HABERLER>POLİTİKA
29 Aralık 2023 Cuma - 11:18

Mahkemeden karar... Kayalar'a ne ceza verildi?

Menderes Belediye Başkanı iken rüşvet iddiası ile görevden uzaklaştırılan Mustafa Kayalar, rüşvet soruşturmasından beraat etti. Kayalar'a görevi ihmal suçundan 6 ay ceza veren mahkeme kararı para cezasına çevirdi ve Kayalar'a 10 bin TL ceza verildi. Mahkeme heyeti ayrıca Ertan Güleç, Nurullah Ercan, Songül Van, Ruhi Durak, Ali Bektaş rüşvet suçundan beraatine karar verdi.

Mahkemeden karar... Kayalar a ne ceza verildi?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nden Menderes Belediye Başkanlığı görevine seçilen ancak yolsuzluk operasyonundan gözaltına alınan ve sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Mustafa Kayalar’ın yolsuzluk ve rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada altıncı duruşması görüldü.

Sanıkların yargılanmalarına bugün İzmir 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya sağlık sorunları olan Nurullah E.’nin dışındaki tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. 

Önceki duruşmada  iddia makamı, mal varlıkları ile ilgili kapsamlı araştırma yapılması, Kayalar’ın eşi Aslı Kayalar adına yatırılan 197 bin liralık EFT’ye ilişkin fatura ve defter karşılaştırılması, Ertan Güleç'le ilgili defterlerin karşılaştırılması ve Banu Karaca'nın isimli tanığın dinlenmesini talep etmişti. Bilirkişi incelemelerinin yeterli olduğunu kanaat getiren mahkeme heyeti savcılığın taleplerini geri çevirdi.

TANIK: OTELE 20 MİLYON TL CEZA KESTİK
Duruşmaya ilk olarak tanık dinlenilmesi ile başlandı. O dönem belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde çalışan belediye personeli “2021’nin Mart ayında Zafer Süral’ın dilekçesi geldi. Zafer Bey’in bakanlıklara yaptıkları müracatlarla olayın ne kadar büyük olduğunu gördüm ve müdürüme gittim. Dosyaya özel birim kurulması gerektiğini belirttim. Korona dönemi olduğu için bekletme kararı aldık. Müdür de iki birime yetişemiyordu ve personel eksikti. İşlemler Nisan, Mayıs gibi başladı. Gidip tek başıma tespit yaptım ve fotoğrafladım. Personel eksikliği süreci yavaşlattı. Ağustos ayında mühendislerle gittik, projeler üzerinden aradaki farkları çıkardık. Bu sürç 3 hafta sürdü. Eylül ayında işlemlere başlayabildik ve mühürledik. İnşaat çok büyük oranda tamamlanmıştı. Neredeyse bitmişti. Bu süreçte belediye başkanı bize talimat vermedi. Hiç görüşmedik. Müdürüm de bana dosyayı kapat demedik. Sadece personel yetersizliği ve dosyanın büyüklüğünden süreç uzadı. Biz otele 20 milyona yakın ceza kestik. Belediyenin bir çıkarı olsaydı biz o cezayı kesmezdik. Keşif incelemesinde ekstra katlar ve odalar olşuturulduğunu gördük. ” dedi.

KAYALAR: SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM
Görevden uzaklaştırılan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın avukatı Murat Aydın “Müvekilimin rüşvet suçu işlemediği açıktır. Suçlu ise ceza verin, suçsuz ise beraat verin. Siyasi saiklerle davanın uzatılmasına izin vermeyin” dedi. Mustafa Kayalar da “Üzerime yapılan suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum” dedi.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI
Dosya hakkında müteaalasını açıklayan savcı, meclis üyesi Ertan Güleç, Nurullah Ercan ve Songül Van  rüşvet unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini istedi. 

Savcı sanık Mustafa Kayalar'ın rüşvet alma suçunu, Ali Bektaş'ın ise rüşvet verme suçunu işlediğini, Kayalar'ın kayınpederi Ruhi Durak'ın suçun işlenmesine yardım ve rüşvete aracılık etme suçu bulunduğunu belirterek cezalandırılmasını istedi.

RUHİ DURAK’IN AVUKATI: RÜŞVET SUÇU OLUŞMAMIŞTIR
Savcılık mütalaası sonrası yapılan savunmada Ruhi Durak’ın avukatı Gizem Ergün Gökdemir “Müvekkilim 40 yıldır inşaat yapmaktadır. Ticari yapma saiki taşınmazı satın almıştır. Sonrasında kar ederek satmıştır. Bedellerin düşük olmasının sebebi verginin daha düşük ödenmesidir, başka bir şeyin üstünün örtülmesi değildir. Mal varlığı ortadır ve rüşvet suçunun oluşmadığı ortadadır” dedi.

KAYALARIN AVUKATI AYDIN: MÜVEKKİLİM ÖN ÖDEMELİ RÜŞVET Mİ ALDI?
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın avukatı Murat Aydın ise “Biz iddianemedeki kurgunun gerçek olmadığı ortaya koyduk. Müvekkelim kayınpederi bu evi öncesinde almıştır. Müvekkilim ön ödemeli rüşvet mi aldı? Belediye görevlileri baştan beri anlatıyor. Belediyedeki soruşturma sürecinde bir gecikme olmamıştır. Dosyadaki raporun aksine iki bağımsız eksper raporu dosyada yer aldı. Bilirkişi raporunda yer alan 3 milyonluk değerin gerçek olmadığını, o dönemki değerinin 600-800 bin arasında değerinin olduğunu ortaya koyduk. Belediyede gerekli süreçte soruşturmayı yürütmüştür. Açık  bir şekilde Kayalar’ın görevini yapamaması için yapılmış bir kurgudur. Tek suçlama 3,7 milyonluk bir taşınmazın 600 bin TL’ye satılmasıdır. Karşınızda bir rüşvet davası yoktur. Rüşvet almamıştır. Kayalar’ın rüşvet suçundan beraatini ancak ceza verilecekse de en alt seviyeden verilmesini istiyoruz” dedi.

Söz alan Msutafa Kayalar da “2-3 senedir görevimi yapamıyorum. Menderes’e hizmet edemediğim için üzgünüm. Beraatimi istiyorum” dedi. Sanık Ali Bektaş da beraatini talep etti.

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI
Mahkeme heyeti, sanıklar Ertan Güleç, Nurullah Ercan ve Songül Van, Mustafa Kayalar, Ruhi Durak, Ali Bektaş rüşvet suçundan beraatine karar verdi. Mustafa Kayalar'a ise görevi ihmal suçundan 8 ay ceza veren mahkeme ilk olarak indirimle cezayı 6 aya indirdi ve ardından para cezasına çevirdi. Kayalar'a 10 bin TL ceza verildi. Mahkeme heyeti ayrıca dosyaya konu olan otel ile ilgili zamanında işlem yapmayan yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

DURUŞMA HAKKINDA
Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, dosyaya atanan bilirkişi, 2018-2021 yıllarında, toplam 10 çöp toplama ve iş makinesi kiralama ihalesini incelerken, 7 ihalede, 'İhaleye fesat karıştırma' suçunun oluştuğunu belirledi. Söz konusu ihalelerde, kamunun 9 milyon 934 bin lira zarara uğratıldığı tespit edilirken, şüpheliler hakkında gözaltı kararı verildi. Geçen yıl temmuz ayında yapılan operasyonda 28 şüpheli gözaltına alındı. Aynı soruşturmanın devamında elde edilen belgelerin incelenmesiyle Özdere'de inşaatı devam eden 5 yıldızlı otelin imar planına aykırı şekilde yapımına izin verildiği belirlendi. Karşılığında ise Bodrum ilçesinde bulunan 2 villanın aracılar kullanılarak 'rüşvet' olarak verildiği iddiasıyla ilgili Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Belediye Meclis Üyesi Ertan G., mimarlık şirketinin sahibi ve otel müdürü de gözaltına alındı. Operasyonun 'İhalelerde usulsüzlük' ve 'Rüşvet' olmak üzere 2 dalga halinde yapıldığı belirtildi. Emniyetteki işlemlerin ardından şüphelilerden 1'i ifadesinin ardından serbest bırakıldı, Kayalar'ın da aralarında olduğu 31 kişi adliyeye sevk edildi. 'İhaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla 27 şüpheliden 22'si savcılık ifadelerinin ardından serbest kaldı, 5'i çıkarıldıkları mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 'Rüşvet' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen Kayalar'la birlikte 4 şüpheli de savcılık ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kayalar, belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.

Başlatılan soruşturma kapsamında Kayalar'ın da aralarında olduğu 6 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Bodrum'un Akyarlar Mahallesi'ndeki 1 yapının devrinin 350 bin lira bedelle Özdere'deki otel inşaatının üstlenici firmasının sahibi Ali B. tarafından Kayalar'ın kayınpederi şüpheli Ruhi D.'ye yapıldığı da iddianamede yer buldu. Söz konusu taşınmazın edinme tarihi olan 2 Nisan 2020'de rayiç değerinin 3 milyon 750 bin lira olduğu, şüphelilerin beyanları ve tapu kayıtlarında bahsi geçen satım bedeliyle rayiç değer arasında 3 milyon 400 bin liralık farkın hayatın olağan akışına uygun olmadığı vurgulandı. Yine Akyarlar Mahallesi'nde 1 taşınmazın devrinin tapu kayıtlarına göre 400 bin lira bedelle, otel inşaatının sahibi firmanın sahibi ve yönetim kurulu başkanı Nurullah E.'ye vekaleten Songül V. tarafından Menderes Belediye Meclis Üyesi Ertan G.'ye yapıldığı belirtildi. Söz konusu taşınmazın o tarihte rayiç değerinin ise 5 milyon 850 bin lira olduğunun belirlendiğinin altı çizildi. Tapu kayıtlarında yer alan satım bedeliyle rayiç değer arasında 5 milyon 450 bin liralık, Ertan G.'nin beyanında bahsi geçen satım bedeliyle rayiç değer arasında ise 4 milyon 950 bin liralık fark bulunduğu, bu farkın da hayatın olağan akışına uygun olmadığına vurgu yapıldı. Toplanan deliller ve alınan ifadeler ışığında savcı, Kayalar ve Ertan G.'nin müsnet rüşvet alma, Nurullah E. ve Ali B.'nin müsnet rüşvet verme suçunu işlediklerinin altını çizdi. Ruhi D. ve Songül V.'nin ise rüşvete aracılık etme suçunu işlediği belirtilen iddianamede, Mustafa Kayalar'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin, 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Geçen haziran ayında görülen ilk duruşmada sanıkların adli kontrol tedbirleri kaldırıldı.

 
Orkinos ihracatında hedef 100 milyon dolar!
 
Bucaspor 1928 yenilmez!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Menderesli 29 Aralık 2023 Cuma 11:32

Bu rüşvet operasyonunda alınan iki tane villa alınmış tapu kayıtları var,bu konuda bu otelin kaçak bölümleri için rüşvet veren şirketin avukatı milletvekili Murat BAKAN'dır bu konuda bu milletvekili doğrusu ne ise açıklamalıdır çünkü şirketin avukatı ama halkında vekili olduğunu biliyordur,bu konuda yargı en doğru kararı vereceğine inanıyor ve güveniyoruz...

Yorumu oyla      12      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aday Adayı Atila sendikalarla buluştu!
İlçe ziyaretleri ile sivil toplumun nabzını tutan İzmir Büyükşehir Belediye ...
CHP'li Polat İsrail ile ihracatı gündeme getirdi: Söylemle eylemleriniz uyuşmuyor!
TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İsrail’e ...
CHP Bayındır, belediyeyi yeniden hedef aldı: 17 taşınmaz haczedildi!
CHP Bayındır İlçe Örgütü tarafından yapılan açıklamada Bayındır Belediyesi’ne ...
 
Ferdi Zeyrek, üreticiye müjde verdi: Kuru üzümün fiyatını şimdiden açıklıyorum!
CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ferdi Zeyrek, başkan seçildiği ...
Mehmet KARABEL yazdı... Hayatı roman 'Yaşar Okuyan'
Mehmet KARABEL yazdı... Hayatı roman 'Yaşar Okuyan'
TİP'ten İzmir'de 'Can Atalay'a özgürlük' eylemi
Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, ikinci kez "hak ihlali" kararı verilmesine ...
 
AK Parti İzmir Kadın Kolları’nda bayrak değişimi
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı görevine Emel Dalkıran getirildi.
Acıya ortak oldular
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar ...
AK Parti ve MHP'nin ittifak yapacağı il sayısı 29'a çıktı
2024 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde AK Parti ve MHP, bazı ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva