İl Sağlık Müdürü’nden ‘salgın’ raporu: Nelere dikkat edilmeli?
İl Sağlık Müdürü’nden ‘salgın’ raporu: Nelere dikkat edilmeli?
İl Sağlık Müdürü Salnur, kentteki grip salgını hakkında, “Ne domuz gribi ne başka bir virüs şu anki salgında söz konusu değil. Salgının olduğu dönemde ölenimiz yok. Ekim’de başlayan bir salgın Şubata kadar sürüyor. Risk gurubundakiler ve çocuklar dikkat etmeli” dedi.
11 Ocak 2017 Çarşamba  11:50

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Her yıl kış mevsiminde baş gösteren grip salgını binlerce vatandaşı hastanelere sürükledi.  İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık bir ayın raporunu özetleyen Müdür Salnur grip salgınının kentteki durumu hakkında önemli veriler aktardı.

ŞU AN İZMİR’DE MEVSİMSEL GRİP VAR
Salnur, “Aralık ayının son 15 gününden bugüne grip vakalarında her yaş gurubunda artış var. Ama çocuk yaş gurubunda biraz daha artış var. Grip hastalığı için geçmiş dönemde belirttiğimiz gibi Halk Sağlığı Müdürlüğümüz düzenli olarak sürveyans çalışması yapıyor. Grip benzeri hastalık tablosu, yani öksürük, boğaz ağrısı, ateş şikayetleriyle başvuran hastalardan boğaz sürüntü örneği alıyor. Halk sağlığı laboratuarımızda bu virüsün hangi virüs olduğuna bakılıyor. Şu an İzmir’de mevsimsel grip dediğimiz rutin salgın yapan bir virüs var.  Ne domuz gribi ne başka bir virüs şu anki salgında söz konusu değil” diye konuştu.

CAN KAYBI YOK
Eylül ayı sonunda önerilen aşının önemine vurgu yapan Salnur, salgın döneminde herhangi bir ölüm vakası olmadığını belirtti. Salnur, “Özellikle riskli grup için önerdiğimiz grup aşısının virüsle uyumlu olması güzel bir gelişme. Aşı olanlarda hastalığın oluşmaması ya da hafif geçirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Grip salgını fazla ama salgının olduğu dönemde ölenimiz yok. Yoğun bakımlara yatış olarak buna bağlı ciddi bir artış yok. Hastanelere, polikliniklere başvuru da artış var” dedi. 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Risk guruplarına özellikle dikkat çeken Salnur, alınması gereken tedbirler ve salgının etkili olduğu aylar hakkında konuştu. Salnur, “Kişisel hijyen tedbirlerinin üst noktada alınmasının gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle el hijyenine dikkat etmeliyiz. Sağlıklı beslenme önerilerine had safhada uyulması lazım. Vücut direncinin en üst noktada tutmamız lazım. Hasta olanlar mutlaka rapor alıp evinde dinlenmeli, böylece hem hastalığın başkalarına bulaşması engellenecek hem de kendisi istirahat ederek atlatacak.  Özellikle okula giden çocuklar dikkat etmeli.  Geçen sene de bu dönemlerde bu vakalarda artış olmuş. Ekim ayı itibariyle ‘grip aşısı olalım’ diyorduk. Çünkü o dönemlerden sonra Şubata kadar bu salgın devam ediyor.  Bu grip soğuk havayı seviyor.  Toplu yaşanılan yerlerde bulaşması da çok daha mümkün... Bu aylar dikkat edilmesi gereken aylar. Ekim ve Kasım aylarını aşı için çok öneriyoruz. Ama bu aylarda aşı olamaz mıyız? Şu ana kadar olmadıysak ve hasta değilsek özellikle risk gurubundaysak olabiliriz. Risk gurubu nedir? Kronik hastalığı olanlar, kalp rahatsızlığı bulunanlar, hamileler, sağlık personeli ve okul çağındaki çocuklar risk altındadır. Bunların aşı olmasını yine öneriyoruz. Geç kalınmış gibi görünse de başka silahımız yok. Antibiyotiklerin gribi geçirmediğini bilmeliyiz. Bu tamamen istirahatla ve vücut direncinin güçlü olmasıyla yenilecek bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/il-saglik-muduru-nden-salgin-raporu-nelere-dikkat-edilmeli/943261