HABERLER>SAĞLIK
4 Mart 2013 Pazartesi - 12:03

5 liraya sucuk devri kapandı: Yüzde 100 dönemi

Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et bugünden itibaren karıştırılamayacak. Buna uymayan üreticilere idari yaptırım uygulanacak. Tebliğle döner de artık günlük olacak.

5 liraya sucuk devri kapandı: Yüzde 100 dönemi

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği''nde ilgili firmalara verilen 3 aylık uyum süresi dün itibariyle doldu.
 
Buna göre, bundan sonra kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretilebilecek.
 
Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek.Bundan dolayı ''ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün'' olarak adlandırılan ürünlerin yerine yeni tebliğde ''ısıl işlem görmüş sucuk'' tanımı kullanılıyor.
 
DÖNER GÜNLÜK OLACAK
Tebliğde dönerle ilgili de hükümler yer aldı. Dönerin raf ömrünün pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat olacak. Dondurulmuş dönerin raf ömrü ise en fazla 6 ay olarak belirlenecek.
 
SAKATATA SINIRLAMA
Tebliğ, çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılmasını yasaklıyor. Sakatatın sadece sakatat olarak piyasaya arz edilebilecek.
 
'5 LİRAYA SUCUK DEVRİ KAPANDI'
Tebliğe göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Böylece piyasada sıkça karşılaşılan ''5 liraya sucuk'' satışının da önüne geçilmiş olacak.
 
Tebliğ kapsamında fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikler belirlendi.
 
ETİKETLEMEYE 3 MİLİMETRE ŞARTI
Yeni düzenlemeyle ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi. Buna göre, ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak.
 
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.
 
TEŞHİR EDİLMİŞTİ
Yeni dönemde gıdadaki taklit ve tağşiş olaylarını teşhir ederek, tüketiciyi bilgilendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ''yüzde 100 dana eti'' etiketi bulunduğu halde analizler sonrası bazı sucuk, salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti tespit etmişti.

Bu firmaları internet sitesinden kamuoyuna duyuran Bakanlık, tüketiciyi yanıltan buna benzer uygulamalara son vermek amacıyla tebliği hazırladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 4 Mart 2013 Pazartesi 12:31

belki 5 liralık dönem kapanır ama yine hileli ürünleri afiyetle yedirirler. bu dönemin gerçekten kapanması için öncelikle insanlarda iş ahlakının olması gerekir daha sonra da caydırıcı cezalar getirilerek bu perçinlenmelidir yoksa hileli ürünleri daha pahalıya tüketmiş olacağız.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Anne sütünde çekinceleri sıfırlayacağız'
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, anne sütü projesiyle ilgili, ''Tüm kesimleri ...
Bozyaka’ya ‘imece usulü’ acil servis
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi devlet ve vatandaş ...
İlk durağı İzmir olan 'Anne Sütü Bankası' hakkında her şey!
Sağlık Bakanlığı, son günlerde gündemde yer alan 'Anne Sütü Bankası' konusunda ...
 
'Zeytinyağı tüketimi kalbe birebir'
AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş; Kuran-ı Kerim’de adı ...
Yüz binlerce hastanın ilacına bir gecede yüzde 90 zam!
Hemoroid başta olmak üzere varis, ayak krampları gibi hastalıkların tedavisinde ...
5 milyon kişi ‘nadir hastalık’lı
Avrupa Birliği tarafından 2000 kişide 1'den daha az sıklıkta görüldükleri ...
 
Balık etli olmak avantaj mı?
Araştırmalar, hafif kilolu kişilerin kanser ve kalp rahatsızlığından ölme ...
Kuru ciltliler dikkat!
Cilt kuruluğu olanların su ve sabunla çok fazla temas etmemesi gerektiğini ...
Yeşilay ile ‘Yaşamayı Seç’
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 1-7 Mart Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva