HABERLER>SAĞLIK
8 Ocak 2021 Cuma - 09:00

Bakanlık peşlerinde: Negatif garantili PCR testi dolandırıcılığı

Yurt dışına çıkışlarda zorunlu hale getirilen PCR testi yeni dolandırıcıların ortaya çıkmasına neden oldu. VIP test adı altında çalışan dolandırıcılar, seyahate gidecek kişilere sonucu negatif garantili testler yapıyor. Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili harekete geçti ve müfettiş timi kurdu.

Bakanlık peşlerinde: Negatif garantili PCR testi dolandırıcılığı

Yurtdışına çıkışlarda yerli ve yabancılara zorunlu tutulan PCR testlerinde yeni bir kazanç kapısı tespit edildi. VIP, hızlı test adı altında evlere ve işyerlerine kadar gelen özel firmalar, yolculuğa çıkacak kişilere negatif garantili testler yapmaya başladı. 

Sabah gazetesinden Metin Can'ın haberine göre, fiyatları 600 TL'yi bulan bu hızlı testlerde 20 dakikada sonuç alınıyor. Eğer kişi pozitif ise Sağlık Bakanlığı'nın sistemine ya girilmiyor ya da anlaşmaya göre sonuç sisteme negatif olarak işleniyor. Kişi de aynı gün uçağına binerek, karantinadan kurtuluyor.

Zira uçak saatinden 24 saat önce yapılması zorunlu olan PCR testi pozitif çıkan birinin uçuş biletleri iptal oluyor. Çoğu havayolu şirketi düşük ücretlerle değişim sağlasa da özellikle turistler için 10 gün Türkiye'de kalmak büyük bir maliyet anlamına geliyor. Edinilen bilgiye göre yurtdışında önemli toplantıları olan işadamları da garantili PCR testlerini tercih ediyor.

Habere göre özellikle Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinden gelen yabancılar ilk testlerinde pozitif çıkarsa soluğu başka sağlık merkezlerinde alıyor. WhatsApp dayanışma grupları kuran yabancılar, negatif sonuç alabilecekleri adresleri de bu kanallar üzerinden buluyor. Test sınırlaması bulunmadığından bir gün kişi bakanlık sistemine pozitif kaydedilip, ertesi gün negatife geçebiliyor.

MÜFETTİŞ TİMİ KURDULAR
Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre Türkiye'de 334 adet yetkilendirilmiş tanı laboratuvarı testleri yapıyor. Bakanlık bu konudaki şikayetlerin artması üzerine özel bir müfettiş timi kurdu.

Haberde açıklamalarına yer verilen bakanlık yetkilileri, "Yurtdışına çıkışta Covid-19 için yaptırılması zorunlu olan PCR test sonuçlarını 'pozitiften negatife' değiştirilerek uygunsuz işlem yapıldığı ihbarlarını ciddiyetle takip ediyoruz. Tespit ettiğimiz vakalar var.

Bunların bazılarının bakanlığımızca yetkilendirilmemiş hastaneler olduğunu tespit edip, yasal işlem başlattık" dedi. Bakanlık internete reklam vererek sahte PCR testi yapan dolandırıcılara karşı da vatandaşı uyardı. En güvenilir testlerin hastanelerde olduğunu belirten bakanlık, "resmi belgesi olmayan ve evinize kadar gelen kişilere itibar etmeyin" dedi.

Bakanlık, test sonuçlarını e-nabız üzerinden gösteremeyen hiçbir sağlık kuruluşuna da itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

EN GÜVENİLİR ADRES HAVALİMANI
Uzmanlara göre bu konudaki en güvenilir adres İstanbul Havalimanı'nda kurulan ve günlük 40 bin test kapasiteli laboratuvar. Burada 250 TL'ye yapılan testlerin 4 saat içinde sonucu açıklanıyor. Ancak burada testi pozitif çıkanlar da farklı adreslerden negatif sonuç almanın yolunu arıyor.

 
Almanya: İnternet platformları daha sıkı denetlenecek
 
Buca Belediyesi’nden engelli mültecilere pandemi desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korona aşısının alerjik reaksiyon raporu!
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Pfizer-Biontech corona virüs aşısının ...
'Çin'den gelen aşıların onay sürecini başlattık'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı ...
Koca'dan BioNTtech aşısına ilişkin açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibiyle BioNTech ...
 
Salgında günün bilançosu: 194 vefat, 12 bin 171 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı salgında günün bilançosunu açıkladı.
Tire'de rahatsızlandı helikopterle İzmir'e nakledildi
İzmir'in Tire ilçesinde akciğerinde kanama meydana gelen hasta, ambulans ...
Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı
Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca önderliğinde saat 17.00'de toplandı.
 
'Kısıtlamalar, 15 Şubat sonrası kaldırılabilir'
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi ...
Bakan Koca'dan SMA açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "SMA ...
Günde 1 diş sarımsak yutmanın faydaları
Günde 1 diş sarımsak yutmanın faydaları
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva