HABERLER>EKONOMİ
31 Ocak 2013 Perşembe - 20:54

‘Altın’ isyan: Kuyumcular bankalara karşı!

İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Uça, bankalarda satılan ya da satılmak istenen altınların sektöre yönelik bir saldırı olduğunu belirterek, Türkiye genelinden gelen sektör temsilcileriyle birlikte önümüzdeki günlerde tepki göstereceklerini söyledi. Uça, mevcut uygulamayı Katılım Bankaları’nın istediğini iddia ederek, ortak akıl içinde hareket edeceklerini kaydetti.

‘Altın’ isyan: Kuyumcular bankalara karşı!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Bankaların kıymetli maden alım satımına ilişkin 31 Ocak 2013’de Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik, sektörün tepsini çekti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ‘Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili ilk tepki İzmir’den geldi.

İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Uça, bankalarda satılan ya da satılmak istenen altınların sektöre yönelik bir saldırı olduğunu belirterek, sektörün ortak akıl içinde hareket edeceğini söyledi. Uça, “Bence bu durum ticari etiği uymuyor. Fırıncılar gidip altın satıyor mu? Hayır. O halde bu uygulamayı mesleğe bir saldırı olarak görüyoruz. Ortak akıl içinde hareket edip, bir önlem almak için çalışacağız. Bunlar çok yanlış şeyler. İki hafta içinde BDDK ile görüşüp, tepkimizi dile getireceğiz” diye konuştu. 



Daha önce BDDK ile görüştüklerini hatırlatan Uça, “Yaptığımız o toplantıda büyük bankaların hepsi, ‘Her şubede bu işi bilen bir uzman bulunduramayacağımız için bu tip ürünleri satamayız. Yönetmelik çıksa bile bunu yapmayacağız’ ifadesinde bulundular. Buna karşın aynı toplantıya Katılım Bankaları da davet edilmişti. Ancak hiçbiri buna katılmadı. Demek ki işin bir tarafı onlar” şeklinde konuştu.

Konuyu ilgili birimlere bir türlü anlatamadıklarını açıklayan Uça, “Bu uygulamayı Katılım Bankaları istiyor. Çünkü BDDK Başkanı da daha önce bu bankalarda çalışmış bir isim. Dolayısıyla ona yakınlıktan kaynaklı bir girişim olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu finans kurumlarının dışındaki bankalar bu işe girmeyeceklerini söylüyorlar” dedi.
 
ARADAKİ FARKI BİLMİYOR
Uça, “Yaptığımız son görüşmede, bu yönetmeliği hazırlayan BDDK’dan üst düzey bir müdürde vardı. Kendisi bize satılacak ürünlerin 24 ayar olacağını belirtmişti. Halbuki, satılmasına izin verilenler 22 ayar altın. Yani bunu hazırlayan kişi bile ikisi arasındaki farkı bilmiyor. Böyle bir şey olabilir mi?” ifadesinde bulundu.
 
AKLI OLAN ALMASIN
Uzun zamandır Alışveriş Merkezleri (AVM)’nde de ziynet altın satışının yapıldığı bilgisini veren Uça, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada satılan altınlar, piyasadakinden 15-20 TL daha pahalı. Sonuçta bunlar, Darphane Ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılıyor. Eğer vatandaş bu farkı bile bile ödemeye razıysa, AVM’leri zengin etmeye devam etsinler. Diyecek bir şey yok. Ancak, kuyumcu olarak çoğu zaman, kar elde etmeden müşteriye bu altınları satıyoruz. Aradaki fark bu.”
 
YÖNETMELİK NE DİYOR?
31 Ocak 2013 tarihli ve 28545 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte, ilgili düzenleme şu şekilde açıklanıyor:
 
MADDE 1 – 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
“MADDE 4 – (1) Bankalar, Kıymetli Madenler Borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından, üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsasınca teyit edilen kıymetli madenler ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1/8/1951 tarihli ve 1738 sayılı Kararı ile standartları ve nitelikleri belirlenen Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilirler.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 1 Şubat 2013 Cuma 15:56

kuyumcular döviz bozarken "bu bizim işimiz değil" demiyorlardı ama..

Yorumu oyla      11      5  
izmirli vatandaş 31 Ocak 2013 Perşembe 23:31

kesinlikle kuyumculardan fiyat alınsın ve öyle hareket edilsin tavsiyem budur .her ay belli bir alışverişim olur özelleikle kemeraltı kuyumcularından .

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine bir haftada ikinci zam: 5 TL’ye dayandı
Benzin fiyatına bir haftada ikinci zam yapıldı. 10 kuruşluk zam sonrası ...
Demirtaş reklamcıların hedefinde: Kendisi vermedi mi?
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Ocak ...
İzmir’de bin 500 ton ithal saman
İzmir’de 515 bin 645 sığır için Ukrayna ve Bulgaristan’dan bin 529 ton ...
 
Türkiye ihracat artışında dünya ikincisi
Dış ticaret açığı geçen yıl yüzde 20.7 düşüşle 84 milyar dolar olarak ...
Kamuda reform: Memurların hayatı değişecek!
İlk olarak, kurumlar arasındaki ücret dengesizliği giderilecek. Part-time, ...
Demirtaş’dan ‘Demirel’ çıkışı: Ben hiç gitmedim-burdayım!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Ocak ayı meclis toplantısında 21 yıldır Oda ...
 
Ege İhracatçıları Birliği’nin gurur günü
Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2012 yılında 3 milyon ...
İmzalar atıldı: TOBB’dan İzmir’e eğitim yatırımı
İzmir’de sanayicinin ara eleman ihtiyacını karşılayacak endüstri meslek ...
Bakan Şahin: Dünyanın bize borcu var
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak dış dünyadan ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva