HABERLER>EKONOMİ
18 Şubat 2018 Pazar - 13:44

At ve eşek etine alışıldı, normal tat unutuldu!

Gıdadaki hilekarlık 10 milyar TL büyüklüğünde bir pazara ulaştı. Uzmanlar, gıdada at ve eşek etinin bile sıradan hale geldiğini ve normal tadın unutulduğunu belirtti.

At ve eşek etine alışıldı, normal tat unutuldu!

Gıda ürünleri üretiminde kullanılan temel hammaddelerdeki fiyat artışları, gıda hilekarlığının her geçen gün büyüyerek kârlı bir sektör haline gelmesine neden oldu. Taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerinin sayısı, denetimlerin yetersiz olmasından dolayı giderek artarken, gıda hilesi adına kullanılan yöntemler de en az üretim sanayisi kadar yaratıcı ve inovatif hale gelmiş durumda.

Sözcü'den Aydın Demir'in haberine göre, şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemler kullanan gıda hilekarları insan sağlığını tehdit eden ürünleri piyasaya sürüyor. 

BAKANLIK EL ATMALI
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hileli gıdaların gıda sektörüne maliyetinin 30 milyar TL'ye ulaştığını söylerken, hileli gıdacıların da 10 milyar TL ciroya sahip bir sektör haline geldiğini belirtti. Hileli gıdalar konusunda yapılan denetimlerin yetersiz kaldığını ifade eden Demirtaş, bunun da hilekarlara cesaret verdiğini kaydetti. Türkiye genelinde 575 bin gıda firmasının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Demirtaş, buna karşın 5 bin gıda denetçisinin görev yaptığını aktardı. Gıda terörünün hem ekonomiyi hem de halk sağlığını kemirdiğini kaydeden Demirtaş, Türkiye'de binlerce işsiz gıda mühendisi bulunduğunu, Tarım Bakanlığı'nın bu gençleri istihdam ederek, denetim mekanizmasını genişletebileceği önerisinde bulundu.

AR-GE DAHİ YAPIYORLAR
Gıda sahtekarlarının denetimli üretim yapan firmalar ile yarışır hale geldiğine dikkat çeken Gıda Sağlığı Uzmanı Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Kayıt dışı üretim yapan hilekarlar Ar-Ge merkezi bile kurmuşlar. Tarım Bakanlığı zaman zaman gıda hilekarlarını kamuoyuna ifşa ediyordu. Tüketici güveninde derin yaralar bırakan ve gıda sanayisine olan inancı yerle bir eden bu ifşa listeleri bir süredir ilan edilmiyor. Hileli gıda üreten firmaları açıklama konusunda bakanlık adeta sessizliğe büründü desek yalan olmaz” dedi.

Tarım Bakanlığı'nın denetimlerinden örnekler veren Sırma, 586 gıda firmasının ürünlerinden alınan numunelerin analizinin yapıldığına dikkat çekerek, “Hileli bulunan parti sayısı 965 olarak çıkmıştır. Analizlerde ette tek tırnak (at, eşek eti) hayvan dokusu bulunması, bazı gıda gruplarında olması gerekenlerin dışında katkı maddesi tespit ediliyor. Hileli gıda ürünlerini uzun süre yemek zorunda kalan tüketici zamanla bu tadı kanıksayarak damak tadının aslında o gıdanın orijinalinden çok farklı bir şekle dönüşmesine yol açıyor ve artık orijinal tadı damak yadırgıyor” diye konuştu.

SEKTÖRÜN YARISI KAYIT DIŞI
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Arık ise Türkiye'de gıda sanayisinde yüzde 50 düzeyinde kayıt dışılığın mevcut olduğuna dikkat çekerek, kayıt dışı gıda üretimi yapanların hem ekonomiye zarar verdiğini hem de tüketicilerin sağlığını hiçe saydığını söyledi. En çok gıda hilesinin peynir, tereyağ, bal, kırmızı et, kıyma, sokak sütü ve kaşar peynirinde yapıldığını belirten Arık, tüketicilerin ürün etiketlerini dikkatle okumalarını önererek, “En iyi denetçi tüketicinin kendisidir” şeklinde konuştu.

 
ABD'ye dönüşünde Türkiye ile ilgili bu açıklamayı yaptı
 
Çavuşoğlu: ABD bu kez verdiği sözleri tutmalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı! Başvurular için son tarih 7 Mart
Maliye Bakanı Ağbal: "2B arazileri için satın alma başvurusunda bulunmayanlarla ...
Büyük umutlarla açıldı, 8 ayda kapandı!
MNG Holding'in Haziran ayında açtığı internetten alışveriş sitesi setmoda.com, ...
İzmir’de iş sağlığı ve güvenliği için yarışma
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ve A Artı Ortak Sağlık ve ...
 
KOSGEB'den İzmirli girişimcilere destek
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ...
İzmir’den Afrin için anlamlı kampanya: Sütümüz, annenin ak sütü gibi helaldir!
Tire Süt Kooperatifi’nin 2 bin ortağı bir günlük üretilen sütünü gönüllü ...
İzmir’in limanları 2017’de rekor kırdı!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ...
 
Milano turizm fuarında İzmir'e büyük ilgi
İzmir, İtalya’nın Milano kentinde gerçekleşen dünyanın en önemli uluslararası ...
Sofralara girecekti... Sakatatta yem oyunu!
Kaçakçılar, karkas et ithalatı nedeniyle sakatat fiyatlarının yüzde 100 ...
'Kayıp-Kaçak'a Anayasa Mahkemesi'nden son nokta!
Anayasa Mahkemesi, CHP ve 26 ayrı mahkemenin başvurusu üzerine elektrikte ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva