HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2020 Pazartesi - 09:33

Başkan Batur: Belediye için yeni bina bulamadık

Belediye hizmet binasını 30 Ekim depreminde meydana gelen hasar nedeniyle boşaltmak zorunda kaldıklarını anlatan Başkan Abdül Batur, "Taşınmak için yeni bina aradık, bulamadık. Konak'ta en genç bina, neredeyse 30 yaşında... Bu deprem, Gültepe'de yapacağımız kentsel dönüşümün önemini ortaya koydu. Bu işe bir yıl içinde başlayacağız, başlamak zorundayız" dedi.

Başkan Batur: Belediye için yeni bina bulamadık

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Merkezi Sisam adası açıkları olmasına rağmen Bayraklı başta olmak üzere pek çok ilçeyi etkileyen 30 Ekim İzmir depremi, kentsel dönüşüm gerçeğini gözler önüne serdi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Büyükşehir Meclisi'nden de geçen Gültepe Kentsel Dönüşüm Planı'nın önemini hatırlatarak, "Deprem, en çok Bayraklı'yı vurdu. Konak'ta 2'si orta, 76'sı hafif hasarlı, toplam 78 binamız yaralandı. Konak'ın depremi ucuz atlatması, tamamen şanstır. Narlıdere'de olduğu gibi Konak'ta yapacağımız kentsel dönüşüm, ilçemizi daha güvenli yapılar kazandıracak" dedi.

İLK YARDIM SORUNUNU ÇÖZDÜK, SIRA YAPILARDA
Depremden, İzmir'in tamamının etkilendiğini belirten Başkan Abdül Batur, "Bu yaşıma kadar gördüğüm en büyük depremdi" dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

"Deprem gerçeğini bir kez daha yaşamış olduk. İzmir'de deprem olacak, deniyordu. Depremle yaşamaya alışmamız lazım, diyorlardı. Bu depremde gördük ki, felaketlerle yaşaya yaşaya , ilk yardım konusunda, afet yerlerine ulaşma konusunda, orada çalışma konusunda epey yol almışız.  AFAD olsun, AKUT olsun, Büyükşehir, jandarma olsun, hepsi cansiperane çalıştı. Bu artı, bizim kazancımız oldu. İzmir'in bina envanterine baktığımızda, en büyük sıkıntı, binaların çok eski yapılar olması. Alsancak, Göztepe, Güzelyalı'daki binaların ruhsatlarında baktığımızda, en az 30 yıllık binalar. 60 yıllık binalar var. Bunların zaman içinde deforme olmaları, betonların korozyana uğraması normal. Belediyemizi taşımak için yeni bina aradık, inanın bulamadık. Deprem, Bayrakıl'daki alüvyon alanda bulunan binaları vurdu. Konak'ta iki orta hasarlı binamız var. 76 tane de hafif hasarlı bina tespit edildi. Bunun dışında Konak, çok şükür bir sorun yaşamadı."

İZMİR'İN BİNA ENVANTERİNİ ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ
Bundan sonrasının çok iyi planlanması gerektiğinin altını çizen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Tunç (Soyer) başkanımız da bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyor. Bina envanterini çıkarmamız lazım. 99 yılından sonra, 1975 yılındaki deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların ortaya çıkarılması lazım. Hazır beton zorunluluğu, 1999'dan sonra getirildi. Diğer binalar güçlendirilecekse, güçlendirilecek. Radikal karar alınacaksa, yenisi yapmak gibi, o da yapılacak. Arkadaşlarımızla bu konu üzerinde çalışıyoruz. İnsanların sağlıklı güvenli binalarda yaşamalarını sağlamamız lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir ile sağlıklı binalar üretmek zorundayız."

BİR YIL SONRA GÜLTEPE'DE İLK KAZMAYI VURACAĞIZ
Narlıdere'de kentsel dönüşümü başlatan bir belediye başkanı olarak, depremde Narlıdere'deki binaların hiçbir hasar görmediğine vurgu yapan Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konak'ta işe başladığımda, Değişim, Gelişim, Kentsel dönüşüm, dedim. Masanın başına geçer geçmez, yaptığımız ilk iş, Gültepe planları oldu. Deprem, bu sefer Konak'a zarar vermemesi, bizim bölgede yaşanmayacak anlamına gelmez. Yapı stokumuz  çok kötü ve kesinlikle yenilenmesi lazım. Hem görsel kimlik açısından, hem oturma güvenliği açısından... 300 hektarlık Gültepe alanı bitti. Planları askıdan indirdik. Şimdi itirazlar var, itirazları değerlendireceğiz. Süratle bu işin üstüne gideceğiz. Beştepeler bölgesi var, 200 hektarlık bir alan. Orasıyla ilgili planlama da bitti, yakında meclise getireceğiz. Oradaki vatandaşlarla, onları sıkıntıya sokmadan kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bize güvenmelerini istiyoruz. Bir an önce kentin yenilenip, yepyeni bir görümüne kavuşturulması lazım. Güvenli bina, depreme dayanıklı bina konusunda çok iyi zemin analizleri yapılacak. Her zemine bina yapılabilir. Ama o zemin şartlarına karşı, statik hesapları doğru yapmak ve binanın betonarmesini doğru yapmak lazım. Gültepe'de yapacağımız kentsel dönüşümü, gerçekten çok önemsiyorum."

 
Yıkama ve kurutma TIR'ı çadır kentte
 
Pınar Gültekin'in katili hakim karşısına çıkıyor
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayşa 9 Kasım 2020 Pazartesi 16:04

Az çal herşey Yoluna girecektir sen ve abonelerin halkın malına göz dikmiş durumdasınız basmane Semt merkezini kimlere peşkeş çektin çık açıkla

Yorumu oyla      2      3  
Munzur 9 Kasım 2020 Pazartesi 15:36

Yoksul konaklı kadınların eğitim gördüğü basmane Semt merkezi var ya haniu iki tane danışmanınıza feda ettiğiniz Semt merkezi yeni yeni hazırlar yeni yeni avizeler aldığınız sen merkezi milyarlarca lira şu an masraf yaptığınız Semt merkezi neyine yetmiyor senin başkan

Yorumu oyla      2      3  
9 Kasım 2020 Pazartesi 12:31

Depremden sonra bina bina gezip, hasar tespit çalışması neden yapılmıyor? Hasar tespitini geçtim, binalar tek tek sağlam mı, değil mi diye artık bakılmalı. Bu depremin sonuçları çok daha ağır olabilirdi.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıkama ve kurutma TIR'ı çadır kentte
6.9’luk deprem sonrası Türkiye’nin dört bir yanından İzmir’e depremzedeler ...
Çadır kentte çocuklara tiyatro ile motivasyon
Balçova Belediyesi Gençlik Tiyatrosu,İzmir Depremin'in ardından çadır ...
Genel Sekreter Gökçe’den kentsel dönüşüm çıkışı ve ‘3 elma’ benzetmesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir’de ...
 
Başkan Tunç Soyer: Sizi hiç yalnız bırakmayacağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından evleri ...
Duman hayata veda etti
Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Duman hayatını kaybetti.
Tsunami sonrası yaşam: Yaralar hızla sarıldı
Seferihisar açıklarında meydana gelen Kandilli Rasathanesi’ne göre 6,9 ...
 
Son rakamlar açıklandı... 'Bir kira bir yuva'ya yardım sağanağı!
İzmirli depremzedeler için kapsamı genişletilen Biz Varız dayanışması ...
Sekiz gün sonra sahibiyle buluştu
Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından ...
Bornova Belediyesi’nden yarım milyon maske
6.9’luk deprem ile sarsılan İzmir'de koronavirüs vaka sayılarında artış ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva