HABERLER>EKONOMİ
3 Temmuz 2014 Perşembe - 11:13

Aliğa'da 100 milyon dolarlık Türk-Meksika ortaklığı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto’nun “Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl İçin Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi” protokolünün imzalanması kapsamında ortaklık anlaşması yapan Kayserili ÇİNKOM firması ile Meksika Zinc Nacionel Aliağa'da 100 milyon dolar tutarında kurulacak olan tesisin 100 bin metrekarelik arsa alım işlemi gerçekleştirdi.

Aliğa da 100 milyon dolarlık Türk-Meksika ortaklığı

İZMİR - Zenginleştirilmiş çinko asit konusunda Türkiye'de ilk kurulan tesis olan ve halen Kayseri'de faaliyetlerini sürdüren Çinkom AŞ ile Meksikalı ZINC Nacional SA ALOSBİ’de 100 bin metrekare yer satın alarak ortak yatırıma başlıyor. Proje çalışmaları devam eden yatırımın 2014’te başlayacak inşaat ile Aliağa’da 100 milyon dolar tutarında çinko konsantresi üretim alanı kurulacak ve 2015’te faaliyete başlayacak. Çinkom AŞ ile Meksikalı ZINC Nacional SA ortaklığının, demir çeliğin baca küllerinden çinko üretimi yapacağı, kalan kısmını da çimento fabrikalarına vereceği aktarıldı.

ALOSBİ YATIRIMCIYA İDEAL KOŞULLAR SUNUYOR
ALOSBİ’nin lojistik olarak çok iyi bir noktada olması, hammaddeye yakınlık ve yatırımcıya sunduğu ideal koşullar nedeniyle bölgenin yerli ve yabancı firmalarının ilgisini çektiğini ifade eden ALOSBİ Başkan Yardımcısı ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “ALOSBİ’nin ve Aliağa’nın Türkiye’nin küresel rekabet gücünü kanıtladığını bu yatırımla bir kez daha görüyoruz. Ağır sanayisiyle, kimya sanayisiyle, enerji sektörüyle, demir çelik firmaları ve gemi sökümüyle, limanları, organize sanayi bölgesi ve yatırımcılara sunduğu önemli olanaklar ile Aliağa büyüyor, gelişiyor ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlıyor” dedi.

Aliağa’nın ve ALOSBİ’nin son dönemde önemli bir yükseliş trendinde olduğunu belirten Başkan Saka, “Bölgemize yapılan yatırımlardan çok memnunuz. Yatırım açısından oldukça hareketli geçen 2013 yılından sonra 2014 yılının da aynı şekilde hareketli geçiyor olması bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Çinkom A.Ş Ceo’su Metin Enç, kurulacak tesiste demir çelik bacalarından çıkan külün içindeki çinkonun ayrıştırılarak zenginleştirilmiş çinko konsantresi üretileceğini dile getirdi. 100 milyon dolara ulaşacak yatırımın birinci aşamasında 50 milyon dolarlık kısmını yapacaklarını ifade eden Enç, “Nihai ürün hedefimiz tarım sektörüne gübre oluşturacak çinko sülfat üretimi ve lastik, kauçuk ve seramik sektörüne ham madde oluşturacak çinko üretimi olacak. Bütün bu üretimlerimizin birinci fazını temel atımından itibaren 12 ay içerisinde, ikinci fazını da takip eden 12 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

YILLIK 40 BİN TON ÜRETİM
Yıllık yaklaşık 110 bin ton ham madde işleyerek bundan 40 bin ton ürün elde edileceğini kaydeden Enç, İlk etapta üretilen ürünün tamamının ihraç edileceğini ve daha sonra ikinci fazda üretilen ve gübre niteliği taşıyan lastik, kauçuk ve seramik sektörüne ham madde niteliği taşıyan ürünlerinde ağırlıklı olarak yurt dışı olmak üzere iç piyasaya da pazarlanacağını aktardı.

YILDA 50 MİLYON DOLAR İHRACAT
Yıllık yaklaşık 110 bin ton ham madde işleyerek bundan 40 bin ton ürün üretileceğini ve ilk etapta 30 milyon dolarlık bir ihracat hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Enç, ilerleyen yıllarda ihracat hedeflerinin 50 milyon doların üzerinde olacağını ve yatırımın Aliağa’ya 100 den fazla kişiye iş imkanı sağlayacağını dile getirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyon şaşırttı: Düşmesi beklenen TÜFE’de…
Enflasyon, Haziran'da düşüş beklentisine karşın TÜFE'de yüzde 0,31 arttı. ...
İzmir’de 10 bin turist kayboldu!
Geçen yıl haziran ayında 168 bin turistin geldiği İzmir’e bu yıl 158 bin ...
‘İzmir çukuru’ satılmadan kazandırdı!
TMSF’nin 117 milyon dolar tahmini değer ile 9 Eylül’de satacağı Basmane ...
 
AK Parti’nin ‘uğrak yeri’ satıldı!
Bank Asya iki bağlı ortaklığındaki tüm hisselerini 132 milyon TL karşılığında ...
Ödemiş’e RES için ‘acil’ kamulaştırma!
Bakanlar Kurulu, Ödemiş’in Bıçakçı Köyü’nde rüzgar santrali projeleri ...
Otogaza 10 kuruş zam
Otogaz satış fiyatlarında bugünden geçerli olmak üzere litrede ortalama ...
 
İzmir’e turist akını: 3 gemiyle 10 bin kişi
İzmir Alsancak Limanı'na aynı gün yanaşan üç lüks kruvaziyer gemi ile ...
Sürpriz satış: Söke’nin sütü Koç’un oldu!
TÜSİAD'ın eski Başkanı Sökeli Muharrem Hilmi Kayhan'ın ortağı olduğu Moova'yı ...
Karaburun'a mücadelenin gölgesinde kara haber!
Dikili'de balık çiftliği kurmak için ÇED sürecine çıkan Batı Deniz-Seramik ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva