HABERLER>GÜNCEL
7 Ağustos 2017 Pazartesi - 13:52

'Anıtkabir'e gözümüz gibi bakıyoruz'

Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir, yılın her günü binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Günlük ortalama 10 bin kişinin ziyaret ettiği Anıtkabir'de bu sayı hafta sonları 15-20 bine yükseliyor. 

 Anıtkabir e gözümüz gibi bakıyoruz

Son beş yılda ziyaretçi sayısında önemli artışın yaşandığı Anıtkabir'i bu yılın ilk altı ayında 2 milyon 259 bin 833 kişi ziyaret etti. Ziyaretçi sayısı 2012'de 3 milyon 801 bin 604 iken 2013'te 5 milyon 73 bin 259, 2014'te 5 milyon 128 bin 395, 2015'te 5 milyon 68 bin 608 oldu. Anıtkabir Komutanı Albay Ahmet Nurtan, bu görevin herkese nasip olmayacağını belirterek, "Anıtkabir'e gözümüz gibi bakıyoruz" diye konuştu.

Geçen sene ise Anıtkabir'e 4 milyon 598 bin 567 kişi ziyarette bulundu. Anıtkabir'in yılın her günü düzenli, tertipli ve temiz olması için Anıtkabir Komutanlığınca gerekli önlemler alınıyor.

Temizlik hizmetleri Anıtkabir kadrosundaki temizlik görevlilerince sağlanırken ziyaretlerin yoğun olduğu günlerde ise özel gezici temizlik timleri oluşturuluyor. Böylelikle Anıtkabir'in her zaman temiz kalması sağlanıyor.

BAKIM, ONARIM ÇALIŞMALARI

Anıtkabir'deki her türlü bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları kanun gereği Anıtkabir Bakım Onarım ve Restorasyon Kurulu kararıyla yapılıyor. Her yıl nisan ve ekim aylarında olağan toplantısını gerçekleştiren kurul, ihtiyaç halinde olağanüstü toplantıda da bir araya gelebiliyor.

Anıtkabir'de bu sene çok sayıda bakım onarım çalışması gerçekleştirildi. Bu kapsamda ilk olarak panorama ve yağlı boya tablolarının bakım, onarım ve temizliği yapıldı.

Yürüyüş yolları bakımdan geçirildi ve Aslanlı Yol'daki çatlak ve deforme taşlar yenileriyle değiştirildi. Anıt blokundaki traverten taşlar ve merdivenlerdeki derz dolgular yenilendi. Müze içindeki engelli rampalarıyla sesli rehberlik sistemi kulaklıkları yenilendi. Aslanlı Yol kenarındaki duvarların restorasyonu ile Mete ve Oğuz bölgelerinde traverten, taş temizliği yapıldı.

Bunun yanı sıra Atatürk'ün makam otomobillerinden 1935 model Lincoln marka aracın restorasyonuna Antika Otomobil Federasyonunun İstanbul'daki tesislerinde devam ediliyor. Anıtkabir'in kamera sisteminin modernizasyonu ve Atatürk'e ait 3 bin 123 kitabın dijital ortama aktarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

"BARIŞ PARKI'NDA 24 BAHÇIVAN GÖREV YAPIYOR"

Anıtkabir çevresindeki Barış Parkı'nın bakımına yönelik de özenli çalışma yürütülüyor. Park, 25 ülkeyle yurt içinden getirilen ağaç ve bitkilerden oluşuyor. Irk, dil, din ve millet farkı gözetmeksizin birlikte ve kardeşçe yaşamı simgeleyen parkta 104 türde yaklaşık 50 bin ağaç ve çalı bulunuyor. Olası bir yangına karşı yangın söndürme sistemleri modernize edilen Anıtkabir'de peyzaj çalışmaları 2 tekniker ve 24 bahçıvan tarafından yürütülüyor.

'HEYKEL' ASKERLER

Anıtkabir'in anıt blokunda her gün 7 "saygı nöbetçisi" nöbet tutuyor. Atatürk'e gösterilen saygının sembolü saygı nöbetçileri, nöbetleri boyunca hareket etmiyor. Mehmetçiğin bir saatlik nöbetlerinin ardından yaptıkları değişim ise yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Askerlerin nöbet süresince hareketsiz durmaları ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bazı vatandaşlar, saygı nöbetçilerinin "heykel olup olmadığını" anlamak için silahlarını almaya veya onları hareket ettirmeye çalışıyor. Böyle durumlarda nöbetçilerin yanındaki sivil kıyafetli askerler ziyaretçileri nazikçe uyarıyor.

Saygı nöbetinde görev alacak askerler, Türkiye'nin tüm birliklerinde vatani görevini yapan askerler arasından belirli ölçütlere göre belirleniyor. Tüm kuvvetlerden askerlerin görev aldığı Muhafız ve Merasim Bölüğü'nde, saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. Askerlerin boylarının en az 1,80 metre olması, vücutlarının görünen yerlerinde dövme veya yara izinin bulunmamasına dikkat ediliyor.

Belirlenen birliklere giden Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı yetkililerince seçilen askerler, zorlu eğitimlerden geçiyor. Önce sağlık muayeneleri yapılan askerlere aralarında dayanıklılık ve yürüyüşün de bulunduğu çok sayıda eğitim veriliyor.

Nöbetçilerin 2'si Aslanlı Yol'un başında, 2'si bayrak direğinin bulunduğu alanda geri kalanları ise mozole binasının girişinde nöbet tutuyor. Anıtkabir'deki törenlerde ise törenin özelliğine göre nöbetçi sayısı artıyor ve nöbet yerleri çeşitleniyor.

"ANITKABİR'E GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ"

Anıtkabir Komutanı Albay Ahmet Nurtan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anıtkabir'in haftanın her günü ziyarete açık olduğunu kaydetti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'de görev yapmanın herkese nasip olmayacağını dile getiren Albay Nurtan, bu anlayışla görev yaptıklarını belirterek, "Anıtkabir'e gözümüz gibi bakıyoruz" diye konuştu. (AA)

 
Göztepe'ye bir iyi, bir kötü haber!
 
Altay'ın genç yıldızları yuvada kaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'zehir tarlası'na baskın!
İzmir'in Kiraz İlçesi'nde, uyuşturucu madde imal etmek amacıyla, damlama ...
İzmir'de feci ölüm: Telefonunu şarja taktı ve...
İzmir'in Bergama İlçesi'nde, 40 yaşındaki Akın Yumrutürk, tarlasında ölü ...
'Damadın FETÖ'cü mü' sorusuna yanıt verdi!
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı ...
 
İstanbul'da DEAŞ baskını... Gözaltılar var
MİT, Emniyet İstihbarat ve Terörle Mücadele ekiplerinin çalışmasının ardından ...
Köpekleri bilerek ezen sürücü için flaş gelişme
Antalya Kepez'de aracını kasten köpeklerin üzerini sürüp birini ezerek ...
Genç mimarın şüpheli ölümü
Tekirdağ'da Hayrabolu Belediyesi'nde mimar olarak görev yapan 28 yaşındaki ...
 
İzmir'de öğretmen görevi kötüye kullandı: Mülakatta aldığı puan şaşırttı!
Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, daha önce ...
İzmir'deki FETÖ operasyonunda ortaya çıktı: Para toplamaya devam ediyorlar!
FETÖ Ege İmamı N.K.’nın yakalandığı operasyonda elde edilen bilgiler, ...
Barış Akarsu'nun takıları ve ödülleri çalındı!
Muğla'nın Bodrum ilçesi Torba kavşağında geçirdiği trafik kazasında yaşamını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sesi, bize mirası...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva