HABERLER>GÜNCEL
28 Şubat 2024 Çarşamba - 16:07

AYM'den iki kararnameye iptal!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye Adalet Akademisi ile CİMER'e yönelik Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin iptaline karar verdi

AYM den iki kararnameye iptal!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye Adalet Akademisi'nin kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin tümü ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nin (CİMER) çalışma usullerinin Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesine ilişkin düzenlemelerin iptaline karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, CHP, 2019 tarihli ve 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin tümü ve 2018 tarihli ve 14 numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3. maddesine eklenen "CİMER'in çalışma usul ve esasları Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir" şeklindeki 3 numaralı fıkranın Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederek, iptali için AYM'ye başvurdu.

İptal istemini görüşen Yüksek Mahkeme, Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin tümünü, CİMER'e ilişkin de söz konusu maddeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin iptal hükmü bir yıl, CİMER'e ilişkin iptal hükmü ise 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

GEREKÇEDEN
AYM'nin Türkiye Adalet Akademisine ilişkin kararında, iptali istenen kararname ile kurulan Türkiye Adalet Akademisinin hakim ve savcıların meslek içi eğitimlerini düzenlemek konusunda görevli kılındığı belirtildi.

Anayasa'nın 140. maddesinde hakim ve savcıların meslek içi eğitimlerinin kanunla düzenleneceğinin hükme bağlandığına işaret edilen kararda, "Bu çerçevede mesleğe gireceklerin adaylığa alınış ve adaylık döneminden başlayarak tüm süreçlerinin mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kanun ile düzenlenmesi gerekmektedir." ifadesi yer aldı.

Akademide görevlendirilebilecek veya bu kadrolara atanabilecek adli ve idari yargı mensuplarının görevleri boyunca "hakim ve savcı" sıfatlarını korumaya devam ettikleri anlatılan kararda, Anayasa'nın 140. maddesindeki hükümlere de tabi olmayı sürdürecekleri bildirildi.

Söz konusu kişilerin görev almaları, atanmaları, meslekte ilerlemeleri ve diğer özlük işlerinin de kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Dava konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bir bütün halinde değerlendirildiğinde esas itibarıyla münhasıran kanunla düzenlenmesi gereken konularda düzenleme içerdiğinden Anayasa'nın 104. maddesinin 17. fıkrasının 3. cümlesine aykırı olduğu anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle kararnamenin tümü Anayasa'ya aykırıdır, iptali gerekir."

Yüksek Mahkemenin CİMER'e ilişkin iptal kararında ise CİMER'in üstlendiği görev ve yürüttüğü faaliyetlerin Anayasa'nın 74. maddesinde güvence altına alınan dilekçeyle bilgi edinme hakkının kapsamında kaldığı ifade edildi.

Kararnamenin, "CİMER'in çalışma usul ve esasları Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir." hükmünün yetki yönünden iptaline karar verildiği belirtilen kararda, CİMER'in üstlendiği görev ve yürüttüğü faaliyetin, Anayasa'nın 74. maddesinde güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kapsamında kaldığı vurgulandı.

Kararda, dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkına ilişkin düzenleme içeren kuralın, kararnameyle düzenlenemeyecek yasak alanda kaldığı bildirildi. (AA)

 
5 aracı kundaklamıştı... Denizli'nin Neron'u tutuklandı!
 
Tramvay hattında can pazarı: Hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamboçya’da öldürüldü ailesi yardım istedi... Devletimiz sahip çıksın!
İzmir’den 7 yıl önce Kamboçya’ya giden ve oraya yerleşen Ufuk Öntürk kiracısı ...
Aile katliamı yapmıştı... Mağarada yakalandı!
Samsat ilçesinde tartıştığı evli olduğu kadın, bacanağı ve bacanağının ...
Misafiri, öldürüp evini kundaklamış: Korkunç tuzak!
Yalova'da evinde çıkan yangında cesedi bulunan kişinin, misafiri tarafından ...
 
İzmir'de korkunç kaza... İki kardeşin son yolculuğu!
İzmir'de direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobiliyle bariyere çarpan ...
Taksici Erge cinayetinde rapor çıktı... Deli numarası tutmadı!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde aracına bindiği taksi şoförü Oğuz Erge'yi ...
İzmir'de zehir operasyonu: Silahlar ele geçirildi!
İzmir'in Menemen ilçesinde uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.
 
Ölüm içki operasyonu: 512 litre ele geçirildi
Adana'da ekipler sahte içki üretip satanlara göz açtırmıyor. Karataş ilçesinde ...
ESİAD Başkanı Zorlu, ‘İzmir anketi’ni açıkladı: Bürokratik engeller var!
ESİAD İstişare Konseyi Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Sibel ...
Bakanlık harekete geçti: Kumar siteleri için suç duyurusu!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, erişime engellendiği halde farklı isimlerle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva