HABERLER>EKONOMİ
30 Ağustos 2014 Cumartesi - 13:59

'Kuzey Ege’yi Türk–Yunan işbirliğiyle kucaklayalım'

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos ile Yunanistan Limanlar Birliği Başkanı ve Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Hatzakos ve Anomeritis, İzmir ile Pire arasında kruvaziyer ve yük taşımacılığında işbirliğini arttırmak istediklerini belirtirken, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir’den çıkıp, Pire’ye ulaşacak kruvaziyer turları ile Kuzey Ege’yi kucaklamalıyız. Bu gemiler dostluk da taşıyacak” dedi. Demirtaş, İzmir – Pire arasında ro-ro seferlerinin başlaması için de çalıştıklarını söyledi.

 Kuzey Ege’yi Türk–Yunan işbirliğiyle kucaklayalım

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos ile Yunanistan Limanlar Birliği Başkanı ve Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu üyesi Mert Pala’nın katıldığı görüşmede Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir’e 3. gelişi olduğunu belirterek, ilk kez İEF’yi de ziyaret etmekten mutlu olduğunu söyledi. Anomeritis, “2 yakın liman olarak Ege Denizi bizi birleştiriyor. Bölgedeki sorunlar şu anda kruvaziyerleri etkiliyor ama kruvaziyerler her zaman uzun vadede değerlendirilmesi gereken bir konudur. Yunanistan  ile Türkiye arasında önemli bir köprü var ve o köprünün adı kruvaziyer” dedi.

DEMİRTAŞ’A DAVET
Pire Limanı’nın 3 kısımdan oluştuğunu belirten  Anomeritis, limanın yük kısmının bir Çinli firma tarafından işletildiğini belirterek, geri kalan iki bölüm kruvaziyer ve araç ithalat terminalinden oluştuğunu, bu iki konuda İzmir ile hangi ortak çalışmalar yapabileceklerini araştırdıklarını söyledi.
 
20 Mayıs 2015’de Avrupa Denizcilik Günü kapsamında Avrupa Komisyonu destekli (ESPO  European Sea Ports Organisation – Avrupa Deniz Limanları Birliği ) toplantısını Pire’de düzenleyeceklerini belirten Anomeritis, “Bu toplantıda Türk limanlarının sadece kruvaziyer ile ilgili değil tüm denizcilik konularında görüşlerini bildirmek üzere sizi de konuşmacı olarak toplantıda görmeyi çok isteriz. Sektörden 200-250 kişilik üst düzey katılımın olacağı önemli bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu etkinlikten sonra ayrıca 26-27 Mayıs 2015 tarihleri arasında da Posidonia 3. Deniz Turizmi Forumu ve 2. Kruvaziyer Fuarı’nı gerçekleştireceğiz.” dedi.
 
Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos da, Pire limanı olarak araba ithalat terminali ve kruvaziyer konusunda İzmir ile mutlaka işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Hatzakos, “Şu anda Pire Limanı’nın demiryolu bağlantısını sağlamak için demiryolu yetkilileri ile görüşüyoruz. Doğu Avrupa ve Merkez Avrupa’ya araçları taşımak için çalışıyoruz. Bu konuların hepsinde İzmir ile ortak çalışmak istiyoruz” dedi.
 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da 2015 Mayıs’ında yapılacak olan ESPO toplantısı için yapılan daveti memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, ayrıca Posidonia Deniz Turizmi Forumu ve Fuarı’na Türkiye Kruvaziyer Platformu olarak katılacaklarını söyledi. Demirtaş, “Yunanistan ile ticareti geliştirmek için Ro-ro /Ro-pax gemilerinin Pire’de dahil Kuzey Ege Limanlarına İzmir çıkışlı seferler yapması için çalışıyoruz. İzmir – Pire- Volos- Selanik – Alexandropoulos ve Midilli’yi de kapsayan bir turizm ve ticaret projesi bu” dedi. Türkiye ve Yunanistan’ın bulunduğu Doğu Akdeniz’de kruvaziyer turizmde düşüş olduğunu belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
 
“Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de istikrar olmadığı için bu haldeyiz. Gemiler Batı Akdeniz’de kaldı. Ama o rotalar artık eskidi. Ben yeni rotalar olarak Selanik, Volos ve Alexandropoulos’tan en az İzmir kadar umutluyum. İzmir veya Pire çıkışlı Orta Ege ve Kuzey Ege’yi kapsayan turlar gerekli, biz her gittiğimiz fuarda bunları kruvaziyer şirketleri ile görüşüyoruz, haritalarımızı gösteriyoruz.  Kruvaziyerler güneşi takip ettikçe, bizim ülkelerimizden ayrılamazlar. Yeter ki bölgemizde barış ve güven ortamı olsun. İzmir’den çıkıp, Pire’ye ulaşacak kruvaziyer turları ile, ro-ro gemileri Kuzey Ege’yi kucaklamalıyız. Bu gemiler sadece yük ve yolcu değil, dostluk da taşıyacak.”
 
İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak da iki ülke arasında ticaretin gelişmesi için Çeşme – Sakız arasında sefer başlattıklarını, şimdi de İzmir – Midilli seferleri için çalıştıklarını söyledi. Akdurak, “Şu anda Pire limanının ücretler açısından son derece pahalı olduğu belirtiliyor. Bu konuya dikkat çekmek isterim. Denizyolu ve demiryolu gelecek için önemli. Tır nakliyecisi artık kombine taşıma yapmak istiyor. İzmir – Pire konusunda büyük bir gelişme yaşanabilir. Pire’ye bir gecede gidilip Avrupa’ya rahatça geçilebilir. Bunu değerlendirmeliyiz” dedi.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fuar başladı işte bugünün tüm etkinlikleri
Fuar tüm hızıyla başladı. Pek çok etkinliğin yanışı bu akşam Fuar Çim ...
Polonya ve Belarus’tan İzmir ilgisi ve ortaklık çağrısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret eden Polonya ile Belarus heyetlerinden, ...
Uzmanından kritiki uyarı: Ucuz tatile dikkat
İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. ...
 
Fuar'da 'kader mahkumları' da sizi bekliyor
Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik ...
Yeni hükümetten çiftçiye elektrik müjdesi
Tarımsal sulamaya yönelik elektrik borcu olduğu için destekleme ödemelerinden ...
AVM'lerde yeni dönem: Anons reklam!
Sayıları 329’u bulan alışveriş merkezleri (AVM) reklamcıların yeni gözdesi ...
 
İzmir Fuarı 83. kez merhaba dedi
İzmir Enternasyonal Fuarı 83. kez kapılarını açtı. Kültürpark İsmet İnönü ...
175 mali müşavir ruhsat aldı
Zorlu bir eğitim sürecinin ardından sınavda başarı göstererek ruhsat almaya ...
İş dünyası yeni kabineden mutlu
İş dünyası yeni kabineyi memnuniyetle karşıladı. Ekonomi yönetiminin değişmemesinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva