HABERLER>GÜNCEL
1 Mayıs 2019 Çarşamba - 11:58

AYM’den “iç beden muayenesi” kararı

Atatürk Havalimanı'nda Kolombiyalı bir yolcu üzerinde "iç beden muayenesi"yle uyuşturucu madde bulunması üzerine dava açıldı. Anayasa Mahkemesi, savcı kararı ve sağlık görevlisi olmadan polis ekiplerinin "iç beden muayenesi" yapamayacağına hükmetti

AYM’den “iç beden muayenesi” kararı

Anayasa Mahkemesi, Türkiye girişi sırasında durumundan şüphelenilip polis tarafından iç beden araması yapılan ve üzerinde uyuşturucu madde ele geçirilen Kolombiya vatandaşı kadın için ihlal kararı verdi. Kararda, Cumhuriyet savcısına haber verilmeden ve savcının talimatı alınmadan iç beden muayenesi yetkisi olmayan polis tarafından gerçekleştirilen eylemin kanuni bir dayanağı olmadığı vurgulandı.

1986 doğumlu Kolombiya vatandaşı kadın, 2015 yılında Brezilya’dan kalkan uçakla Atatürk Havalimanı’na geldi. Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra havaalanındaki tedirgin davranışlarından şüphelenilmesi üzerine polis merkezine götürüldü. Yapılan kontrol esnasında üzerinde uyuşturucu madde (kokain) bulundu.

POLİS İÇ BEDEN MUAYENESİ YAPTI
Ancak kadının iddiasına göre, polis merkezi tuvaletinde bir kadın kolluk görevlisi tarafından mahrem bölgesinde elle iç beden araması yapılmış ve bu aramada da yine uyuşturucu madde ele geçirildi. Kadının üzerinde uyuşturucu madde bulunmasının ardından Cumhuriyet savcısı telefonla aranarak talimatı alındı. Savcının yazılı talimatı doğrultusunda başvurucu hastanede sağlık görevlilerince bir kez daha iç beden muayenesine tabi tutuldu ve batınında yine uyuşturucu madde bulunduğu tespit edildi.

25 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİ
Uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal etme suçundan yargılanan kadın 25 yıl hapse mahkum edildi. Bu karar Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Ancak kadın daha sonra polis tarafından kanuna aykırı şekilde iç beden muayenesi yapılması nedeniyle maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

"ANCAK SAĞLIK PERSONELİ TARAFINDAN YAPILABİLİR"
Kararda; Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 75. maddesinde,  iç beden muayenesinin hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının emri ile ve ancak sağlık mensubu tarafından yapılabileceği vurgulandı. Söz konusu kanuni sınırlamaların anayasal hakka yapılan müdahalenin hukuka uygunluğunu sağlayan belli birtakım istisnaları düzenlediğinden bu kanuni sınırlamalara dayanmayan iç beden araması işleminin anayasal hakkın ihlali durumunu ortaya çıkarabileceği anlatıldı.

“KANUNİ DAYANAĞI YOK”
Başvuru konusu olayda bu güvencelere uygun hareket edilmediği gibi kamu makamlarınca bu duruma dair tatmin edici bir açıklama da getirilmediği ifade edilen kararda, “Zira başvurucunun vücut boşluğunda uyuşturucu madde taşıdığı yönündeki haklı ve yoğun şüphe hâlinde dahi kolluk görevlilerince yapılması gereken, delillerin kaybolmasına engel olarak derhâl adli amir olan Cumhuriyet savcısını aramak ve alınacak talimat doğrultusunda hareket etmektir. Bu hâlde Cumhuriyet savcısına haber verilmeden ve savcının talimatı alınmadan iç beden muayenesi yetkisi olmayan kolluk görevlisince gerçekleştirilen eylemin kanuni bir dayanağı yoktur” denildi. (Habertürk)

 
Menemen Belediyespor'a prim dopingi
 
Altınordu'da bir formaya iki aday
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da taklit ürün depolarına baskın!
İzmir'in Bornova ilçesinde, iki depoya yapılan baskında farklı firmalara ...
1 Mayıs yolunda feci kaza: 5 kişi can verdi
Şanlıurfa'da düzenlen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Mitingi'ne katılmak için ...
Yakalandı! MİT ve polisten ortak operasyon!
İstanbul'da MİT ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortak operasyonuyla ...
 
Acılı baba mahkemenin kapısını kırdı!
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 yaşındaki Ecem Balcı'yı öldürdüğü iddiasıyla ...
İzmir'deki 'mahrem imam' davasında ceza yağdı!
İzmir’de, FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Denizdeki ıslak balık
Hanzade ÜNUZ yazdı... Denizdeki ıslak balık
 
Mehmet KARABEL yazdı... Neden ‘idam’ dedi?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden ‘idam’ dedi?
Suriye'de çatışma: 4 asker yaralandı
Fırat Kalkanı Harekatı Bölgesi'nde, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli ...
Taksim gerilimi: Çok sayıda gözaltı!
İstanbul'da 1 Mayıs nedeniyle Taksim'e yürümek isteyen ve çeşitli nedenlerle ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva