HABERLER>POLİTİKA
9 Nisan 2015 Perşembe - 08:40

AK listelerin 8 şifresi: Önce reis sonra hoca!

AK Parti’nin milletvekili listesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doğal lider olduğunu kanıtladı. Liste, aynı zamanda, 2023’e dek iktidar planı yapan AK Parti’de tartışmasız ‘ikinci adam’ın Ahmet Davutoğlu olacağını da gösterdi. AK Parti’nin 2015 seçimleri için YSK’ya verdiği listeye bakıldığında şu unsurlar öne çıktı:

AK listelerin 8 şifresi: Önce reis sonra hoca!

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in haberine göre 2011’in aksine Kürt seçmenin yoğun olduğu yerlerde teşkilatların değil tabanın önceliklerine bakılmış. 2011 seçimlerinde “Feodal yapıyı yendik” diye övünen Ak Parti bu seçimlerde feodal yapıların gücünden de yararlanmak istiyor.

‘MİLLİ GÖRÜŞ’E DÖNÜŞ
Aleviler, liberaller ‘kazanılma’ ihtimali olmadığı için AK Parti listesine etkili temsilciler sokamadı. Gazeteci Markar Esayan’ın Ermeni Cemaati’nden oy beklentisiyle değil, AK Parti’ye yönelik ‘net’ duruşundan dolayı aday yapıldığı ifade ediliyor.
Paralel Yapı ile mücadele ve cemaatlerin partide güç kazanmasından duyulan endişe, listeye ‘Milli Görüş’e dönüş’ olarak yansımış.

RAKİPLER YALNIZ KALACAK
Mevcut milletvekillerinden 3 dönem kuralına takılmayan 105 milletvekili liste dışı kalmış, 137 milletvekili ise yerini korumuş. Parti tabanında, yerini koruyan isimlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rezervi ile kaldığı konuşuluyor.
Davutoğlu, ‘Genel başkan kim olacak’ sorusuna yanıt aranan dönemde kendi ismiyle birlikte anılan Abdullah Gül, Binali Yıldırım,
Numan Kurtulmuş, Beşir Atalay, Bülent Arınç gibi isimlerin önemsediği birçok isme listelerde yer vermemiş. Partililer bunu şöyle yorumluyor: “Partinin her daim doğal lideri Tayyip Erdoğan ama tek bir ikinci adam var. AK Parti’nin müstakbel Parlamento grubunda kime sorsanız ‘Önce Reis, sonra Hoca’ yanıtını alırsınız.”

BAŞKANLIK GRUBU
Cumhurbaşkanı’nın damadı ile birlikte ‘birinci halka’ olarak nitelenen danışman ekibi Parlamento’da yer bulacak. Özgül ağırlığı çok yüksek olması muhtemel bu heyetin var gücü ile başkanlık için çalışması bekleniyor. Listenin AK Parti tabanında ‘başkanlık listesi’ olarak nitelenmesi de bundan kaynaklanıyor. AK Parti yeniden iktidar olursa, söz konusu isimlerden bazıları hükümette kritik görevlere getirilebilir.
AK Parti’nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun Davutoğlu ile yıldızının barışmadığı yorumları yapılıyordu. Listeler gösterdi ki Soylu, hem Erdoğan’ın hem Davutoğlu’nun güvenini kazanmış. AK Parti’nin geleceğinde Soylu’nun ismi daha çok duyulacak.

SEMBOLLERE EMEKLİLİK
Sadece genel başkanlık yarışında Davutoğlu’nun karşısına isimleri yazılanlar değil, 3 dönem kuralı nedeniyle aday olamayan çok sayıda ‘sembol’ AK Partili’nin de partide izi kalmadı. Referans oldukları isimler listelerde seçilebilecek yerler bulamadı. AK Parti, 7 Haziran’daki seçimlerde çok kötü bir sonuç almadıkça Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ya da AK Parti Genel Merkezi’nde çalışması beklenen 10-15 üç dönemlik dışında kalanların tamamının emekliliğin tadını çıkarması ‘kaçınılmaz son’.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan özel güvenlikçilere kamu önerisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel güvenlik personellerinden şartları uygun olanların ...
CHP’nin ilk kampanya filminde ‘kedi’ göndermesi!
CHP'nin 7 Haziran seçimleri için hazırladığı reklam kampanyasının ilk ...
Davutoğlu: Seçim için iki tehlike vardır…
Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşan Başbakan, “Seçim dönemlerinde iki ...
 
Erdoğan’dan salvo: Basına, muhalefete, baro başkanına!
Ak Saray'da muhtarlarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savcı Mehmet ...
Kılıçdaroğlu'ndan ilk yorum: İhsanoğlu için ne dedi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi kucaklayan bir liste hazırladıklarını söyledi.
Flaş! Liste tepkisi: 3 isim adaylıktan çekildi
AK Parti’nin Diyarbakır’da 6. sıradan aday gösterdiği eski milletvekili ...
 
AK Parti listelerinde Erdoğan: Damadı, yazarı, danışmanı…
AK Parti’nin 7 Haziran seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'na teslim ettiği ...
Abdullah Gül'den aday listelerine ilk yorum
Basın mensuplarının, YSK'ya sunulan partilerin milletvekili aday listelerini ...
Gökçek'ten ilk açıklama: Oğlumun aday olamaması...
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, oğlu Osman Gökçek'in ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Güvenliği Günü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva