HABERLER>GÜNCEL
19 Nisan 2013 Cuma - 16:13

Anadol’dan mektup var: Kaklıç Havaalanı İzmir’e dönmeli mi?

CHP’de Grup Başkanvekilliği görevini en uzun süre yürüten İzmir Eski Milletvekili Kemal Anadolu çarpıcı doneler ortaya koyarak İzmir’in ikinci havaalanı ihtiyacına vurgu yaptı. Anadol atıl havaalanı pisti Kaklıç’ın kente yeniden kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Anadol’dan mektup var: Kaklıç Havaalanı İzmir’e dönmeli mi?

İZMİR -  Milliyet Ege Gazetesi yazarı Feyzi Hepşenkal bugünkü köşesinde CHP’de en uzun süre Grup Başkanvekilliği görevi yapan isim olan İzmir Eski Milletvekili Kemal Anadol’dan aldığı bir mektubu yayınladı ve kentin geleceği için büyük önem taşıyan bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Kemal Anadol, Hepşenkal’a yazdığı mektupta çarpıcı doneler ortaya koyarak İzmir’in ikinci havaalanı ihtiyacına vurgu yaptı. Anadol atıl havaalanı pisti Kaklıç’ın kente yeniden kazandırılması gerektiğini ifade etti.

İŞTE O MEKTUP


“İzmir’in hava ulaşımı 1987 yılına kadar Çiğli Havaalanı’ndan karşılanıyordu. Uzmanların ifadesine göre burası en güvenli hava alanlarından biriydi. Yer seçimdeki isabet, iklim koşulları, rüzgarlar ve hava akımları, çevresinde engebe ve tepe olmaması gibi nedenlerden kaynaklanıyordu. Ancak bu tesis Hava Kuvvetleri’ne pilot yetiştirmek için eğitim amacıyla da kullanıldığından 2. Ana Jet Üssüne tahsis edilerek sivil trafiğe kapandı. Dönemin Başbakanı Sayın Süleyman Demirel’inözel ilgisiyle hemen yakında bulunan ‘‘KAKLIÇ’’ mevkiinde sivil havaalanı yapımına başlandı. Alt yapısı ve pistler tamamlandı. Ancak 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında askerler buraya da el koydular. Kurulan yeni hükümet de yeni hava alanı için yine yakınında askeri bir hava alanı bulunan Gaziemir mevkiini seçti. Yer seçiminin isabetli olduğu söylenemez. Pilotların ‘‘pas geçme’’dedikleri yere inmek üzereyken havalanmaya uygun olmadığı, çevresinde fazla yüksek olmasa da tepeler bulunduğu, gelen uçakların Kuşadası açıklarına kadar dolaştığı günümüzde de tartışılıyor. Adnan Menderes Havaalanı olarak 1987 yılında hizmet açılan liman günümüzde de hizmet veriyor. Genişleme çalışmaları yapılmıştır ve yine büyüme faaliyetleri devam ediyor.
Halen TAV tarafından işletilen tesis 9 milyon 230 bin metrekare alan üzerindedir. 13 Eylül 2006 ile 12 Eylül 2007 tarihleri arasındaki bir yıllık sürede 14 bin 217 uçak iniş-kalkış yapmış ve 1 milyon 657 bin yolcu taşınmıştır. Şu anda bu kapasitenin arttırılması çalışmaları sürüyor. Bu tesisler ülkemiz ve İzmir için önemli bir kazanımdır. Ancak ikinci bir hava alanı gereksinimi de sürüyor.
Şöyle ki:

 

1) EXPO 2015 İzmir’de gerçekleşseydi çok zor durumda kalacaktık. Çünkü ilk altı ayda en az otuz milyon yerli ve yabancının ziyaretçinin geleceği tahmin ediliyor. Adnan Menderes Havaalanı ne kadar genişlerse genişlesin bu ihtiyacı karşılaması mümkün değildir.
2) Adnan Menderes Havaalanı İzmir metropolüne ve İzmir’in güneyindeki ilk ve ilçelere hitap etmektedir. Oysa Edremit Körfezi’ndeki yerleşim yerlerinden Manisa’nın Akhisar, Kırkağaç, Soma ilçelerine ve tüm Bakırçay bölgesine kadar uzanan Kuzey Ege’de yaşayan yurttaşlarımız için Kaklıç Havaalanı gerçek ve acil bir ihtiyaçtır.
3) Karşıyaka’dan başlayarak kuzeye uzanan bölgede nüfus yoğunluğu giderek artmaktadır. PETKİM çok büyük bir yatırım ve genişleme çalışması içindedir. Gediz ve Katip Çelebi Üniversiteleri eğitime başlamışlardır. Binlerce öğrenci ve yüzlerce öğretim üyeleri vardır. Çandarlı’da Avrupa’nın en büyük limanlarından birinin yapımına başlanmıştır. Çiğli Atatürk ve Aliağa Organize Sanayi ve Menemen Serbest Bölgeleri bu alanda faaliyet göstermektedir. Sağlık alanında özel sektör ve kamu hastaneleri her geçen gün bu bölgede yoğunlaşmaktadır
4) Kuzey Ege ve Bakırçay Havzası sanayinin dışında çok önemli bir tarım alanıdır.
 
Bu amaç ve nedenlerle 25 Eylül 2007 günü İzmir’de basın toplantısı yaparak konuyu kamuoyu ile paylaştım.
14 Aralık 2007 tarihinde Ulaştırma Bakanı tarafından cevaplanmasını isteyerek soru önergesi verdim ve konuyu TBMM gündemine getirdim. Yasal süreler içinde yanıt verilmeyince 14 Şubat 2011 günü bir soru önergesi daha verdim
TBMM’nin 22. ve 23. Dönemlerinde ikinci havaalanına karşı tavır alan AKP iktidarı son seçimlerde durumu tekrar inceleyerek 35 proje arasına Kaklıç Havaalanı’nı da aldı. Ama seçimlerden sonra bu vaat de unutuldu gitti!
Kaklıç Havaalanı’nı açmak yeni bir yatırım yapmaktan ve zaman kaybetmekten devleti kurtaracaktır. Milli Savunma ve Ulaştırma Bakanlıkları arasında imzalanacak bir protokol yeterli olacak ve hava alanını sivil trafiğe açılacaktır. Uyum ve iyileştirme çalışmalarından başka masrafı da olmayacaktır.
Son seçimlerden bu yana hiçbir İzmir Milletvekilinin konuyu TBMM gündemine taşımaması nedeniyle üzgünüm.
Aracılığınla İzmir’in iktidar mensubu milletvekillerini hükümeti 35 proje kapsamındaki Kalkıç Havaalanı açılması için göreve davet, muhalefet milletvekillerini denetime ve konuyu parlamentoya taşımaya çağırıyorum.
Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm Belediye Başkanlarını, İl Genel Meclisi Başkan ve üyelerini, muhtarları, meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini, Ege, Bakırçay, Kıyı Ege Belediyeler Birliklerini de sorunu izlemeye ve sürekli gündemde tutmaya davet ediyorum.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
garip 19 Nisan 2013 Cuma 20:54

expo kazanıldığı takdirde çiğli havaalanının sivil havacılık için aktif hale getirileceğini sayın binali yıldırım zaten açıklamıştı...

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şok! Emek protestosuna 6 yıl hapis istemi
Beyoğlu'ndaki Emek Sineması'nın yıkımının durdurulması için 7 Nisan'da ...
7 askeri şehit eden patlamada Tuğgenaral Es’e hapis!
Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Çukurca'da 2009 yılında el yapımı mayının ...
Tarihi davada 4.gün: ‘Pandora’ AK Parti’ye karşı silah mı?
İzmir’deki 'gizli bilgi ve belge bulundurma' davasında okunmasına devam ...
 
Kartal'da açılış dehşeti: Başkana saldırı
İstanbul Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, kreş açılışı sırasında bir ...
İzmir’de yayaya çarpan sürücüye meydan dayağı!
İzmir’in Bornova İlçesi'nde iddiaya göre, sokak arasında aşırı hız yaparken ...
En kritik ifade: Özal öldürüldü, katili…
NTV, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili olarak eşi ...
 
Ve Türk-İş de ‘Taksim’ dedi
Türk-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak için İstanbul ...
Türbe yolunda katliam gibi kaza: 4 ölü 15 yaralı
Gaziantep'in Nurdağı ilçesine türbe ziyaretine gidenleri taşıyan bir midibüs, ...
İzmir’de vahşet: Kocası ve kayınpederi döve döve öldürdü
İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde, iki ay önce evlenen Pınar Yolver, henüz ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva