HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Ağustos 2012 Pazar - 10:08

Başkan’la raylı sistem üzerine: Tramvay ne zaman gelecek?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yıllardır kent gündemini meşgul eden metro ve tramvay projeleri hakkında konuştu. Metroda süre vermeyen Başkan Kocaoğlu taramvay projeleri için ise, “Kamuoyunda biraz daha pişmesi lazım” dedi.

Başkan’la raylı sistem üzerine: Tramvay ne zaman gelecek?

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bayram tatiline çıkmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme dair konuları değerlendiren Başkan Kocaoğlu, İzmir ulaşımının ana damarı metro ve raylı sistem projeleri hakkında konuştu.



Yıllardır bitirilemeyen Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı ile ilgili fikirlerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, tarih vermeyeceğini ifade etti. Hattın yakın zamanda işlemlerinin biteceğini ifade eden Kocaoğlu, “Herşey biter metro bitmez mi?. Belediye olarak en çok uğraştığımız konu. 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Hattı’nı bitiren adam onu da zamanı geldiğinde bitirecektir. Şimdi bakın kardeşim. Yerin altındasınız. Her şey çıkıyor. Çalışmalar sürerken neyle karşılaşacağınızı bilmiyorsunuz. Metro işi problem çöze çöze ilerleyen bir iştir. Bir metre kala biler bir şey oluyor. Sonra ‘hadi onun projesi’ diyorsunuz. Sonra da bunun tahminini yapıyoruz. Bunu kim bilir çözüm arıyoruz. Hollandalı mı bilir, Amerikalı mı bilir? Böyle bir iş. Bizim metro çalışmalarımız kazasız belasız bitecek. Büyükşehir Belediyesi bu işte havlu atmadı. İhale iptal oldu. Yeni ihaleye çıktık. Bir daha oldu bir daha çıktık. Devamlı ekibimizle beraber, sürekli bu işin bitmesi için uğraşıyoruz. Zaten belediyenin de görevi bu. Bunu da yapıyoruz. Bunun için uğraşıyoruz. Süre verirsek olmaz. Sonra verilen sürede iş bitmezse hadi yine süre gitti, süre geldi sıkıntısı çıkar” dedi.
 
BAKAN KENDİSİ SÖYLEDİ
Konak Tramvayı ve Karşıyaka Tramvayı projelerinden de bahseden Başkan Kocaoğlu, tramvay projelerine Devlet Planlama Teşkilatı’nın henüz onay vermediğini söyledi. Konak Tramvayı’nın Karşıyaka’dan önce başlayacağını anlatan Kocaoğlu, “Binali bey ile (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı) maç seyrederken Konak Tramvayı ile ilgili konuştum. Ben sormadan kendisi söyledi. En kısa zamanda halledeceklerini ifade etti” diye konuştu.
 
PARA SIKINTISI YOK
Başkan Kocaoğlu ‘Tramvay projesinde revizyon mu var?” sorusuna da cevap verdi. Kocaoğlu, “Tramvay konusunun kamuoyunda pişmesi lazım. Tramvay yerin üzerinde, imalatı da kolay. Güzergah ile ilgili itirazlar ve düşünceler var. Şimdi ‘Mithatpaşa olsun’ diyeler var. Ardından buna karşılık ‘sahil olsun’ diyenler de var.Biz makul olanların hepsini alırız. Bazı işlerin biraz daha kafamızda oturması için zamana ihtiyacımız var. Bizim paradan yana sıkıntımız yok. Tramvayın geçeceği güzergahlarla ilgili de kamulaştırma problemimiz kesinlikle olmaz. Bugüne kadar yaptıklarımız ortada” dedi.

AYRINTILARI ANLATTI, DENİZ İLE BAĞLANTI KESİLMEYECEK
Başkan Kocaoğlu, Konak Tramvayı’nın geçeceği güzergah ve şekli hakkında da bilgi verdi. Kocaoğlu, aynı İstanbul’da bulunan Topkapı-Eminönü arasında hizmet veren ve yoldan geçen tramvay gibi bir projenin olacağını ifade etti. Saatteki hızı 30 kilometre olan bir tramvayın geçtiği yerden araç ve insanın geçeceğini de anlatan Kocaoğlu, projenin kesinlikle sahil kenarında oturanlar ile arasında set vazifesi görmeyeceğini söyledi. Kocaoğlu, “Projede zaten fazla bir yer bizim trenimizin yolunu kesmiyor. Hiçbir engel olmadan geliyor Konak’a. Burada da doğru dürüst bir yer kesmiyor 13 kilometre tramvay için kent merkezinde sıkıntı olmaz. Kıyı bağlantısını da kesmez. Şimdi, 7 metrelik genişlikte, 30 kilometre süratle giden tramvay mı kesecek?. Büyük bölümü, mevcut yolların dışından gidiyor. O bir avantaj. Şehitler Caddesi’nin trafiği uygun zaten. Orada bir tren yolu, iki tane de gidiş geliş yeri var. Koruma bandı yok. Bölünmüş yol değil. Bir proje kolay kolay oturmuyor.Ufak bir şey değil ki hemen yapalım. Ciddi ve göz önünde bir şey” diye konuştu.
 
KOYUN-KURT HİKAYESİ
Projenin geçtiği yerlerde bulunan dut ağaçları gibi tescilli niteliği bulunmayan ağaçların kesileceğinin hatırlatılması üzerine Başkan Kocağlu, “Yahu ‘ağaç’ dediğin dut ağacı. İzmirli bana ‘Şair Eşref Bulvarı’ndaki dut ağaçları gidiyor, tramvay yapma’ diyorsa ben de saygı duyarım ve yapmam. Biraz kafayı çalıştırırsak, dut ağaçlarını kıyılardan alarak bütün yolu da kapatabiliriz. Hasır gibi de kullanabiliriz. Bakın size bir kurt ve koyun hikayesi anlatayım. Kurt ve koyun akan sudan birlikte su içiyorlarmış. Kurt koyundan üst tarafta olmasına rağmen koyuna ‘suyumu bulandırıyorsun’ demiş. Şimdi koyun akan suyun alt tarafında olduğu halde kurt tarafından uyarılıyor. Gerekçe de suyun bulandırılması. Eğer kurdun kuzuyu yemek istediğinde olduğu gibi bir niyet olursa zaten buna diyecek bir şey yok” ifadelerini kullandı.



İSTEDİĞİMİZDE İZBAN’A YOLCU POMPALARIZ
Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortaklaşa hayata geçirdiği İZBAN Şirketi tarafından işletilen Aliağa-Menderes Hattı’nın İzmir’de çok şeyi değiştirdiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, İstanbul Marmaray’dan gelecek olan tren setleri ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın konuyla yakından ilgilendiğini de sözlerine ekleyen Kocaoğlu, “ Şimdi, 155 senelik kurum ilk kez başka bir kurum ile ortak iş yaptı. Çalışıyor. TCDD kendine özgü bir kurumdur. Aliağa Menderes daha emekliyor. İZBAN yatırımları finanse etsin çekerler gelsin. İzban’da yolcuyu arttıracak tek kurum Büyükşehir Belediyesi’nin kendisidir. Belediye, ulaşımı, otobüs güzergahlarını ve zamanlarını istediği gibi dizayn ederek yolcu pompalayabilir. Ben şimdi taşıyabileceğim kadar arttırıyorum. Bugün yolcu sayısı 170 bini buluyor. Çekerler gelsin biz bir ay içinde
250 bin yolcu basarız. Zamanla olacak. Ben şimdiye kadar çalıştığımız TCDD ile ilişkilerimizden çok memnunum. TCDD sadece İzmir’de değil Türkiye’de örnek bir proje yaptı. Aliağa-Menderes Türkiye’nin tek projesidir” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak’tan şehit ailesine anlamlı yardım
Foça’da askeri servis aracına düzenlenen bombalı terör saldırısında şehit ...
Gaziemir’de ‘erken bayram’: Belediye ve personeli kol kola
Gaziemir Belediyesi çalışanların aileleriyle katıldıkları iftar yemeğinin ...
İzmir Şimşek’in imzasıyla nefes alacak
Alsancak’ta ikamet edenlerin 25 yıldır gördükleri çirkin manzara, Maliye ...
 
Karşıyaka’da Başkan’dan iftar jesti
Karşıyaka Belediyesi’nden bayram alışverişine çıkan hemşehrilerine “iftar” ...
İzmir’in ‘tam otomatik’ otoparkı yola çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Hocazade Camii karşısına yapacağı ...
Başkan Durak’tan işçilere bayram müjdesi
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’tan çalışanlara bayram müjdesi ...
 
Başkan Solak personelle bayramlaştı
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, belediye personeli ile şantiye işçilerinin ...
Konak’tan işletmecilere tam puan!
Konak İlçe’de iş yerlerinin ruhsat uygunluğu kontrol edildi. Pek çok iş ...
Başkan Çalkaya’dan bayram öncesi ‘harcama uyarısı’
Balçova’daki bayramlaşmaya, Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın krize ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva