Hayatları Değiştiren Kadınlar
Nedim ATİLLA

Uluslararası Rotary’de Nisan ayı gelecek dönemde görev yapacak başkanlar için bir araya gelip hem hedeflerin belirlendiği hem de eğitimlerin gerçekleştiği bir aydır. Bizde İzmir, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Aydın, Manisa ve Denizli illerimizde yaşayan rotaryenlerle 1-4 Nisan’da çevrimiçi toplantılarda bir araya geldik.

1 Temmuz’dan itibaren dünyadaki 1.2 milyon Rotaryene başkanlık edecek olan Hintli Uluslararası Başkan Shekar Mehta, bu yılın temasını “Hizmetlerimizle Hayatları Değiştirelim” diye açıkladı ve özellikle genç kızların, genç annelerin ve kadınların genel olarak dünya yüzünde uğradıkları haksızlıklara dikkat çekmemizi ve mümkün olduğunca bunlarla mücadele etmemizi istedi. Biz de zaten 2440. Bölgede çok önceden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi kurmuş idik. Başkandan bu mesajı alınca yolumuz biraz daha açıldı.

Toplantımızın bilim yıldızı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil idi.. “Moleküler mimari ve metabolik fonksiyonun nefes kesici ilişkisi” konuşması ile hepimizi adeta büyüledi. JS Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü ve Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı Gökhan Hocamız kısa bir süre sonra Nobel’i kucaklarsa herkes gibi ben de şaşırmam…

Toplantılarımızda Sahafı Azam Emin Nedret İşli çok özel bir insan olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İktisatçı M. Saim Uysal’ın ekonomik vizyonu müthişti..

Toplantılarımızda guvernörler ve üyelerimiz verdikleri bilgilerle döneme güzel bir hazırlık yaşattılar…Dört gün süren toplantımızda Bursa’nın ve İznik’in tarihini Mehmet Dal başkanımdan dinlemek önemliydi. Türkiye tarihinde ilk kez Rotaryen Bestecilerden Rotary Bestelerini Soprano Seda Kıvanç ve Piyanist Utku Yazıcı’dan dinledik ne güzel. Piyanoda İclal Kardıçalı ve kemanda Jennifer Duchateau nefis bir sabah konseri verdiler. Nefisti…

Bursa Bölgesel Senfoni Orkestrası’ndaki Dağhan Doğu ve Gökçe Özler kardeşlerim de bir başka piyano-keman ikilisi olarak mutluluk verdiler… Arya Su’nun konseri de nefisti…

Final konuşmacımız Murat Balcı, “Andımızı” okutunca duyguların zirvesine çıktık.

***

“Acaba başkanların eğitimi ve buluşmasında ne yapmalıyım?” diye düşünürken bu ülkenin güvenilir gazetecilerinden biri olan sevgili dostum Fatoş Karahasan’ı aradım. Ve birlikte aradan bir hafta geçmesine rağmen hâlâ konuşulan “Hayatları Değiştiren Kadınlar” oturumunun temeli atıldı. Bilgi Üniversitesinde dersler de veren Fatoş Karahasan gerçek bir “rüya takımı” kurdu bizim için…

Kimler yoktu ki; tarımın üç kahramanını bir sonraki yazıya bırakıp konuşmacılarımızdan birkaç cümle söz etmek istiyorum şimdi. Çünkü yazı hem uzadı hem de bu yılın ana temalarından biri olan “Gerçek Gıda” ile bu kahramanları birlikte anlatmak istiyorum.

İlham Veren Hayatlar kitabı 2019’da yayımlanan Gazeteci Melis Alphan “Türkiye’de kız çocuklarının hala desteğe ihtiyacı var, önlerinde hala çok ciddi engeller var, eğitim almalarının ya da eğitimlerini sürdürmelerinin.. Anadolu’nun pek çok yerinde kız çocuklarının eğitimlerinin önündeki engellerin kalkmasında öğretmenlerin büyük payı var. Çalıkuşu hikayesindeki gibi” dedi..

Melis meslektaşım; “Son 8 yıldır kadına şiddet vakasını haberleştirdim. Şiddete maruz bırakılan kadınlarla konuştum. Bunlar beni çok yıprattı. Ne kadar ayrıcalıklı olduğumu fark ettim ve utandım. Bunu kendi adıma bir borç ödeme olarak görüyorum ve gücümü buradan alıyorum. Kendimi dünyaya borçlu hissediyorum” diyerek sürdürdü konuşmasını…

***

OPET Kurumsal İletişim Yöneticisi Ayşenur Aydın kendini “çok şanslı bir profesyonelim” diyerek tanımladı ve Nurten Öztürk gibi kurumsal sosyal sorumluluğu çok iyi bilen, bu konunun lideri bir kadınla çalışıyor olmasına dikkat çekti. Hakikaten de “Temiz Tuvalet” kampanyası OPET’in alameti farikası olmuş durumda. OPET’in 2018’den beri yürüttüğü proje ile kadın çalışanları artırdığını görüyoruz. Ayşenur Aydın, vardiya amirinden pompa başındaki, marketteki kadınlara kadar Türkiye’nin 73 ilinde 3 bine yakın kadın çalışanı olmuş.

Aydın;  “Türkiye’de kadınlar çok çalışkan. Dünyada kadınların lider olduğu yerlerdeki değişimi görüyoruz. Kadının olduğu yerde her zaman üretim var, girişim var. Kadınlara yürekten inanıyorum” dedi…

Vakko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Rotaryen Jaklin Güner’in şu sözleri ne güzeldi: : “Cesur olun, tutkulu olun, iyimser olun ve her zaman sevilen, peşinden gidilen bir takım arkadaşı bir lider olun”.

Beymen’den Sevil Wittmann bir başka moda duayeni idi.. “Kadınların düşünce gücü ve fikirleri, hayalleri bizim şirketimizde de hayat buluyor. Kadınların hayallerini ve özellikle genç kadınların her şeyi hayal ettiklerinde, içlerindeki güce inandıklarında iham vermek ve bunu unutmadıklarında her zaman başarıların geleceğini hissettirmek istedik. Hayal eden, inandıkları yolda kararlılıkla yürüyen kadınların başarılı olabilirler. Ama onlara ilham vermek önemli” dedi. Sevil Hanım; 33 başarılı iş kadınını bir araya getirip Beymen Collection’un tişört tasarımında sözleriyle ilham verici bir şekilde nasıl yansıttıklarını “Hayallerim Kadar Güçlüyüm” projesinin nasıl ortaya çıtığını anlattı.

Meslek yaşamı boyunca kadın haklarını savunduğunu söyleyen meslektaşım Elif Ergu da “Kadınları eve, mutfağa kapattıktan sonra bir süre geçince üretmediklerini, ufuklarının dar olduğunu, vizyonsuz olduklarını söylüyoruz ama onları mutfağa, eve kapatmakla aslında onların kanatlarını kesiyoruz. Ben kanatları olan kadınların çok şey başardıklarını gördüm. Mesleğimde de kanatları olan kadınların kanatlarını başkalarına da göstermek ve onlara ilham vermek istedim. Onlar başarıyorsa biz de başarırız dedirtmek istedim. Bu da bana güç verdi” diyerek yerine getirdiği müthiş işi dile getirdi.

Puduhepa ve Kızkardeşleri markasını oluşturan Renan Tan Tavukçuoğlu’un bu projesi bu yıl Yves Roche Vakfı tarafından birincilikle ödüllendirilmişti.   Renan Hanım; “Kaynağının Anadolu olması ve uluslararası açılımı olmasını çok istiyoruz. Kızkardeşliğin gücünü hatırlatmasını istiyoruz, farklı kültürlerden kadınlarla buluşmasını istiyoruz” diyordu. Projenin kaynağı ise aile içi şiddet.

Sportif A.Ş Genel Müdürü Zeynep Selgur ise çok önemli konulara dikkat çekti. Elbette şu konu çok değerli: “Ekibimi nasıl motive ediyorum? Ayrı ayrı koşan ama aynı amaca koşan ekip herkese motivasyon veriyor. Dijitalleşme ile klasik 9-5 mesai kalmadı ama ofise gidip gelmek için trafikte geçen zamanı da biz kendimizi motive etmek için kullanıyoruz. Çalışma ve başarı da beni besleyen unsurlar”.

Beşiktaş Kadın Futbol Takımları Teknik Direktörü Bahar Özgüvenç ise “Daha önce erkek teknik direktörle çalışan kadın sporcuların kadın teknik direktör olmasını istediklerinde hiçbir şey düşünmeden teklifi kabul ettim. Kadın sporunda kadın teknik direktör olmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Çünkü kendi fizyolojimizden, psikolojimizden anlayan insanlarla çalışmayı tercih ediyoruz” dedi.

WPP Türkiye Ülke Başkanı ve GroupM EMEA CEO’su Demet İkiler, bu görevlerinin yanı sıra WPP’nin kapsayıcılık, çok seslilik ve ırkçılık karşıtlığı alanında hayata geçirdiği Kapsayıcılık Konseyi’nin üyeliğine getirilmişti bir süre önce… Demet İkiler’in konuşmasında nasıl da fark yarattığını gördük. Cinsiyetçi kalıpların böyle gelip böyle gitmeyeceğini ne güzel anlattı.  Rotary’nin Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Beyanı ile o kadar da güzel örtüşüyordu ki anlattıkları. Tecrübeli  Rotaryen büyüklerimiz hayranlıklarını dile getirdiler.

***

Fatoş Karahasan ve “Rüya Takımı” ile ve de bu konuşmada söz veremediğimiz hayatları değiştiren kadınlarla 21-22 döneminde çok beraber olacağız.

Teşekkürler dostlar…

Bu güzel paneli youtube’dan izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=gKE2YsRaVeY



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/yazar/hayatlari-degistiren-kadinlar/15863