HABERLER>GÜNCEL
11 Kasım 2020 Çarşamba - 09:43

17 Ağustos'ta enkazdan çıktı... İzmir depreminde can kurtardı

Kocaeli Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 depreminde enkaz altından 1 gün sonra kurtarılan ve İzmir depreminde Yılmaz Erbek Apartmanı'nda yaralıları kurtaran ekipte yer alan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı K-9 Köpekli Arama Kurtarma Timi Amiri Murat Akbaş, "4 duvar veya 3 duvar arası bir yerdesiniz. Hayatta kalıp kalmayacağınızı, sesinizi duyurup duyuramayacağınızı düşündüğünüz, belki de ömrün her senesinin gözünüzün önünden 10 saniyede akıp gittiğini hissediyorsunuz. Tarifi zor bir duygu" dedi.

17 Ağustos ta enkazdan çıktı... İzmir depreminde can kurtardı

İzmir’de yıkıma neden olan depremde alt katında bulunan market ve 2 katının çöktüğü, yıkılmaması için vinçlerle desteklenen Yılmaz Erbek Apartmanı’nda görev yapan Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve AFAD ekipleri, enkazdan yaralıları kurtardı. Saatler süren çalışmalarda ekipler, çökme tehlikesi bulunan binanın duvarlarına delikler açamayınca markettekilere ulaşmak için tünel kazdı. Enkaz altında kalanlar kurtarıldı. 

AYDA'YI ENKAZDAN KURTARAN 5 KİŞİDEN 1'İ OLDU
İzmir'deki depremin ardından kısa sürede tüm ekibin toplanarak, yola çıktığını belirten İtfaiye Çavuş Levent Onur, bölgede görev yapan her personelin büyük özveriyle çalıştığını söyledi. Depremden 91 saat sonra Ayda’yı enkazdan çıkaran 5 kişilik ekipte yer alan Onur, "Ayda bize mucizenin ne olduğunu gösterdi. Deprem sonrasında ilk 72 saat çok önemlidir. İlk 72 saatin sonrasında gerçekleşen bu olay bizi çok mutlu etti. Bizi motive ederek, moral ve performansımızı artırdı" dedi.  

'TÜNEL KAZMA YÖNTEMİYLE ENKAZA GİRDİK'
Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı K-9 Köpekli Arama Kurtarma Timi Amiri Murat Akbaş ise çökme tehlikesi bulunan ve vinçlerle ayakta duran Yılmaz Erbek Apartmanı'nın duvarlarını kırmak yerine tünel kazarak içine girdiklerini anlattı. Akbaş, "Bölgede arama yaptıktan sonra ikinci bölge olarak Yılmaz Erbek Apartmanı verildi. Orada Sakarya AFAD’daki arkadaşlarla bir araya geldik. Yaklaşık 39 saat hiç ara vermeden çalışmalarımızı yürüttük. Çünkü bulunduğumuz bina, altında bir market ve 2 kat var, üstünde ise 5,5 kat var ve vinç desteğiyle ile ayakta duruyordu. Bütün hesaplarımızı yapıp, çalışmalarımızı ona göre yürüttük. Türkiye’de çok nadir görülen bir sistem olan tünel kazma yöntemiyle enkaza girdik. Toplam 9 yaralı ve maalesef 13 vatandaşımızı hayatını kaybetmiş bir şekilde enkazdan çıkardık" diye konuştu. 

‘TARİFİ ZOR BİR DUYGU’ 
17 Ağustos 1999 depreminde enkaz altından 1 gün sonra kurtarıldığını kaydeden Murat Akbaş, "17 Ağustos depremi bizde kolay kolay unutamayacağımız bir iz bıraktı. Çünkü bizim jenerasyonumuz deprem hakkında yeterli bilgiye sahip değildi. Enkaz altında kaldı. Köpeklerimizle tanışmamıza da vesile oldu. Birçok insanımızın yerlerini tespit ederek hayatını kurtaran köpeklerimiz oldu. Enkaz, anlatmakla olmaz. 4 duvar veya 3 duvar arası bir yerdesiniz. Yaşayıp yaşamayacağınızı, hayatta kalıp kalmayacağınızı, sesinizi duyurup duyuramayacağınızı düşündüğünüz, hayatınızın hızlı geçtiği, belki de ömrün her senesinin gözünüzün önünden 10 saniyede akıp gittiğini hissediyorsunuz. Tarifi zor bir duygu. Deprem bölgelerine ulaştığımızda daha önce depremi yaşadığımız için o insanları daha iyi anlıyoruz. Belki de arama kurtarma ekibinde istekli bir şekilde yer almamızın sebebi de bu olmuştur" dedi. (DHA)

 
Lütfi Elvan'ın yerine gelen isim belli oldu
 
Sinan Akçıl, 'Burcu Kıratlı' sorularından kaçtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lütfi Elvan'ın yerine gelen isim belli oldu
Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Lütfi Elvan'dan boşalan TBMM Plan ...
Öldü denilen çocuktan 34 yıl sonra haber!
1986’da hastane görevlilerince öldüğü söylenen çocuğunun yaşadığı haberini ...
Karantinayı deldi, otelde yakalandı!
Kayseri'de yeni tip corona virüs (Covid-19) hastası ile temaslı olduğu ...
 
Turist taşıyan otobüs devrildi: 29 yaralı!
Şanlıurfa'da Irak uyrukluları taşıyan yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 29 kişi yaralandı.
İstanbul'da 65 yaş ve üstüne sokağa çıkma yasağı
Ankara'nın ardından İstanbul'da yeni tip Corona virüs (Covid-19) tedbirleri ...
Türkiye'den Azerbaycan'a tebrik ziyareti
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT ...
 
İstanbul'un pazarlarında 'indirimli saatler'
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'da semt pazarlarında esnaf için ...
4 aydır savaşıyordu... 80 yaşında koronayı yendi!
İzmir'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ve 4 aydır tedavi ...
Erdoğan ile Putin Suriye ve Karabağ'ı konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva