HABERLER>POLİTİKA
29 Aralık 2023 Cuma - 15:11

Bakan Tunç'tan yeni anayasa açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Darbeciler tarafından yazılmış olan bir anayasadan kurtulup, kuşatıcı, demokratik, sivil temel hak ve özgürlükleri öne alan, devletin görevlerini belirleyen, insan onurunu koruyan yeni bir anayasaya kavuşmamız lazım. İnşallah 28'inci dönem parlamentosu bu uzlaşmayı sağlar” dedi.

Bakan Tunç tan yeni anayasa açıklaması

Bakan Tunç, Trabzon'un Akçaabat ilçesinde inşa edilecek Adalet Sarayı Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Burada konuşan Tunç, terörle mücadeleye ilişkin,  PKK saldırılarında 12 şehit düşen asker için baş sağlığı diledi.  "Terörle mücadelede, hiçbir zaman kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Hem terörün siyasi uzantılarıyla hem onları tutan içte, dışta küresel ne varsa maşalarıyla da mücadele etmenin gayreti içerisinde kararlılığımızdan zerre kadar taviz vermeyeceğiz." diyen Tunç, Filistin'de yaşanan savaşa da değindi. Filistin'de yaşananların insanlık suçu olduğu söyleyen Tunç, "Tabii uluslararası kuruluşlar etkisiz kalmaya da devam ediyor. Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, onları desteklemeye devam edeceğiz. Dünyada haksızlıklara ses çıkarmaya, dünyada adaleti savunmaya hep devam edeceğiz" dedi.

"Yeni bir anayasaya kavuşmamız lazım"
Anayasada "sessiz devrimlere" imza atıldığını kaydeden Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile demokrasinin güçlendiğini savundu. Anayasa'da çok fazla değişiklik yaptıklarını ifade eden Tunç,  "anayasanın maddeleri arasındaki yeknesaklığı da bozdu. Tabii bu yeknesaklığın bozulması birtakım sorunlara da yol açıyor. Yargı kurumlarımız arasında o maddeler arasında özellikle yorum farklarının, farklı sorunlara yol açtığında hep beraber günümüzde yaşıyoruz. O nedenle bu sorunları aşabilmemiz, özellikle darbeciler tarafından yazılmış olan bir anayasadan kurtulup, kuşatıcı, demokratik, sivil temel hak ve özgürlükleri öne alan, devletin görevlerini belirleyen insan onurunu koruyan bir yeni bir anayasaya kavuşmamız lazım. İnşallah 28’'nci dönem parlamentosu bu uzlaşmayı sağlar. Demokratik bir anayasayla Cumhuriyetimizin 2'nci yüzyılına adım atmak, Türkiye'ye yakışır ve inşallah milletimize olan borcumuzu da yerine getirmiş oluruz.” şeklinde konuştu

"Hakim savcı yardımcılığı sistemine geçtik"
Hakim savcı adaylığının kaldırıldığını hatırlatan Bakan Tunç,şunları söyledi:

"Hakim ve savcılarımızın, avukat meslektaşlarımızın özellikle güçlendirilmesi, onların tarafsız ve bağımsız yargı ilkesine uygun şekilde görevlerini yapabilmesi anlamında da onların daha donanımlı hale getirilmesi ile ilgili olarak da başlattığımız çalışmalar var. Bunlardan birisi de hukuk fakültelerindeki eğitimin daha da kaliteli hale getirilmesi ve bunu YÖK'le iş birliği içerisinde gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz. Hukuk fakültesini bitiren genç kardeşlerimizin hakim, savcı, avukat olmak isteyen bu genç kardeşlerimizin öncelikle fakülte bittikten sonra bir ön elemeye tabi tutulmasını istiyoruz. Bu anlamda meclisimizde yasası gerçekleşti, yürürlüğe de 2024 yılından itibaren giriyor. Artık avukatlık stajına başlayabilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmak gerekecek. Hakimlik, savcılık sınavına girebilmek için de yine bu sınavı kazanmak gerekecek. Artık bundan sonra hakim, savcı adaylığı yok; onu da kaldırıyoruz. 2 yıl süren hakim, savcı adaylığı yerine 3 yıl süren hakim, savcı yardımcılığı sistemine geçtik. 3 yıl boyunca hakim ve savcı yardımcılarımız, 1 yıl adalet akademisinde eğitim görecekler, o akademide ara sınavları geçecekler ve 2 yıl boyunca da tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında çalışacaklar ve kürsüye çıkmadan önce gerek ilk derece gerek istinaf gerek Yargıtay, tüm aşamaları tanımış, görmüş, teorisi ile uygulamasıyla daha donanımlı bir şekilde daha hazırlıklı bir şekilde kürsüye çıkarak, adaletin hizmetinde olacaklar inşallah" 

Bakan Tunç, konuşmasının ardından beraberindeki protokol üyeleri ile butonlara basarak, yapılması planlanan adliye sarayının temelini attı. (DHA)

 

 
Torbacı kardeşlere tutuklama!
 
Süper Kupa maçı ertelendi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hamdi Gür 29 Aralık 2023 Cuma 16:26

Kediye ciğer sana Anayasa emanet edilmez

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayalar’dan İçişleri’ne 6 Ocak çağrısı: Beni göreve iade edin!
Menderes Belediye Başkanı iken rüşvet soruşturması sebebiyle görevden ...
CHP Buca Aday Adayı Özreçber: Oyumuzu artırırım, Büyükşehir'e katkı sağlarım
CHP Buca Belediye Başkan Aday Adayı Barış Özreçber, "Aday olursam Buca'da ...
Mahkemeden karar... Kayalar'a ne ceza verildi?
Menderes Belediye Başkanı iken rüşvet iddiası ile görevden uzaklaştırılan ...
 
Aday Adayı Atila sendikalarla buluştu!
İlçe ziyaretleri ile sivil toplumun nabzını tutan İzmir Büyükşehir Belediye ...
CHP'li Polat İsrail ile ihracatı gündeme getirdi: Söylemle eylemleriniz uyuşmuyor!
TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İsrail’e ...
CHP Bayındır, belediyeyi yeniden hedef aldı: 17 taşınmaz haczedildi!
CHP Bayındır İlçe Örgütü tarafından yapılan açıklamada Bayındır Belediyesi’ne ...
 
Ferdi Zeyrek, üreticiye müjde verdi: Kuru üzümün fiyatını şimdiden açıklıyorum!
CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ferdi Zeyrek, başkan seçildiği ...
Mehmet KARABEL yazdı... Hayatı roman 'Yaşar Okuyan'
Mehmet KARABEL yazdı... Hayatı roman 'Yaşar Okuyan'
TİP'ten İzmir'de 'Can Atalay'a özgürlük' eylemi
Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, ikinci kez "hak ihlali" kararı verilmesine ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva