde kaldığı için burası bir hastaneye çevrilebilir. Yeşil alan içinde, temiz ortamı ve korunaklı bir yer. Burası, gelecek günler için sahra hastanesi olarak düşünülmelidir. Hem idari alanları hem de geniş alanlarıyla buraya hastane kurulur. Biz de Balçova Belediyesi olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Her türlü lojistik desteği gücümüz yettiği ölçüde veririz” diye konuştu.

EĞİTİME YARDIM İNSANA YARDIM

Çalkaya, belediye olarak evde kalanlara, dışarı çıkamayanlara ve öğrencilere yönelik eğitim, seminer ve spor faaliyetlerinin internet ortamından sürdürüldüğünü de ifade etti. Çalkaya, “Yıllardır belediyemizin bir uygulaması var. Dijital belediyecilik ve eğitim konusunda bir numarayız. Her yıl öğrencilerimize burs veriyor onlara bilgisayar dağıtıyoruz. Balçova’da bu süreçte tüm öğrencilerin bilgisayarları olduğu için uzaktan eğitimde sıkıntı çekmediler. Okullar kapanınca bizi arayıp sadece iki öğrencimiz bilgisayar talebinde bulundu. Ben de belediyedeki arkadaşlara gereğinin yapılmasını istedim. Bilgi işlemdeki arkadaşlar hemen bizim kullandığımız bilgisayarlardan parçaları toplayarak iki adet bilgisayar çıkarttılar. Onları mağdur olmasın diye öğrencilerimize gönderdim. İhaleyi genel olarak yaptığımız ve toplu satın aldığımız için elimizde diz üstü bilgisayar yoktu. Öğrencilerimizin mağdur olmaması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Eğitime yardım insanın geleceğini yapılan yardımdır” dedi.

KÖPRÜ OLUYORUZ

“Biz büyük bir aileyiz” diyen Başkan Çalkaya, Balçovalıların bu zorlu günlerde dayanışma örneği sergilediğini anlattı. Çalkaya, “Duyarlı vatandaşlarımız var. İnsanlar koli alıp gönderiyorlar. Biz nakit para almıyoruz. Sadece alınan malzemelerin aracılık hizmetini veriyoruz. İhtiyaç sahibi ile hayırsever arasında köprü oluyoruz. Çay paketi gönderen de var yumurta alan da…  Şimdiye kadar Balçova’da 3 bin 100 koli yardım yaptık” dedi.

KİMİN NE YAPTIĞI ORTADA

Çalkaya, belediye olarak yatırımların yönlerini değiştirdiklerini söylerken planlama dahilinde olan kültür merkezi ihalesini durdurduklarını açıkladı. Çalkaya, “Büyük bütçeli işler yerine sosyal yardımlara ağırlık verdik. En büyük sıkıntı gelecekte ekonomik alanda olacak. Salgın sonrasında çok şey değişecek. İnsanlar siyaseten de kimin ne yaptığını, yapmadığını görüyor. CHP’li belediyeler tüm engellemelere rağmen önemli hizmetler yapıyorlar. Takdir topluyorlar. Elbette bu zor günler geçtiğinde insanlar kimin ne yaptığını gördüğü için gereken siyasi tavrı da gösterecek” diye konuştu.

ÖNCE SAĞLIK SONRA BİLİM VE EĞİTİM

Salgın döneminin yerel yöneticilere ve kamu idarecilere çok şeyler öğrettiğini belirten Başkan Çalkaya, “Normal bir belediyecilik yapmıyorsunuz. Bir kriz anında hareket etmek zorundasınız. Refleksleriniz de hızlı olmalı. Çok çabuk karar alıp uygulayamazsanız sorun yaşarsınız. Şahsen bir kez daha şunu gördüm ki; önemli olan şey insana yatırımdır. Biz 15 yıldır ‘kimse Balçova’da yatağa aç girmeyecek’ diyorduk. Sağlıktan eğitime kadar birçok alanda yatırımlar yaptık. Yine gördük ki önce sağlık, önce eğitim ve bilim” diye konuştu.

EVDE DE DİKKATLİYİZ

Çalkaya, salgın döneminde şahsi olarak da önlemler aldığını söyledi. Belediye başkanı olduktan sonra başladığı sigarayı azalttığını anlatan Çalkaya, eski Belediye Başkanı eşi Mehmet Ali Çalkaya’nın da çalışmaları yakından takip ettiğini söyledi. Sürece ilişkin deneyim ve önerilerinden faydalandığını anlatan Başkan Çalkaya, “Bu süreç hepimizi daha dikkatli olmaya itti. Eve alınan sebze ve meyveleri, ihtiyaç poşetlerini mutlaka balkonda bir gün bekletiyorum. Artık her şeyi yıkar hale geldim. Ambalajlı malzemeleri bile deterjanlı suda yıkayıp kurutmadan açmıyoruz. Bu duruma artık oğlum da alıştı. Zaten benim dışımda evden pek dışarı çıkan yok. Belediyecilik hizmeti devam ettiği için önlemlerimizi alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 
Çiğli Belediyesi’nden polislere yüz siperliği
 
Başkan Erişen, 'Pazartesi tezgah açalım' demişti...Yeni gelişme: Yasakta açamayanlar tezgah başına!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muzehher erkan 13 Nisan 2020 Pazartesi 08:17

Mukemmel bìr baskansiniz gorevinizi o kadar titizlikle yaptiniz tek kelimeyle dile getireyim super siniz

Yorumu oyla      3      3  
NURGÜL DURSUN 12 Nisan 2020 Pazar 22:34

YAPTIĞINIZ BU GÜZEL EMEKLERİNİZ İÇİN SİZLERİ YÜREKTEN KUTLUYORUZ.BASARİLARİNİZİN DEVAMİ İÇİN YOLUNUZ AÇIK OLSUN SAYİN BAŞKANIMIZ

Yorumu oyla      3      3  
hakan demir 12 Nisan 2020 Pazar 20:45

adam gibi adamm bizim başkanımızz ülkemize böyle insan evladıı şartt

Yorumu oyla      3      3  
Fatma çuhadar 12 Nisan 2020 Pazar 19:55

Teşekkürler Sayın Fatma Çalkaya teşekkürle Balçovamızın anası.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli Belediyesi’nden polislere yüz siperliği
Çiğli Belediyesi tarafından, Covid-19 salgınına karşı üretilen yüz siperlikleri ...
Karabağlar’da can dostlara mama desteği
Karabağlar Belediyesi, koronavirüs salgını nedeniyle sokakta yiyecek bulmakta ...
Bornova'da pazarlar Pazartesiye kaldı
Bornova Belediyesi, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Cumartesi ve Pazar günü ...
 
Başkan Kayalar berber oldu
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, oğlu Kenan Kayalar’ın saçlarını ...
Çeşme’de ‘ekmek dayanışması’
Koronavirüs ile mücadele kapsamında ani bir kararla haftasonu için ilan ...
GAZİDEK’te uzaktan eğitim dönemi
Gaziemir Belediyesi, Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime ara verdiği ...
 
Karşıyaka'da 65 yaş üzeri vatandaşlara özel ekip
Koronavirüsün yayılmasını önlemek için aldığı önlemlerin yanı sıra sosyal ...
Bayraklı'da evlere ekmek servisi
Bayraklı Belediyesi, koronavirüs salgını nedeniyle bu hafta sonu uygulanan ...
Bornova'da ihtiyaçlar kapıda karşılanıyor
 Bornova Belediyesi Cuma gecesi geç saatlerde ilan edilen iki günlük sokağa ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva