HABERLER>GÜNCEL
11 Ağustos 2017 Cuma - 15:54

'Caretta beni ısırdı' dedi: Uzmanlar uyardı!

Muğla'nın Bodrum İlçesi’nde, 12 mil uzaklıktaki Orak Adası’nda, denizde caretta caretta'ların saldırısına uğradıklarını söyleyen 6 kişi yaralandı.

 Caretta beni ısırdı  dedi: Uzmanlar uyardı!

Bodrum’a 12 mil uzaklıktaki Orak Adası’na, ilçeden bindikleri teknelerle günübirlik tura giden yerli ve yabancı turistler, denizde yüzerkenÿcaretta carettaların saldırısına uğradı. İstanbul’dan tatile gelen 41 yaşındaki Zuhal Tursun ve 9 yaşındaki yeğeni Cabir Han Akten, tekneden atlayıp yüzmeye başladı. Bu sırada yanlarına gelen caretta caretta Cabir Han Akten’i ısırdı. Durumu fark eden Tursun, müdahale ederek yeğeninin tekneye çıkmasını sağladı. Ancak kaplumbağa, Tursun’un elini ısırdı. Koyda demirleyen bir yatın kaptanı zodyak tabir edilen bot ile Tursun’un yardımına koşup, sudan çıkardı. Zuhal Tursun ve yeğeni Akten, hastaneye kaldırıldı. 

Büyük şok yaşadığını belirten Zuhal Tursun, "Bir kafa ve dişlerini gördüm sadece. O arada ben onun ağzını itip yeğenimi kurtardım, bu kez bana saldırdı. Yeğenime sadece yüz ve kaç diyebildim. Ondan sonra yüzgeciyle benim başımı aşağı indirip, beni boğmaya çalıştı. Ağzıyla şah damarımın olduğu yerden ısıracaktı, ben elimle ittim, o esnada da elimi kaptı ve beni sürüklemeye çalıştı. Boğuşmaya başladık. Hiçbir şekilde kurtulamadım ondan. Çığlıklar attım, bağırdım. En sonunda hiç gücüm kalmadı. O esnada beyaz bir botla bir adam geldi ve beni bota çekmeye çalıştı. Adam beni bota çekerken kaplumbağa kolumu ısırdı. Daha sonra bir adam daha gelip kaplumbağanın kafasına vurdu zannedersem, kolumu bıraktı. Bota binerken arkadan gelip kaba etimi yakaladı. Bizi oradan hastaneye götürdüler ve bize tetanoz ve kuduz aşısı yapıldı. Sakinleştirici bir iğne de yaptılar" diye konuştu.

'ADADA UYARI LEVHASI YOKTU'

Ankara’dan eşi ve çocukları ile tatile gelen Didem Sürsal Watson ise kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "12 yaşındaki oğlum ve ben dün bu kaplumbağa tehlikesini atlattık. Deniz gözlüğümüzle Orak Adası’nda yüzüyorduk, birden oğlum ’anne kaplumbağa var’ dedi. Denizin içine bakmamla koca kaplumbağanın hızla bize doğru çıkması bir oldu. Bize saldırınca tüm gücümle bacaklarımı çırpmaya başladım, oğlum da aynı şeyi yaptı. Bağırarak teknedekilerden yardım istedik. O adada bu konuda hiçbir uyarı yapılmadı ve uyarı levhaları da yoktu, bu durumda kalan insanlar boğulup kalp krizi bile geçirebilir, acil olarak uyarıcı levhalar konulmalı caretta carettaların saldırıları ile ilgili olarak" dedi. Bölgede 4 kişinin daha benzer durumu yaşadığı öğrenildi.

'CARETTALARA YEMEK VERMEYİN' UYARISI

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilileri ise, "Doğal ortamda yaşayan ve vahşi olarak nitelendireceğimiz bu hayvanlar, insanların elle beslemesi sonucu sürekli beklenti içinde oluyorlar. Karnı acıkan hayvanlar, yiyecek beklentisinde olduğu için insanlara yaklaşıyorlar, yiyecek bulamayınca da saldırıyorlar. Konu ile ilgili Bodrum gönüllümüz ile yapacağımız çalışmalarda saldırı yapan caretta carettaları yakalayıp merkezimize getirip rehabilite ettikten sonra tekrar doğal ortamlarına bırakacağız. Caretta carettaların ısırmasından çok önemli bir şey olmaz. Isırma sonrası biraz buz konulabilir, ardından bir doktora başvurulabilir. Bölgemizde, şu ana kadar bu tür olaylara rastlamamıştık, günlük tura çıkanlar caretta carettaları gördüklerinde kesinlikle yiyecek vermesinler" şeklinde uyarılarda bulundu.

NEDEN ISIRIYORLAR?

Ses ve ışıktan kolay etkilenen, çekingen canlılar olan Caretta Carettaların son yıllarda insanları ısırıyor olmaları dikkat çekiyor. Daha önce Hürriyet'e konuşan Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Ali Fuat Canbolat bu durumu şöyle açıklamıştı: “Isırma vakalarını son 10 yılda duymaya başladık. Bu durumun hatalı tarafı insanlar. Çünkü gerek tekne gezilerinde gerekse de dalışlarda, ziyaretçiler deniz kaplumbağalarını yakından görebilsinler diye olmayacak besinlerin sunulduğunu biliyoruz. Bu durum insanlarla Caretta caretta’lar arasındaki bağın şekline zarar verdi” diyor.

Canbolat’a göre, ısırıklar saldırı amaçlı değil: “Kabuklu besinlerle beslenen deniz kaplumbağalarının çeneleri insanın kemiğini parçalayıp etini koparabilecek kadar güçlüdür. Saldırı gibi görünen bu vakalar sadece yanlış anlaşılmadan kaynaklı.” (DHA)

 
'Cumhuriyet Kadınları'ndan müftü tepkisi!
 
İzmir’in Çernobili’nde Bakanlık'tan onay geldi: Temizlik vakti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hakkari'deki operasyonda ele geçirildi: Askerler şok oldu!
Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde yapılan operasyonda 3 PKK’lı terörist ...
ABD, Kore'yi tehdit etti: Savaş seçeneği hazır
ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'ye yönelik askeri harekât opsiyonunun ...
İzmir'de terör operasyonu: Onlarca gözaltı!
5 ilde PKK/KCK, DHKP-C ve DKP ve BÖG terör örgütlerine yönelik operasyonda, ...
 
FETÖ davasında tansiyonu yükselten cevap!
15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ...
TCDD'den İzmir için kritik uyarı geldi: Sakın dokunmayın!
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, Tepeköy ...
EMŞAV'dan İzmir Valisi Ayyıldız'a ziyaret
Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı'nın (EMŞAV) henüz ...
 
Okul bahçesindeki Atatürk büstünü söktü!
İstanbul Ümraniye’de bir okulun bahçesindeki Atatürk büstünü söktüğü belirlenen ...
FETÖ sanığının evinde bulundu
Eskişehir’de geçen 31 Mayıs’ta FTÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınan ...
Teröristler taş kırıcı makinelerle kazdıkları mağarada öldürüldü
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde öldürülen 5 teröristin saklandığı mağaraya ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva