HABERLER>GÜNCEL
22 Aralık 2016 Perşembe - 19:19

'Darbe karşıtı vatandaşlara ateş' davası: İlk duruşma raporu

İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde, 15 Temmuz gecesi darbe girişimine tepki gösteren 7 kişiye tabancayla ateş edip Ali Gürsu'nun yaralanmasına neden oldukları öne sürülen 1'i tutuklu 5 sanık hakkında 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya başlandı.

 Darbe karşıtı vatandaşlara ateş  davası: İlk duruşma raporu

FETÖ/PDY'nin darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi, Karşıyaka Bostanlı Camisi önünde duran darbe karşıtı 7 kişiye, kimliği belirsiz kişiler tabancayla ateş etti. Olayda 1 kişi tabancayla yaralandı. Polis, güvenlik kamerası görüntülerinden teşhis ettiği şüpheliler Metin A. (43), Cumhur G.B. (36), Ali C. (24), Ceyhun A. (30) ve Sedat K.'yi (32) gözaltına aldı. Olay sırasında tabancayla ateş ettiği belirlenen Metin A., 11 Ağustos'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, diğer şüpheliler de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmayı tamamlayan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, 1'i tutuklu 5 sanık hakkında 7 sayfadan oluşan iddianame hazırladı. FETÖ/PDY'nin gerçekleştirdiği darbe girişiminde silahla dışarı çıkan Metin A.'nın, darbenin sivil ayağı olarak salanın okunmasını engellemeye çalıştığını öne süren Savcı Benkant Karakaya, iddianamede şöyle dedi:

"Evinde, Nazar Ayeti yazılı dua üzerine sarılmış, 1 adet L 77842320 H ibaresi bulunan 1 Amerikan dolarının elegeçirilmesi, adı geçen bu şahsın örgüt üyesi olduğunu ve anılan darbe kalkışmasında rol aldığını göstermektedir. Ayrıca, şüphelinin anılan bu parayı saklama biçimi de örgüt ile bağlantısını, bu simgeye yüklediği anlamı çok kesin bir dille anlatmaktadır. Şüpheli Metin A., örgüt üyesi olarak silahlı bir şekilde askeri darbeye teşebbüs gecesi sokağa çıkarak, salanın okunmasını ve camide görev yapan müşteki imamı engellemek istemiştir. Selanın önceden okunmuş olması şüphelilerin eylemini işlenemez suç haline getirmez."

İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonu olmadığı için Sosyal Tesislerde Konferans Salonunda ilk kez görülen davaya, tutuklu yargılanan Metin A., tutuksuz sanıklar Cumhur B., Sedat K., Ceyhun A. ve Ali C. ile tarafların avukatları, müştekiler hazır bulundu. Tutuklu sanık Metin A. hakkında 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak', 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', "TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Kasten hayati tehlike doğuracak şekilde silahla yaralama', '6136 sayılı Yasa'ya muhalefet' ve 'Mala zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ile 19 yıla kadar, tutuksuz sanıklardan Ali C. hakkında 'Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek', '6136 sayılı Yasa'ya muhalefet' ve 'Dini mekanlara hakaret' suçlarından 14 yıla kadar hapis, diğer sanıklar Cumhur B., Sedat K. ile Ceyhun A.'nın ise 'örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' ve 'Dini mekanlara hakaret' suçlarından 11 yıla kadar hapis cezası istendi. Polis duruşma salonu içinde ve dışında geniş güvenlik önlemi aldı.

 "BEN BU KİŞİLERİ DARBECİ SANDIM"
Suçlamayı kabul etmeyen Metin A., İstanbul'dan konuk olarak gelen arkadaşı Ayhan'a "Boğaz Köprüsü'nü askerler kapatmış, ortalık iyi değil" diye telefon geldiğini anlatırken şöyle dedi: "Kız arkadaşım Aslı ile parka doğru yürümeye başladık. Diğer dört sanıkta parkta oturuyordu. Cumhurbaşkanı televizyondan 'Darbeye karşıemokrasiye sahip çıkın' diye bir konuşma yaptı. Camiinin önü çok kalabalıktı. Bende oraya gidip 'Nerede bu haniler ' diye bağırdım. Yüzleri poşuyla bağlı bir kaç kişi Allah'a küfür ediyordu. Bu kişiler 'Allah için can almaya geldik' diye bağırmaya başladı. Bende bu kişileri darbeci zannederek, 'Fetöcü hainler neredesiniz, ben buradayım ' diye korkutmak amacıyla havaya 7 - 8 el havaya ateş ettim. Bende darbeye karşıyım. Demokrasimize sahip çıkmak için oraya gittim. Atatürkçüyüm. Tekrar parka geri gittim. Bu kişiler kalabalık olarak ellerinde sopa, bıçak ve palalarla üzerimize doğru koşturmaya başladı. Bir kişinini yere düştüğünü gördüm. Kız arkadaşım aslı ile ona ilk müdahaüleyi yapıp, 112'yi aradım. Camiye gitme amacım, camiye zarar verilmesini önlemek içindir. Bu bir komplodur. Evimde Ayet-i kürsü yanında bulunan 1 dolar la benim bir ilgim yoktur. Onu oraya koyan polislerden şikayetçiyim. Ben 3-4 aydır eve gitmiyorum. Fetö ve tüm terör örgütlerinin allah belasını versin. Tahliyemi istiyorum."

Tutuksuz sanıklardan Sedat K. ise ifadesinde, "Olay günü benim doğum günümdü. Yanlarımızda eşlerimiz ve kız arkadaşlarımız vardı.Televizyonlarda ve sosyal medyada olayların büyüdüğünü gördüm. Cumhurbaşkanımızın sokağa çıkın diye seslenmesiyle bizde bulunduğumuz yerden sokağa çıktık. Metin A., 'Bu halka ateş eden vatan haini askerler nerede ' diye havaya ateş etti. Sela okunduktan sonra her yerden vatandaşlar camiiye doğru yürüyordu. Parkta otururken bir grup üzerimize saldırdı. Ben de kendimizi korumak için bira şişelerini üzerlerine doğru attık. Metin A., silah sesinden sonra kalabalık biraz korktu. Müştekiler übize saldırmadan önce gelip konuşsaydı bunlar olmazdı. Burada da kimse olmazdı. Sela zaten okunmuştu. Bizim selayı engelleme diye bir eylemimiz olmadı.Beraatimi istiyorum" dedi. Diğer tutuksuz sanıklarda, suçlamaları kabul etmedi.

İKİ KİŞİ ŞİKAYETÇİ OLMADI
Olayın mağdurlarından Bostanlı Camii İmam Hatibi Recep Aykut olay gecesine ilişkin şöyle dedi: "Yatsı namazını kıldırdıktan sonra eve gittim. Olayları televizyondan izliyordum. Müftülükten caminiin ışıkları açmamız için mesaj geldi. Ben de ışıkları açmak için evden çıktım. Sela otomatik olarak Hisarönü Camii'nden okunuyor. Ben gittiğimde zaten sela okunmuştu. Ben sanıklarla bire bir karşı karşıya gelmedim. Işıkları açtıktan sonra eve gittim. Bana kimse hakaret etmedi.Camiide hiç bir zarar yoktu. Bahçe kısmında renkli kırık cam parçaları vardı. Bu camiide 12 yıldır görev yapıyorum. Kimseden de şikayetçi değilim."

Aracına kurşun isabet eden Volkan Öztürk'te daha önce şikayetçi olduğunu, şimdi ise şikayetini geri çektiğini söyledi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Davada olayda yaralanan Ali Gürsu ifade verdi. Gürsu, "15 Temmuz gecesi telefonuma SMS geldi. Bunun üzerine AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı önüne, daha sonra arkadaşlarımla birlikte Konak Meydanı'na geçtik. Bostanlı Camisi'ne saldırı olduğu haberi geldi. Arkadaşlarla gittik, camiye yakın bir yerde durduk. Birkaç adım attık silah sesi geldi, aldığım yarayla yığıldım kaldım. Sonrasını hatırlamıyorum. Aldığım yara nedeniyle şikayetçiyim" dedi.

Davacı Tolga Arslankaya ise "Arkadaşlarımla cami yakınına gittik. Çevredeki esnaf park içerisinden silah sesleri geldiğini söyledi. Oraya doğru hareket ettik. Silah seslerinin artması üzerine arabaların arkasına gizlendim. Ali Gürsu yaralanıp yere düştü. Ben kimseden şikayetçi değilim" dedi.

Mahkemede tanık olarak ifade veren Metin A.'nın eşi Türkan A., eşinin bir süredir eve gelmediğini, olaydan ise polislerin evine gelmesinin ardından haberdar olduğunu belirterek, evinde yapılan aramada bulunan 1 doların yanında başka ülkelere ait paraların da olduğunu bunların dikkate alınmadığını, aramalarda ele geçirilen bıçakların ise oğluna ait olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından, gelmeyen tanıkların dinlenmesine, Metin A.'nın tutukluluğun devamına karar verip, duruşmayı 14 Şubat 2017'ye erteledi. (DHA)

 
Suikastçının cenazesini alan yok!
 
Göztepe’den yeni sponsorluk anlaşması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suikastçının cenazesini alan yok!
Büyükelçi Karlov’a yönelik suikastla ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına ...
Atatürk Anıtı’nın taşınmasına büyük tepki!
Rize'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda yenileme projesi ...
Can Dündar hakkında yakalama kararı
Hakkında "terör örgütlerinin açıklamalarını basmak veya yayınlamak" suçundan ...
 
Suikastçının görüştüğü isimler 'ByLock'çu çıktı!
Rus Büyükelçi Karlov'u öldüren Altıntaş'ın adına kayıtlı telefon hattının ...
54 gazeteci ve yazarın mal varlıklarına el konuldu
FETÖ soruşturması kapsamında haklarında adli işlem yapılan 54 gazeteci ...
Bakan Işık acı haberi açıkladı: Şehit sayısı 16
Bakan Işık, TBMM'de yaptığı açıklamada, El Bab operasyonunda şehit sayısının ...
 
İzmir’de petrol sızdıran gemi için İstanbul’dan özel ekip!
İzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında Panama bandralı ‘Lady Tuna’ adlı gemiden ...
AYM’den MİT TIR’ları savcılarına ret
Anayasa Mahkemesi, MİT TIR’ları savcılarının yaptığı başvuruları reddetti.
Eski TRT çalışanı 35 kişiye 'ByLock'tan gözaltı
Ankara merkezli 12 ilde "ByLock" kullanıcısı oldukları iddiasıyla haklarında ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva