HABERLER>EKONOMİ
5 Ekim 2017 Perşembe - 09:15

250 bin Euro'ya altın vizeli Atina

Yunanistan’ın en az 250 bin Euro’luk ev satın alan yabancılara verdiği ‘altın vize’ye rağbette ilk üç sırayı Çin, Rus ve Türk vatandaşları aldı. Mülk edinerek 5 yıllık oturma izni alan Türk aile sayısı 137 olarak kayda geçti. Türkler ev alırken daha çok Atina’nın gözde semtlerini tercih etti.

250 bin Euro ya altın vizeli Atina

Yorgo Kırbaki, Türkler, Yunanistan’ın ‘altın vize’ (5 yıllık oturma izni) uygulamasından yararlanan yabancı vatandaşlar listesinde 3’üncü sırada yer alıyor. 2014 yılından bu yana, Yunanistan’da en az 250 bin Euro’luk gayrimenkul satın almaları şartıyla kişilere ve ailelerine 5 yıllık ikâmet izni sağlayan uygulamadan yararlanan yabancı vatandaşların toplam sayısı 4 bin193 olarak belirlendi. 

Yunanistan’da en çok ‘altın vize’ alanlar Çinliler. Geçen 3.5 yılda 797 Çin vatandaşı, önce oturma izni şartlarından gayrimenkul satın aldı, ardından da kendileri ve aileleri için vize başvurusu yaptı. 

Rusya vatandaşları listede ikinci sırada. Ruslar 359 gayrimenkul satın aldı, Yunan hükümeti 802 Rus vatandaşının ‘altın vize’ işlemlerini tamamladı.

Yunanistan’dan ‘altın vize’ alan Türkiye vatandaşlarının toplam sayısı ise 317. Ülkede gayrimenkul satın alan 137 Türkiye vatandaşı aileleri ile birlikte ‘altın vize’ başvurusunda bulunarak bu uygulamadan yararlandı. 

Listede Türkiye vatandaşlarını Lübnan (223 kişi), Mısır (217 kişi) Irak (214 kişi) Ukrayna (154 kişi), Suriye (141 kişi), ABD (127 kişi) ve Ürdün (101 kişi) takip ediyor. 

KİMLER ALABİLİYOR
Gayrimenkul sahibi olan üçüncü ülke vatandaşlarının anne ve babaları, evli olmaları durumunda eşleri ve 21 yaşından küçük çocukları ‘altın vize’ uygulamasından yararlanıyor. Mülk tapusu üzerinde olduğu müddetçe üçüncü ülke vatandaşının ikâmet izni yenileniyor. ‘Altın vize’ alanlara Yunanistan giriş yapmaları ya da aldıkları gayrimenkulde yaşamaları şartı koşulmuyor. 

Yunanistan’dan ‘altın vize’ aldıktan sonra bu ülkede sürekli yaşamaya başlayan Türkiye vatandaşı neredeyse hiç yok. 15 Temmuz’dan sonra başvurularda önemli bir artış da bulunmuyor. 

KİRAYA VERİYORLAR
Mülk edinmek için çoğunlukla başkent Atina’yı tercih eden Türkler, satın aldıkları daireyi ya kiraya veriyorlar ya da hafta sonları, bayram ve yaz tatilleri için kullanıyorlar. Yılın diğer bölümünde ise ‘airbnb’ gibi yollarla kiralayarak, dairelerinin masraflarını karşılıyorlar. Türkler Atina’da daha çok şehir merkezinde Kolonaki, Mets, Pangrati ile sahil semtleri Paleon Faliron, Glifada ve Vuliagmeni’yi tercih ediyorlar. Atina’yı Selanik ve adalar takip ediyor. Türkler, genellikle 250-400 bin Euro arasındaki evleri tercih ediyor. ‘Altın vize’ alanlar çoğunlukta işadamları, serbest meslek sahipleri ve emekliler.

3.5 YILDA 400 MİLYON EURO'LUK SATIŞ
Yunanistan’daki emlak komisyoncularına göre, ülkede yaklaşık 3.5 yıldır devam eden ‘sermaye çıkışı denetimi’ sınırlamaları yüzünden ‘altın vize’ uygulaması için beklentiler gerçekleşemedi. 3.5 yılda, yabancı ülke vatandaşları sadece 400 milyon Euro’luk gayrimenkul satın aldı. Sınırlamalar kalktığında bu vize için başvuruların artması bekleniyor. Yunan hükümeti ise ‘altın vize’ uygulamasını genişletmeyi düşünüyor. En az 250 bin Euro’luk Yunan devlet tahvili ya da Yunan şirketlerinden hisse satın alanlara da ‘altın vize’ verilmesi gündemde.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Kadının adı yok, çünkü yerde kanı var!
 
AB'nin yüzüne vurdu! 'Türkiye olsa...'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık'tan Küçük Menderes için 'su raporu': 14 yılda 1,6 milyar yatırım!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ...
Kilosu altını bile geçti
Vatandaşlar hastalıkların etkisini azaltabilmek için soğuk havaların vazgeçilmez ...
Bu mesleklerde çalışanlar dikkat! Zorunluluk geldi...
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 33 mesleğe daha Mesleki Yeterlilik ...
 
MTV zammı yüzde 25'e mi çekilecek?
Motorlu taşıtlar vergisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sinyalini verdiği ...
İzmirli üreticiden saman ithalatına ilk tepki: Kanıma dokundu ama...
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kocaağa: "Bir ziraat ...
Milyonlarca kişiye müjdeli haber!
Kamudan ve özel sektörden emekli olan ya da görevinden ayrılan yöneticiler ...
 
Shoexpo için geri sayım: İzmir gözü zirveye dikti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen ...
Kaçak geçiş yapan 3 milyon aracın plakası belirlenemedi
2016'da 285 milyon araç OGS ve HGS'den geçti. Kaçak geçen araç sayısı ...
Eylülde en çok onun fiyatı arttı
Tüketici fiyatları bazında eylülde en yüksek fiyat artışı, yüzde 14,75 ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva