HABERLER>POLİTİKA
28 Ocak 2017 Cumartesi - 08:55

AK Parti düğmeye bastı: 4 yasa tek çatıda!

Hükümet, Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilme olasılığından yola çıkarak, uyum yasalarının hazırlanması için harekete geçti. İktidar, en az Anayasa paketi kadar önemli olan çalışma kapsamında halen yürürlükte olan 4 seçim yasasını ‘tek çatı’ altında toplamayı hedefliyor.

AK Parti düğmeye bastı: 4 yasa tek çatıda!

Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliğinin nisanda yapılması beklenen referandumda kabul edilmesi halinde, bir dizi çalışma gündemde. Anayasa paketinde de öngörüldüğü gibi uyum yasalarının 6 ay içinde hazırlanması gerekiyor. AK Parti, paketin referandumda kabul edilme olasılığından yola çıkarak kolları sıvadı.

3 SEÇİM İÇİN 3 BÖLÜM
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre yapılması gereken düzenlemeler içerisinde en önemli olanını seçim yasaları, Siyasi Parti Yasası ve TBMM İçtüzüğü oluşturuyor. TBMM, olası bir içtüzük değişikliğiyle ilgili çalışma başlatırken diğer konularda AK Parti’nin kurmayları ön hazırlık yapıyorlar. Edinilen bilgiye göre, iktidar partisi, halen yürürlükte bulunan 4 ayrı seçim yasasını tek çatı yasaya dönüştürmeyi planlıyor. Şu an mevzuatta, “Seçimlerin temel hükümleri, milletvekilliği seçim yasası, mahalli seçimler yasası ve Cumhurbaşkanlığı seçim yasası” olmak üzere 4 ayrı düzenleme bulunuyor. Bu yasaların hepsinin tek metne dönüştürülmesi, seçimlerle ilgili temel hükümlerin yazılmasının ardından üç seçimin ana kurallarının üç bölümde toplanması planlanıyor.

SEÇİM BARAJININ DÜŞÜRÜLMESİ
Bu çalışmada yapılacak her düzenleme, tartışma konusu olmaya aday. Ancak en dikkat çeken bölümleri ise seçim barajının düşürülmesi, milletvekili seçimlerinde dar bölge veya daraltılmış bölgeye geçilip geçilmemesi oluşturacak. AK Parti, seçim barajının 7’ye indirilmesine sıcak bakıyor. Milletvekili seçimlerinde ise daraltılmış bölge uygulanmasına ilişkin görüş ağırlık kazanıyor. Ancak kesin karar, düzenlemede AK Parti’ye destek veren MHP’ye göre şekillenecek. MHP’nin baraja itiraz etmeyeceği ancak dar bölgeye karşı olduğu öne sürülüyor. Daraltılmış bölge uygulamasının da MHP’nin tercihleri dikkate alınarak, ‘daraltılmış bölgeye benzeyen’ ara formülle değiştirilebileceği iddia ediliyor.

İKİ GÖREVE BİRDEN ADAYLIK
Önemli bir diğer konu ise başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı adayı olan kişinin aynı anda yapılacak seçimlerde milletvekiliğine adaylığını koyup koyamayacağı olacak. Bu düzenleme, seçimi kaybeden partiler için önemli. Liderleri cumhurbaşkanı adayı olup kaybeden partilerin genel başkanları, milletvekili adayı olmazsa Meclis dışında kalacak. Bunun, muhalefette kalan partileri zayıflatacağı yorumu yapılıyor. Referanduma sunulan Anayasa paketi ve mevcut Anayasa maddelerine göre, aynı anda her ikisine de aday olup, seçilmesi durumunda birinden istifa etmesini engelleyen bir hüküm bulunmuyor. Ancak hukuk kökenli siyasiler, yasaya açıklayıcı hükümlerin konulması gerektiğini düşünüyor. Bunun yolunun da seçim yasası veya YSK kararı olduğu belirtiliyor. İktidar kurmayları, buna ilişkin düzenlemenin seçim yasasına konulmayıp, YSK kararıyla da hayata geçirilebileceğini savunuyor. (Hürriyet)

 
‘Keman dehası’ Markov İzmir’i büyüledi
 
ABD’nin kara gücü sahaya mı iniyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Lindsay Lohan'ı ağırladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li ünlü oyuncu Lindsay Lohan'ı kabul etti.
Kılıçdaroğlu Başbakan'a sordu: Habur'da...
CHP Genel Başkanı Kılıçdarığlu, "Sayın Binali Yıldırım, Habur'da seyyar ...
Bozdağ'dan Yunanistan'a iade çağrısı
Adalet Bakanı Bozdağ, "Yunanistan'ın kararı, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine ...
 
CHP Karşıyaka referandum startını verdi
İlçe Başkanı Yıldırım, referandum sürecinde izlenecek yol haritasını masaya ...
Başbakan Yıldırım: Bu değişikliğin sebebi CHP
GENÇDES 2017 projesi lansmanında konuşan Başbakan Yıldırım, "Bu projeden ...
CHP'li Bakan: Ekonomi 7 yıldır ilk kez daraldı!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Konuyla ilgili Ekonomi Bakanı Nihat ...
 
AK Parti İzmir’de yeni binada ilk zirve, masada referandum!
İl Teşkilatı, Ağustos ayında Bayraklı’daki iş merkezinden, taşınarak Konvoy ...
"Müteahhitler acımasızca yolsuzluk yapıyor!"
Şehircilik Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "kot" üzerinden eleştirdiği ...
Başbakan: 15 yılda Türkiye'yi 3 Türkiye yaptık!
Başbakan Binali Yıldırım ''Türkiye'de 15 yılda bir Türkiye'yi üç Türkiye ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva