HABERLER>EGE
27 Nisan 2015 Pazartesi - 13:23

110 yıllık tekne sanat merkezi olacak

Dünyaca ünlü Türk heykeltraş merhum İlhan Koman'ın ev ve atölye olarak kullandığı ve ölümünün ardından oğlu tarafından İsveç'ten Türkiye'ye getirilen 110 yaşındaki 'Hulda' adlı teknesi bilim, kültür ve sanat merkezine dönüştürülecek. Bodrum Limanı'nda demirli olan tarihe tanıklık etmiş teknenin halen yelkenleri sayesinde yüzebildiği belirtildi.

110 yıllık tekne sanat merkezi olacak

1958 yılında İsveç'e yerleşen Türk heykeltıraş İlhan Koman, 7 yıl sonra 140 ton ağırlığında, 37 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindeki kuru yük taşımakta kullanılan ahşap bir tekneyi satın aldı. Bugün 110 yaşında olan ve dünyanın en eski kuru yük teknelerinden beri olan 'Hulda'yı helkeltıraş Koman 1986 yılına kadar ev ve atölye olarak kullandı. Tekne Koman'ın ölümünün ardından Sjotorps şehri tersanesine çekildi. İstanbul'da Büyükdere Caddesi'ndeki Akdeniz Heykeli ile tanınan Koman'ın 2 çocuk, 1 torun sahibi oğlu 64 yaşındaki Prof. Dr. Ahmet Koman, 5 yıl önce 12 bin kilometre yol katedip, babasından yadigar kalan Hulda'yı önce İstanbul, ardından da Muğla'nın turizm cenneti ilçesi Bodrum'a getirdi. Prof. Dr. Koman'ın, Bodrum Limanı'nın Neyzen Tevfik Caddesi kıyısına demirlediği iki direkli, toplam 365 metrekare yelkeni bulunan ve halen yüzde 90'lık bölümü orjinalliğini koruyan tekne, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.


 
YELKENLİ YAT YARIŞLARINA KATILACAK
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi'nin limanda kalması, bakım ve diğer masrafları için destek verdiği, yelkenleri sayesinde halen yüzebilen teknenin, ekim ayında yapılacak Uluslararası Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Yarışmaları'na katılacağı ve yaz boyunca düzenlenecek çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacağı belirtildi.
 
'CİDDİ DESTEKLE YAŞATABİLİRİZ'
Babası İlhan Koman'ın uzun süre ev ve atölye olarak kullandığı teknesi Hulda'nın Bodrum'da bilim, kültür ve sanat adına yapılacak çalışmalara evsahipliği yapması için çalışmalara başladığını belirten İlhan Koman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Koman şunları söyledi:
 
"Yarım asırdır babamın yuvası olan tekne, bizim de yuvamız haline geldi. Tekneyle bazen ahşap yat yarışmalarına katılıyoruz. Asıl amacım geçmişte yüzlerce denizcinin, süngercinin yetiştiği Bodrum'da, bu tekneyi genç denizcilerin yetişmesinde kullanmak, bilim, kültür ve sanat etkinliklerine evsahipliği yaparak yaşamasını sağlamak. Dünya denizlerinde bu tür teknelerin sayısı oldukça azaldı. Ciddi bir destek ile 110 yıllık tekneyi yaşatabiliriz."
 
TEKNENİN ADINA FESTİVAL DÜZENLENİYOR
Hulda teknesinin adına 2010 yılından beri, sanatsal atölye çalışmaları yapılan festival düzenleniyor. Hulda Festivali, sanat ile bilimin kaynaşımını ortaya koyan bir Avrupa Festivali olarak yapılıyor. Avrupa Komisyonu 7'inci Çerçeve Programı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İsveç Başkonsolosluğu, Chrest Vakfı ve birçok sponsorun destekleriyle Stockholm'den İstanbul'a gelen M/S Hulda gemisinde festival kapsamında düzenlenen sergiyi bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi. (dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 27 Nisan 2015 Pazartesi 20:10

denizi olmayan eskişehir bile parkına bir tarihi kalyon koymuşken, izmirin tarihi rıhtımının fotograflarında gördüğümüz, eski yelkenliler, buharlı gemilerin bugün olmaması izmir için büyük kayıp bunun için denizcilik şirketi arkas ile büyükşehire görev düşüyor. eski liman, pasaportu güzelleştirecek eski gemiler konmalı.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müdür yardımcısı plajda canına kıydı!
Marmaris İlçesi'ndeki bir ilkokulda görev yapan müdür yardımcısı 49 yaşındaki ...
Tarlayı sularken elektrikten öldü
Afyonkarahisar'ın Kızılören İlçesi'nde, tarlasını suladığı pompadan kaçak ...
Uşak'ta hemzemin geçit kazası: 1 ölü
Eşme ilçesinde yolcu treninin otomobile çarpması sonucu bir kişi yaşamını yitirdi.
 
Ünlü iş adamı ve eşi ölümden döndü
İşadamı Ahmet Nazif Zorlu ve eşinin de aralarında bulunduğu 6 yolcu ve ...
Soma'da ölen madencinin dini nikahlı eşi çaresiz kaldı!
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında ölen 301 kişi arasında olan ...
Mesir 475. kez saçıldı: 40 bin kişi yarıştı!
Manisa'da bu yıl 475'incisi düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu ...
 
Tazminat aldığı dava sonrası tanıktan şok tehdit!
Bodrum'da temizlik görevlisi olarak sigortasız çalıştırıldığı otelde, ...
Bozcaada açıklarında 38 kaçak yakalandı
Çanakkale'nin Bozcaada İlçesi açıklarında, aralarında kadın ve çocukların ...
Balıkçının ağına 'jaws' takıldı!
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde balıkçılık yapan Halil Mulah, 2 metre uzunluğunda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva