HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Aralık 2017 Cuma - 10:25

İzmir'de üretici 'imdat' dedi: Büyükşehir hızır gibi yetişti!

Kestane üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezleri arasında yer alan Küçük Menderes'ten yükselen "imdat" çağrısına yine İzmir Büyükşehir Belediyesi koştu.

İzmir de üretici  imdat  dedi: Büyükşehir hızır gibi yetişti!

Tarıma ve üreticiye verdiği desteklerle Türkiye'de yerel yönetimler adına yeni bir model oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ve Kiraz'daki kestane üreticisinin de yardım çağrısını karşılıksız bırakmadı. Son yıllarda ülkenin önemli ihraç ürünleri arasında yer alan kestanede büyük ürün kaybına yol açan "kestane kanseriyle" mücadele için artık devreye Büyükşehir Belediyesi giriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'e bağlı Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin talebi doğrultusunda, bölgedeki kestane üreticilerinin ağaçlarında görülen ve yıllık rekolteyi büyük ölçüde düşüren ölümcül hastalıkla mücadele için harekete geçti. Sadece bölgenin değil Türkiye'nin de başlıca kestane üretim merkezlerinden biri konumundaki Küçük Menderes'teki uygulamaların diğer bölgelere de ışık tutması hedefleniyor.

HASTALIKLA MÜCADELE EKİPLERİ KURULUYOR
Hastalığın yayılmasını önlemek ve yüksek bulaşıcılık riski nedeniyle havza bazlı topyekun mücadelenin yapılabilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında protokol imzalandı. Yılanlı ile Kiraz'ın Dokuzlar mahalleleri pilot bölge olarak seçildi. Kestane üreticileri ile köy toplantıları yapılarak hastalık ve mücadelesi ilgili bilgilendirme ve eğitimler başlatıldı. Toplantılarda hastalığın yayılmasına neden olan yanlış uygulamalar anlatıldı. Alınacak önlemler hakkında konunun uzmanı ziraat mühendisleri tarafından bilgi verildi. İmzalanan protokole göre, Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, budama ve hastalıklı dokuların temizlenip göztaşı-ardıç katranı karışımının sürülmesi ve atıkların araziden uzaklaştırılarak bertaraf edilmesi işlerini yapacak ekipler kuracak. Bu ekiplere ise uygulama konuları hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğitim verilecek. Verilen eğitimlerden sonra kooperatifin budama ve koruma uygulamalarına destek için talep ettiği malzeme, alet ve makineler İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek. Bu proje kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatife oluşturacakları her bir budama ekibi için motorlu testere, pulverizatör, sırt motorlu keski, uzatmalı makas, nacak / balta, kabuk temizleyici tahra, saplı testere, uzatmalı merdiven, paraşüt tipi bel destekli emniyet halatı, halat, üstten saplı motorlu testere ve dezenfeksiyon için klor, budama ve yaradan temizlenmiş yüzeylerin korunması için göztaşı ve ardıç katranı desteği sağlayacak.

YILLIK KAYIP 500-600 TON
Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sami Girgin, kestane kanserine rağmen yaklaşık 2 bin ton kestane ürettiklerini belirterek, hastalık nedeniyle yaşanan rekolte kaybının ise 500-600 ton civarında olduğunu söyledi. Günümüz koşullarında yıllık 10-12 milyon TL civarında bir kaybın söz konusu olduğunu söyleyen Girgin şunları kaydetti:

"Kestane bizim için en başta gelen geçim kaynağı. Son 15-20 yıldır artarak devam eden kestane kanseriyle bugüne kadar kendi imkanlarımızla mücadele etmeye çalıştık. Ancak sorunun boyutları büyüyünce kooperatif olarak Büyükşehir Belediyesi'nden yardım talebinde bulunduk. Gerekli teçhizat ve ekipmanla birlikte bu hastalığın yayılmasını durdurabilmek, ağaçların ömrünü uzatmak için mücadele edeceğiz. Bütün hedefimiz ürün kaybı olmadan köylünün geçimini sürdürebilmesi."

"KESTANE KANSERİ" NEDİR?
İzmir'in en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan kestane, Küçük Menderes Havzası'nda yaygın yetiştirme alanlarına sahip. Bölge, yıllık üretim miktarı açısından ülkemizde 3. sırada yer alıyor. Ancak son yıllarda Türkiye genelinde görülen "kestane kanseri" nedeniyle önemli verim kayıpları yaşanıyor.

Bir tür mantarın neden olduğu "kestane kanseri" başta meyve verimi olmak üzere kestane ağacından elde edilen diğer ürünlerde de eksilişler oluşturuyor. Bir orman ağacı olarak da ormanın ekolojik dengesi üzerinde önemli bir paya sahip olan kestane ağacının azalmasının bu dengenin bozulmasına yol açabileceği gibi, Türkiye kestane popülasyonundaki genetik çeşitliliğin de kaybına neden olabileceği dile getiriliyor.

Ülkemizde 90'lı yıllarda görülmeye başlayan hastalık, özellikle son 10 yıldır İzmir ve çevresinde de etkili oluyor.

 
Bireysel Emeklilik Sistemi rekor kırdı
 
Belediye kazdı... Tarih ortaya çıktı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 16 Aralık 2017 Cumartesi 01:20

AKPli troller gelmemiş nedense! hani köylüye dağıtılan küçükbaş hayvanlardan dolayı kendince makara yapan troller vardı, hiç biri yok ortalıkta! Neyse, it ürür, kervan yürür, sağolasın Kocaoğlu! Sayende, köylüler adam yerine konmaya başlandı ülkede!

Yorumu oyla      11      5  
merak 15 Aralık 2017 Cuma 17:03

Kocaoğlu'nun çiftçinin yardım talebine hayır demesi mümkün değil! Hele ki burada olduğu gibi kooperatif aracılığıyla gelmişse bu talep hiç mümkün değil! Kentte yaşayan biri olarak onun bu eylemleri sayesinde köylerimizin de kalkındığını, kente göçün durduğunu biliyor ve takdirle karşılıyorum. Ama en önemlisi, ülkemizin beslenmesi, gıdalarını garantiye alıyorlar! Bu çok stratejik bir adım ve her ilde sürdürülmeli bence!

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da okuma yazma seferberliği
Bornova Belediyesi, Bornova Halk Eğitim Merkezi ve Bornova Kent Konseyi ...
Travel Turkey İzmir'e ziyaretçi akını!
Turizm sektörünü bir araya getiren, 2018 turizmine umut vadeden Travel ...
İhtiyacı olana Bornova Belediyesi'nden yardım eli
Bornova Belediyesi, hayata geçirdiği önemli proje ve hizmetlerle örnek ...
 
Selçuk'ta zeytinyağı işletmeleri denetlendi
Selçuk Belediyesi ilçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren zeytinyağı ...
Karşıyaka adım adım yenileniyor
Sosyal ve kültürel hizmetlerin yanı sıra altyapı yatırımlarına da ağırlık ...
İzmirli belediye başkanları Muğla’ya akın etti: Program ve destek bir arada!
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ulaşım Çalıştayı’na İzmir’den ...
 
Bornova Kent Gezileri başlıyor... Hem de ücretsiz
Bornova Belediyesi’nin ilçenin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini ...
Buca'da rekor! Keşke Tarık Akan görebilseydi...
Üniversiteli gençlerin kültürden spora tüm ihtiyaçlarını tek bir çatı ...
İzmir, devrim şehidi Kubilay için koşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay anısına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva