HABERLER>SPOR
24 Mart 2015 Salı - 12:12

‘Alsancak Stadı’nda kritik açıklama: O rapor yıkıma dayanak olamaz!

Alsancak Stadı’nı Yaşatma Platformu yıkım kararına dayanak olan statik raporla ilgili çalışmayı kamuoyuyla paylaştı. Mühendisler raporun güçlendirme analizinden yoksun hazırlandığını vurguladı ve stat için yıkım kararı alınamayacağını açıkladı.

‘Alsancak Stadı’nda kritik açıklama: O rapor yıkıma dayanak olamaz!

EGEDESONSÖZ – ‘Depreme dayanıksız’ raporu ile kaderine terk edilen ve yıkılması gündemde olan İzmir’in futbol mabedi Alsancak Stadı’yla ilgili önemli bir açıklama geldi.

Alsancak Stadı’nı Yaşatma Platformu, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları İl Koordinasyon Kurulu ile yapılan çalışmayı Alsancak Stadı’nda kamuoyuyla paylaştı.

Stadın yıkımına dayanak gösterilen statik rapor incelenmesi sonuçlarının açıklandığı basın toplantısına platform üyelerinin yanı sıra CHP aday adayı çevreci avukat Şehrazat Mercan da katılarak destek verdi.

Platforma adına açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Emekli, karara dayanak gösterilen statik raporun güçlendirme analizinden yoksun olarak hazırlandığını duyurdu. Detaylı analizde ‘maliyet’ bahane edilerek güçlendirmenin rafa kaldırıldığı statik raporun yıkıma dayanak gösterilemeyeceği vurgusu yapıldı.



İŞTE STATİK RAPORUN RAPORU!
Bilindiği üzere, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı İzmir Gençlik Hizmetleri ve İl Müdürlüğü tarafından hazırlatılan “Alsancak Stadyumu Tesisinin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi” isimli STATİK RAPOR (SR) gerekçe gösterilerek İzmir Valiliği’nce Ağustos 2014’te Alsancak Stadı müsabakalara kapatılmıştır. Ve, aynı rapor dayanak yapılarak Alsancak Stadı’nın yıkılacağı bilgisi bizzat Bakan ve Bakanlık Yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanmıştır.
 
Stadın kapatılmasına ilişkin sürece ve kararlara dair itirazları içeren dava dosyalarına da eklenen, “Statik Rapor’un (SR) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce yapılan incelenmesi sonucu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nca HAZIRLANAN RAPOR (HR)” ışığında aşağıdaki bilgileri kamuoyu ile paylaşırız:        
 
1- Alsancak Stadı’nın Depremsellik Performans Analizi, Statik Raporu’nda belirtildiği üzere Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik  - 2007 Bölüm-7: Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi esaslarına göre yapılmıştır.
Söz konusu bölüm, kapsam olarak “Deprem bölgelerinde bulunan mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkileri altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme kararlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların güçlendirme tasarımı ilkeleri”ni tanımlamaktadır.
2 - Statik Raporda; Kapalı ve Açık Tribün için Can Güvenliği (CG) deprem performans analizinin yapıldığı ve betonarme sistemin yetersiz olduğu ve yıkılması gerektiği belirtilmektedir. Söz konusu raporda deplasmanların sınır değerlerin üstünde olduğu, korozyon tespitleri, zemin sıvılaşma problemi, bloklardan birinde farklı oturma, mimari yetersizlik olumsuzluklar olarak sıralanmış ve tribünlerin güçlendirme maliyetinin yüksek olacağı öngörüsüyle yıkılıp yenisinin yapılması uygun olacağı kanaati belirtilmiştir.
 
Statik Rapor incelendiğinde görülmektedir ki;
a) Alsancak Stadı için yalnızca deprem etkileri altındaki performansının değerlendirilmesi aşamasıyla ilgili çalışma yapılmıştır. Güçlendirmeye ilişkin karar vermeye esas olabilecek herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, güçlendirme maliyetinin yüksek olacağı kanaatinin belirtilmesi herhangi bir somut çalışma sonucuna dayalı değildir.
 
Güçlendirme kararı verilmesi ve uygulanmasıyla, deplasmanların sınır değerleri aşmasına çözüm getirilmiş olacaktır.
 
b) Performans değerlendirmesi yalnızca tribünler için yapılmıştır ve yola cepheli idari binaya ait herhangi bir değerlendirme yapıldığı bilgisi yer almamaktadır.
 
c) Zemin etüdü olarak stada özel çalışma ile zemin özellikleri belirlenmemiş olup, bitişikteki Dokuz Eylül Üniversitesi için daha önce yapılmış zemin etüt raporuna ait değerler kullanılmıştır.
 
Bitişikteki bir başka yapıya ait zemin etüdüne dayalı olarak sıvılaşma problemi kanaat değerlendirilmesi de uygun değildir.
 
d) Bloklardan birindeki çatlağın değerlendirilmesi olarak farklı oturma kanaati yalnızca gözleme dayalı olarak verilmiş olup, bununla ilgili asıl yapılması gereken teknik çalışma raporda bulunamamıştır.  
 
Sonuç olarak;
Alsancak Stadı’nın Ağustos 2014’te kapatılması kararına gerekçe olarak gösterilen  ‘Alsancak Stadyumu Tesisinin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi’ isimli statik rapor, yenilenme adına da olsa tribünlerin ya da yola cepheli idari binanın yıkılmasına dayanak yapılamaz.    
 
Her şeyden önce, güçlendirmeye ilişkin karar vermeye esas olabilecek gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır. Bu çalışmaların sonuçlarına bağlı olarak kararlar verilmelidir.
 
Daha önce de belirttiğimiz üzere, Alsancak Stadı’nın tarihsel dokusuna uygun olarak yenilenmesi süreçlerinde bütünlüklü bir proje üretilerek kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır.
 
Başta taraftarlar olmak üzere İzmirlilere sormadan, görüşlerini almadan şehrin kültürel ve tarihsel kimliğinde çok önemli bir yeri olan Alsancak Stadı’nın tarihi dokusunu bozacak bir müdahalede bulunulmasına asla sessiz kalmayacağımızı bir kere daha ilan ederiz.
 
Alsancak Stadı’nın çürümeye terk edilmesi anlamına gelen kapatılması kararını verenler de, son günlerde basına yansıyan haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla adeta oldu-bittiye getirerek statta yıkım çalışmalarının başlatılması talimatını verenler de ‘ben yaptım oldu’ anlayışının bir ürünü olan bu kararlarından derhal vazgeçmelidirler.
 
Bu bağlamda, Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu olarak takipçisi olduğumuz temel taleplerimizi bir kere daha hatırlatırız:  
• Bir an önce gerekli iyileştirmeler yapılarak Alsancak Stadı’nın, stat olarak müsabakalara açılması
• Alsancak Stadı’nın UEFA kriterlerine ve tarihsel dokusuna uygun olarak yerinde yenilenmesi
• Yapılacak yenileme çalışmaları kapsamında, stadın bünyesinde Türkiye’nin ilk Futbol Müzesi’nin yapılması
• Kentlileri ilgilendiren tüm işlem ve süreçlerin şeffaf olması, halkla paylaşılarak planlanması ve yapılması  



MERCAN: İZİN VERMEYECEĞİZ
Rapor analizi açıklamasının ardından Alsancak Stadı’nın dayanıklılığının yetersiz olması gerekçesiyle kapatılması ile ilgili olarak Alsancak Stadı’nın Koruma ve Yaşatma Platformu sözcüsü Avukat Şehrazat Mercan da açıklamalarda bulundu.

Alsancak Stadı’nda maç oynanmamasına dair verilen kararın iptali için açtıkları davanın dosyasına risk analiz raporunun geldiğini belirten Şehrazat Mercan, “Böylece bilgi sahibi olabildik ve derhal bu raporu Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliğine ilettik. Birliğin aldığı kararla İnşaat Mühendisleri Odası’ndan bir uzman kurulu raporu inceledi ve kendi raporlarını hazırladılar. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün yaptırdığı depremsellik risk analiz raporunun yetersiz olduğu, tekniğine uygun yapılmadığı ve güçlendirme seçeneğinin değerlendirilmediğini raporlarında belirttiler. Bu raporu mahkemelerdeki daha dosyalarımıza ve Gençlik ve Spor Bakanına gönderiyoruz” dedi.

Stadın İzmir’in belleği, kent tarihi ve sosyal dokusunda önemli bir yeri olduğunun altını çizen Mercan, “Güçlendirme maliyeti yeniden yapılmasından bir miktar fazla olsa bile Alsancak Stadı, bir kent stadı olarak korunmalı ve ayrıca bir spor tarihi müzesine de yer verilmelidir. Bunun dışında yapılması düşünülen her türlü tesis adı altındaki yapılaşmalara izin vermeyeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

ALSANCAK STADI’NI KORUMA VE YAŞATMA PLATFORMU
Alsancak Hareketi Derneği, Altay 1914 Taraftarlar Derneği, Altay BAO, Altay Eski İzmirliler Grubu, Altay Gazetesi, Altay UNIA, Altay YSKA, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, BHH İzmir İl Koordinasyonu, Bornova Halk Forumu, ÇHD İzmir Şubesi, Çiftçi-Sen, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, E.F.K. Koyukırmızı, EGEÇEP, Egenettv.com, FKF–İzmir, Grup İzmir GFB, Güzelyalı Halk Forumu, Halkevleri, İleri Haber, İ.E.Ü. Sinema ve Dijital Medya Kulübü, İzmir Müzisyenler Derneği, Karşı Bisiklet, Karşıyaka Halk Forumu, KızılAslan, Medya ve İletişimciler Derneği, Medya Kulübü, Spor Emek-Sen, Sportmence, TAKSAV, Taraftar Hakları Derneği, Taşra, Tekyumruk-İzmir, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Üzüm-Sen, Vamos Bien, Viva Göztepe, Yenikapı Sanat Kollektifi

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 25 Mart 2015 Çarşamba 11:58

Şimdi güçlendirme yapsalar ona da uygun güçlendirme yapılmadı derler. Bu işin sonu yok. Bunların dertleri dikkate alınmamak. Dikkate alınıncaya kadar da mümkün mertebe takoz olmak. Hayatları boyunca yanlışları saydılar, doğrusunun nasıl olması gerektiğini hiç söylemediler. Nitekim bu açıklama da işi sürüncemede bırakıyor. Somut önerileri yok. Bu yüzden de dikkate alınmamaktan kurtulamayacaklar.

Yorumu oyla      11      5  
25 Mart 2015 Çarşamba 11:18

yeter be kardeşim bırakında bi iş yapılsın o platformdaki arkadaşlar o stadyumda maç izledi mi hiç wc yok tribünler sidik kokuyor insan gibi maç sırasında yiyecek içecek alacak yer yok hala neyin güçlendirilmesi bırakında modern bişey yapılsın

Yorumu oyla      12      5  
24 Mart 2015 Salı 18:02

Alsancak Stadı bildiğin uyduruk beton. yıkılıp, yenisinin yapılması gerekir. bu şehirde her şeye dava açma meraklısı ne kadar çok insan var? havaalanı yapılırken bile dava açıldı :))

Yorumu oyla      19      8  
24 Mart 2015 Salı 16:48

Güçlendirme analizi yapılmadan 'yıkılmalı' diyen rapor değil de, bunu eksikliği işaret edenler mi konuyu saptırıyor? 'Alsancak Stadı'nın tarihini öğrenin de ondan sonra 50-60 yıllık köhnemiş bina' benzetmesini yapın.

Yorumu oyla      15      12  
24 Mart 2015 Salı 15:13

inşaat mühendisleri odasının öne sürdüğü tezlerin hepsi konuyu saptırma üzerine odaklanmış. kendi meslektaşlarının raporuna bile yanlış diyen bu oda ve yönetimi meslektaşlarını illallah der konuma getirmiş bulunmaktadırlar. güçlendirelimde güçlendirelim. başka birşey bilmiyorlar. neyi güçlendiriyorsunuz, nasıl güçlendiriyorsunuz, kaç paraya güçlendiriyorsunuz? cevap yok.50-60 yıllık köhne binalara tarihi eser muamalesi yapılıyor. öyleyse izmir bütünüyle, tüm binalarıyla tarihi eserdir, dokunmayın. yıkılsın adam gibi modern stat yapılsın işte.ne kullanıyorsunuz, bu neyin kafası bilemedim.

Yorumu oyla      20      11  
24 Mart 2015 Salı 14:16

yıkmayın, böyle rezil bir şekilde kalsın.

Yorumu oyla      16      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaf-Kaf’ın tarihi maçı öncesi IŞİD paniğinde flaş gelişme
Pınar Karşıyaka'nın Basketbol Eurocup'ta çeyrek finaldeki İspanyol rakibi ...
Altınordu nefes aldı: 3-1
İzmir temsilcisi haftanın kapanış maçında Adanaspor’u farklı yenerek kötü gidişe dur dedi.
Göztepe emin adımlarla ilerliyor
Spor Toto 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta Birlik Nakliyat Düzyurtspor'u rahat ...
 
Buca’da futbolculara sert uyarı
PTT 1'inci Ligi'nde sahasında Antalyaspor'a 3-0 yenilerek taraftarını ...
Yargı Altay’ın tüzük kongresini iptal etti
Altay'da Niyazi Konuşmaz'ın başkanlığı döneminde, 10 Aralık 2013'te yapılan ...
Altay taraftarı tesislere saldırdı!
İkinci Lig Kırmızı Grup'ta düşme hattındaki rakiplerinden Kahramanmaraşspor'a ...
 
Diebler NBA kıskacında: Dev rövanş 40 TL!
Pınar Karşıyaka'da 3 sezondur forma giyen ve sergilediği performansla ...
Bodrumspor 3.Lig'de: Üç maç kala şampiyon
Bölgesel Amatör Lig (BAL) 7'nci grup lideri Bodrum Belediyesi Bodrumspor, ...
Milli Takım'daki kriz tam gaz: Toprak gelmiyor!
Türkiye'nin Hollanda ile oynayacağı maçın aday kadrosuna çağrılan Ömer ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva