HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Ekim 2021 Cuma - 04:14

Greve saatler kala metro ve tramvayda anlaşma!

Grevin başlamasına saatler kala metro ve tramvayda anlaşma sağlandı. Perşembe akşam saatlerinde başlayan Cuma gününün ilk saatlerinde son bulan pazarlık görüşmeleri masada sonuçlandı. 

Greve saatler kala metro ve tramvayda anlaşma!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Metro AŞ ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile bu işyerinde örgütlü Türk İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki 9. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde müzakereler son saatlere kadar devam etti. 

Dün  Metro AŞ’nin Halkapınar’daki ana binasında şirket temsilcileri, SODEM-SEN  yetkilileri ve sendika yöneticileri tekrar bir araya geldi. Saatlerce süren görüşmede sendikanın talepleri detaylı olarak yeniden tartışıldı, üzerinde uzlaşılmaya çalışıldı. Görüşme boyunca mesai saatleri dışındaki işçiler de ana binanın önünde bekleyişlerini sürdürdü. 

İKİ YENİ TEKLİF SUNULDU
Görüşmeler sırasında sendikaya yeni bir teklif sunuldu. Bu teklif, kök ücretlere ilk altı ay içi 30 TL brüt artış, ikinci altı için 10 TL brüt artış, 3. ve 4. aylar için de enflasyon artı yüzde 1’lik artıştı. Ancak bu rakamlar sendikacılar tarafından kabul görmedi. Teklifin yine beklentinin altındağı kaydedildi. 

Bu talebin kabul görmemesi üzerine ilerleyen saatlarde sendikaya ikinci bir teklif de daha bulunuldu. Bu teklifin ise kök ücretlere ilk altı ay içi 32 TL brüt artış, ikinci altı için 15 TL brüt artış, 3. ve 4. aylar için de enflasyon artı yüzde 1’lik artış olduğu öğrenildi. Bu teklif ise sendikacılar tarafından kabul gördü. Karşılıklı olarak sözleşme imzalanarak TİS süreci sonlandırıldı. 

‘KÖK ÜCRETLERDE EŞİT DURUMA GELDİNİZ’
Görüşme sonrası sendikacılar, sözleşmeye dair bilgilendirme yaptı. İşçilere açıklama yapan Şube Başkanı Hamdullah Giral “Kök ücretlerde belediyenin diğer şirketleri ile eşit hale geldiniz.  Denkleştirme iki yılın sonunda bitecek. İş riski tazminatımız hiç yoktu arkadaşlar. Birinci altı ayda 150, ikinci altı ayda 200, üçüncü altı ayda 250, dördüncü altı ayda 300 olacak. Bu brüt rakamlar. Bunu herkes alacak. Sorumluluk tazminatlarında da artış oldu. İşe devam teşvik primi yoktu , her ay birer yevmiye alacaksınız. Kendi okuyan işçi arkadaşlarımız 1500 TL öğrenim yardımı alacak. Eşinden boşanmış olsa da çocuğunun velayetini alanlar aile yardımı alacak.” dedi. 

İzinlerin 3 gün arttırıldığının bilgisini veren Giral şunları söyledi “Banka promosyonu yoktu. 1500 TL net banka promosyonu alacaksınız. Bundan sonra TİS süreçlerinde düzenli olarak promosyon alacaksanız. İlk yıl için 6 lira kıdem zammı ikinci yıl için 7 lira kıdem zammı aldık.  Sürücü arkadaşlarımız belediyedenin diğer şirketlerindeki arkadaşlarımızla eşit duruma geldi. İkramiyeler ise 6’ya bölündü. Gece çalışmaları yüzde 100 arttı. Denkleştirmenin kademeli olarak kalkmasından kaynaklı fazla mesai ücretlerini alacaksınız.  Ulusal bayramlarda çalışma 1 yevmiyeden 3 yevmiyeye çıktı.  Bundan sonraki sözleşmelere daha güçlü girecekseniz. Bu sizin gücünüz beraber yaptık.”. 

İŞÇİLERİN ALACAKLARI MAAŞLAR
Giral’ın açıkladığı rakamlara göre, baştrafik kontrolü  7637 TL, trafik kontrolü 7564 TL, haberleşme işçisi 6901 TL, istasyon şefi 6840 TL, sürücü vardiya sorumlusu 6739 TL, araç ve SBT teknikerleri 6678 TL, sürücüler 6534 TL, istasyon operatörleri 6182 TL, araç ve SBT teknisyenleri 6146 TL, muhasebe çalışanları 6090 TL, vezne, satın-alma birimindekiler 5924 TL, hat işçileri 5856 TL, makasçılar 4804 TL, servis hizmetleri 4729 TL net maaş alacak. Bu ücretlere ikramiye dahil, AGİ, eğitim, çocuk ve gece çalışma ücretleri dahil değil.

BAŞKAN SOYER: ÇOK MEMNUNUM
Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çok memnunum diyerek "Sevgili hemşehrilerim, İzmir Metro A.Ş. ve İzmir Tramvayı emekçilerimizle anlaştığımızı müjdelemekten mutluluk duyuyorum. Vatandaşlarımızın mağdur olmadığı, işçilerimizin emeklerinin karşılığını aldığı bir sonuca varmaktan çok memnunum" açıklamalarında bulundu.

 
Boşaltılan köyde 10 yıldır tek başına yaşıyor
 
Babacan'dan İzmir'de ekonomi mesajı: Geçmiş krizleri çözdük bunu da çözeceğiz!
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Beyin Bedava 22 Ekim 2021 Cuma 15:28

Metro niye özelleşsin? Özel olduğu zaman bilet fiyatları ne olur farkında mısınız?

Yorumu oyla      2      3  
Poyraz 22 Ekim 2021 Cuma 14:31

Anlaşılan alttaki yorumlara bakınca birileri sözleşmenin anlaşma ile bitmesinden rahatsız olmuş.Aynı nüfusa sahip Almanya-da 45 milyon çalışan varken Türkiye'de niçin 27 milyon çalışan var onu sorgulamaz.

Yorumu oyla      2      3  
Bülent ışık 22 Ekim 2021 Cuma 14:25

Izmirli rumuzlu yorumcu özelleştirmeyi savunuyorsun ama sorsan taksilerden ve minibüslerden şikayet edersin.Eski özel halk otobüslerini unutmadık. Alsancak'tan Mezarlıkbaşı'na bir bilet Mezarlıkbaşı'ndan Eşrefpaşa'ya ikinci bilet.Telekom özelleşti ne faydasını gördün?

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 22 Ekim 2021 Cuma 10:45

Ben olsam hepsini iş akitlerini fes ederim metroyu da özeleştirip bu çileye son verdiririm

Yorumu oyla      5      6  
Cengiz 22 Ekim 2021 Cuma 10:38

Emekçi kardeşlerimize hayırlı olsun

Yorumu oyla      4      5  
şenol 22 Ekim 2021 Cuma 08:58

herkese hayırlı olsun. sefalet ücretini bitiren ve sosyal demokrat izmir anlayışına yakışmayan bu ücretleri iyileştiren Tunç başkanımıza tebrikler ve teşekkürler.

Yorumu oyla      3      6  
İşçi 22 Ekim 2021 Cuma 07:44

Grev, metro ve tramvay işçilerinin analarının ak sütü gibi helaldir. Onca hizmete, onca teknik ve bilgi gerektiren işe rağmen hâlâ bu ücretlere çalışıyor işçiler. Grevin olmamasını, metroların tramvayların durmasını istiyor iseniz tepkinizi işçiye işçiye değil şu zam, pahalılık döneminde işçiye alınterinin karşılığını vermeyen METRO AŞ patronuna gösterin. İşçinin emekçinin yanında olun. Yarın öbür gün siz de hakkınızı aradığınızda da diğer işçiler sizin yanınızda olsun

Yorumu oyla      4      5  
Metrocu 21 Ekim 2021 Perşembe 23:51

Gelin bakalim madem delikanlisiniz buyrun bizlerin yerine siz gecinde gorelim. 3 gun sonra yok biz az maas aliyoruz diye aglamaua baslamayin. 627 tane calisan adami cikartabiliyorsa bu yonetim ne mutlu bize. Cok biliyorsunuz ya klavye onunde bende yazarim buyur gel bakalim hangi tecrubeyle calisacaksiniz merak ediyoruz. Hangi arizada nereye nasil mudale edebileceginizi ananizin karninizdami ogrendinizde cikan hepsini diyosun. Bos yapmayin isinize bakin

Yorumu oyla      8      19  
izmirli 21 Ekim 2021 Perşembe 22:21

ilk metro yapacagız dediler 11 yılda 1250 metre yapabildiler.Şimdi ise metro A.Ş yi yönetimiyorlar bir avuç ınsanın eline düştüler.Acısı vatandaştan cıkıyor

Yorumu oyla      10      20  
izmirli 21 Ekim 2021 Perşembe 21:28

izmire bunu yaşatmaya hakınız yok .Yöneticileriniz yönetici olsa Çoktan özelleştirirdi bu yapıyı bak bakalım o zaman kim grev yapardı

Yorumu oyla      24      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üretici ve tüketici Ödemiş’te buluşuyor... Görkemli açılış!
Süs bitkilerinin üretim merkezi Ödemiş’te 16.’sı düzenlenen Süs Bitkileri ...
ABD-İzmir ilişkileri geliştirilecek
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı ...
35 üniversite öğrenciler için Torbalı’da
Torbalı Belediyesi lise öğrencileri ve mezunlara yönelik üniversite ve ...
 
Selçuk'un çocukları tiyatro sahnesinde!
Selçuk Belediye Tiyatrosu’nun çocukları “Harry Potter’ın Gizli Dünyası” adlı oyunla sahne aldı.
Kalem kalem harcama raporu: Büyükşehir 9 ayda ne yaptı?
İzmir Büyükşehir  Belediyesi’nin 2021 yılı Ocak ve Eylül ayı arasındaki ...
Dayanışma aracı kara kışa karşı yola çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi kara kış yardımlarını başlattı. Geçim sıkıntısı ...
 
Türkiye'de bir ilk! Çeşme'de sivrisinekle mücadelede önemli adım
Sürdürülebilir kent olma yolunda ciddi adımlar atan Çeşme Belediyesi Türkiye’de ...
Demokrasi şehidi Güzelbahçe’de anıldı
Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı 1999 yılında bombalı ...
Başkan Sandal: Bayraklı'da her çocuğun elinden tutacağız
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, lise ve üniversite öğrencilerine ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva