HABERLER>POLİTİKA
26 Nisan 2013 Cuma - 10:12

'Yabancı sermaye sadece satın almaya geliyor'

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin kalkınma ve sanayileşme amaçları ile uyumlu, yatırım, istihdam ve milli gelirin artışına katkıda bulunacak ve ekonomimizin uluslararası rekabet gücünü artıracak bir doğrudan yabancı sermaye politikasının bulunmadığını belirtti.

 Yabancı sermaye sadece satın almaya geliyor

İZMİR - Yabancı sermaye politikasında Türkiye'nin sektörel perspektifleri ön planda tutan seçici politikalara ihtiyacı olduğunu söyleyen Türeli, yabancı sermaye yatırımları miktarının ülkemizde özellikle 2005 yılından itibaren yükselişe geçtiğini, bununla birlikte, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında gözlenen artışların ülkemizin sermaye stokuna katkıda bulunan yeni yatırımlar yapılmasından çok, kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilme yöntemiyle blok olarak veya kısmen yabancı sermayeye satılması ile özel kesimdeki banka satışlarından kaynaklandığını söyledi. Türeli, doğrudan yabancı yatırım girişlerinin ekonominin lokomotif sektörü olan imalat sanayi yerine, hizmet sektörlerinde yoğunlaşmasının da yabancı sermaye yatırımlarından beklenen yararın ortaya çıkmasını engellediğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’de yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, 2005-2012 döneminde ülkemize gelen yabancı sermaye yatırım tutarının yıllar itibarıyla dağılımı ile bu yatırımların hangi sektörler üzerine yoğunlaştığını sordu. Türeli ayrıca, söz konusu dönemde yabancı sermaye yatırımlarının ne kadarının mevcut kamu kurumlarının özelleştirilmesine yöneldiği hakkında bilgi istedi ve yabancıların ülkemizde gayrimenkul alımlarının bölgeler ve iller itibarıyla dağılımına ilişkin açıklama talep etti.
 
BEKLENEN FAYDA GERÇEKLEŞMEDİ
CHP’li Vekil önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:“Cari açığın finansmanı açısından borç yaratmayan bir kalem olarak değerlendirilen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının miktarı ülkemizde özellikle 2005 yılından itibaren yükselmiştir. Bununla birlikte, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında gözlenen artışların ülkemizin sermaye stokuna katkıda bulunan yeni yatırımlar (yeşil saha yatırımları) yapılmasından çok, kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilme yöntemiyle blok olarak veya kısmen yabancı sermayeye satılması ile özel kesimdeki banka satışlarından kaynaklandığı görülmektedir. Buna ilaveten, doğrudan yabancı sermaye girişlerinde yabancıların ülkemizde gayrimenkul alımlarının miktarı da yıllık 2,5-3 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Diğer taraftan, doğrudan yabancı yatırım girişlerinin ekonominin lokomotif sektörü olan imalat sanayi yerine, bankacılık ve finans, taşımacılık, depo ve haberleşme gibi hizmet sektörlerinde yoğunlaşması da yabancı sermaye yatırımlarından beklenen yararın ortaya çıkmasını engellemektedir.” 

CARİ İŞLEMLER DENGESİNİ DE ETKİLEDİ
Yabancı sermaye yatırımlarının uzun dönemde cari işlemler dengesi ve ekonomi üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkarabileceğini belirten Türeli değerlendirmesine şöyle devam etti:  “Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının kısa dönemde döviz dengesine olumlu bir katkı yapmakla birlikte, ileride oluşacak kâr transferleri nedeni ile uzun dönemde cari işlemler dengesi ve ekonomi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiği görülmektedir. Nitekim 2002 yılında 400 milyon dolar olan ülkemize gelen yabancı sermaye yatırımlarının kendi ülkelerine aktardıkları kar transferleri 2011 yılında 2,9 milyar dolara yükselmiş, ekonomimizin yavaşladığı 2012 yılında da 2,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu çerçevede, ülkemize ne olursa olsun yabancı sermaye gelsin yaklaşımı yerine, ülkemizin kalkınma ve sanayileşme amaçları ile uyumlu, yatırım, istihdam ve milli gelirin artışına katkıda bulunacak ve ekonomimizin uluslararası rekabet gücünü yükseltecek bir doğrudan yabancı sermaye politikasının geliştirilmesine şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamer Genç Meclis'i karıştırdı: Atatürk olmasaydı...
CHP’Lİ Kamer Genç’in, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e ...
Günay’ın ‘İzmir şifreleri’ ayakta alkışlandı
AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği dayanışma yemeğinde ...
Bahçeli’den açıklama: Geri çekilme sembolik
MHP lideri Devlet Bahçeli, PKK'nın çekilme açıklamasına yönelik yaptığı ...
 
'Demokrasi Bildirgesi' hazır: Sürecin yol haritası çizildi
CHP'nin çözüm süreci ile ilgili izleyeceği yol haritası, merkez yönetim ...
CHP: Silahların teslim edilmesi vazgeçilmez şart!
PKK'nın 8 Mayıs'tan itibaren çekilme kararına ilişkin CHP'den yapılan ...
Moroğlu Balbay kitaplarını 'özgürlük' için imzaladı
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, 18. İzmir Kitap Fuarı’nda “Balbay’a ...
 
MHP İzmir’in miting gururu: Tarihin en büyüğü!
MHP İl Başkanı Karataş, MHP'nin 20 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirdiği ...
Engin: Bu süreç çözüm değil Başkanlık sürecidir
CHP İzmir’in muhtar buluşmaları Torbalı’da düzenlenen, mahalle ve köy ...
Günay İzmir’de yine o soruyla yüz yüze: Aday olacak mı?
Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, yerel seçim öncesinde adaylık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva