HABERLER>EKONOMİ
1 Haziran 2014 Pazar - 12:30

100 milyarlık SGK affı yolda

Hükümet Meclis’teki torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklemeye hazırlanıyor. Böylece 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri kapsam dahilinde.

100 milyarlık SGK affı yolda

Son yılların en kapsamlı af paketi için düğmeye basıldı. Son dakikada bir değişiklik olmazsa, önceki gün meclise sevk edilen torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklenecek. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre afla yeniden yapılandırılacak borcun toplam büyüklüğü 100 milyar TL’yi aşıyor. 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri de af paketinin kapsamı dahilinde. Pakete hangi borçların gireceği ve ne kadarlık bir faiz silmesi yapılacağı konusunda son sözü, Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecek.

3 AYLIK YENİ HAK
Meclise sevk edilen tasarıda, kamu borçlarında faizlerin silinmesi ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin sınırlı bazı düzenlemeler var. Bunların başında da genel sağlık sigortası prim borçları yer alıyor. Tasarıya göre, bugüne kadar gelir testi yaptırmayanlara yasanın çıkmasından sonra 3 aylık yeni bir hak verilecek. Genel sağlık sigortası prim borçlarını ödemeyenlere de yeni bir imkan tanınacak. Söz konusu kişiler 4 ay içinde başvurursa, borçlarının faizleri silinecek ve bu borçlar 12 ayda ödenecek şekilde yeniden yapılandırılacak. 2013 yılı veya önceki bir tarihe ilişkin ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergi borçlarında borç asılları 100 lirayı aşmayanların tahsilinden de vazgeçilecek.

BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK
Ancak kamu borçlarına getirilecek af düzenlemesinin bununla sınırla kalmayacağı öğrenildi. SGK’nın sigorta prim alacağının 75 milyar TL, Bağ-Kur prim alacağının 28 milyar TL, Genel Sağlık Sigortası Prim alacağının da 11 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. İşsizlik sigortası primi, idari para cezası, damga vergisi, asgari işçilik fark primlerinin de eklenmesiyle rakam 110 milyar TL’ye yaklaşıyor. Tüm bu alacak paketi için de, tek maddelik bir düzenleme hazırlığı yapılıyor. SGK’nın alacaklarında faizi silecek ve ana para ödemesini taksitlere bağlayacak düzenlemede, 2008 yılı örneği akla geliyor. 2008 yılında çıkarılan yasal düzenlemeyle, borcun faizinin yüzde 85’ine kadarlık bölmü silinmişti. Düzenlemeyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, AKP’li milletvekillerinin önerge vererek konuyu meclise taşıması planlanıyor. Af maddesi son dakikada bir değişiklik olmazsa, taşeronluğu içeren torba kanun tasarısının maddelerine eklenecek ve temmuz ayından önce yasalaşacak. Yaz aylarında da uygulamaya girecek. Yasal düzenlemenin çıkmasının ardından, vatandaşlara başvuru için 3 aylık gibi bir süre tanınabileceği vurgulanıyor.
Türkiye’de her 2 veya 3 yılda biriken kamu alacaklarına yönelik bir yeniden yapılandırma yapılıyor. Bürokrasinin dönem dönem karşı çıktığı yeniden yapılardırmaların sonuncusu 2011’de 6111 sayılı kanunla yürürlüğe girmişti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kipa’dan geleceğin doktorlarına burs desteği
Kipa, DEÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin burs fonuna ve fakülte kütüphanesinin ...
EGİAD da Özel İdare topuna girdi: İzmir’in çıkarları…
EGİAD başkanı Seda Kaya, son günlerde kamuoyunu meşgul eden kapatılan ...
Yorgancılardan kritik ‘faiz-kur’ uyarısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, gündemdeki ...
 
Ve Show TV mahkeme kararıyla TMSF’de
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Show TV'nin satışının iptali için ...
İZBAN’da yeni dönem: Donanımlı sözleşme masada!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD’nin ortaklaşa kurduğu İZBAN’da çalışan ...
Hükümetten çalışana kötü patrona iyi haber!
Ulusal İstihdam Stratejisi çalışanları üzdü, patronları sevindirdi. Hükümet, ...
 
İzmir’de 141 kişilik kadroya 5 bin 329 başvuru
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne alınacak 141 mevsimlik işçi için 5 bin 329 kişi başvuruda bulundu.
LÖSEV için bir tuğla da Bornova Koleji’nden
Ankara’da, Oran-İncek’te yapımı devam eden, ülkemizin en donanımlı Onkoloji ...
Ford 1,4 milyon aracı geri çağırıyor
ABD’li otomotiv şirketi Ford, ülkede 1,4 milyon aracı geri çağırdığını duyurdu.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva