Kısmi süreli çalışanların kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakları
Burak OĞUZ

İstihdamın artırılmasına yönelik yapılan düzenlemeler ile halk dilinde “part-time” olarak bilinen  “kısmi süreli” çalışmalar ve buna bağlı olarak çalışanların yıllık ücretli izin hakları ve kıdem tazminatları da gündeme gelmektedir.

“İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.” (4857 İş Kanunu Md.13). Buradaki ölçü yönetmelikte, “İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın 2/3’ü oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.” Şeklinde tanımlanmıştır. Haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu ülkemizde 30 saat ve daha az süreli çalışmalar part-time olarak kabul edilmektedir.

Part-time çalışanların haklarını hesaplarken iki önemli kanun maddesinin iyi bilinmesi gerekiyor;

Bu düzenlemelere göre;

Kıdem ve İhbar tazminatı hesabının, iş ilişkisinin kurulduğu tarih ile feshedilmek istendiği tarih arasında geçen süre toplamına göre belirlenmesi gerekir.”

Yıllık ücretli izin açısından da tam süreli işçilerden farklı bir uygulama olmayacaktır.

Örnek ile açıklayalım,

Mehmet Emekçi, bir otelde “asgari ücretli” olarak,  hafta da 2 gün çalışacağı bir iş bulmuş ve 1 Mayıs 2015 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Mehmet Bey, 1 Mayıs 2016 tarih itibari ile işyerinde 1 yılı doldurduğu için kıdem tazminatı almayı ve ücretli izin kullanmayı hakketmiş olacaktır.

Yıllık ücretli izni tam zamanlı çalışanlardan farklı olmaksızın 14 iş günü; bir yıllık kıdem tazminatı ise ayda hafta da 2 gün çalıştığı için, bir aylık ücretine karşılık gelen 8 günlük brüt asgari ücret olacaktır.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/yazar/kismi-sureli-calisanlarin-kidem-tazminati-ve-yillik-ucretli-izin-haklari/9782